Bilgi Kutusu

Bekçi Nasıl Olunur?

Bekçi nasıl olunur? Şartları neler? Gibi sorular, bu mesleğe adım atmak isteyenler tarafından sorulmaktadır. Bekçi olmak için ilk adımda kadrolara başvuru için gerekli olan şartlara uygunluk sağlanması gerekir. Şartları sağlayanların ise bekçilik kadrolarına alım yapılan tarihlerde ilgili kurumlara başvuru yapıp ve sınava girmelidirler.

Yazılı sınavda başarılı olan adaylar ise mülakat yani sözlü sınav aşamasına geçiş yaparlar. Yazılı ve sözlü sınavlardan geçerli puanın alınması halinde bekçi olmak mümkündür. Tüm bu süreç hakkındaki detaylı bilgileri ise makale kapsamında daha iyi bir biçimde öğrenebilirsiniz.

Bekçi Nasıl Olunur?
Bekçi Nasıl Olunur?

Bekçi Olma Şartları Nelerdir?

Bekçi olmak için başvurusu öncesinde sağlanması gereken belirli şartlar mevcuttur.

Başvuru için uygunluk sağlanması gereken şartlar:

  • Lise mezunu olmak,
  • TC vatandaşlığı,
  • Bekçilik alımlarına başvuru yaparken 18 yaşımı doldurmuş ve 31 yaşından gün almamış olmak,
  • Askerlik hizmetini tamamlamak,
  • Herhangi bir siyasi parti üyesi olmamak,
  • Memurluğu önleyecek bir suç işlememek,
  • Hukuki açıdan silahlı görev yapmaya engel durum olmaması,
  • En az 1.67 boya sahip olmak,
  • Kamu haklarından mahrumiyet bulunmaması,
  • Vücut kitle endeksinin 18 ile 27 arasında olması,
  • Başvuru sağlanacak ilde en az 1 senedir ikamet etmek,
  • Güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanacağı koşullara sahip olma,

Tüm bu şartları sağlayan kişiler bekçilik alımı için açıklanan ilanlara başvurma hakkına sahiplerdir.

Bekçi Olmak İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Bekçi olmak amacıyla 2 farklı yöntem üzerinden başvuru sağlanır.

Bu yöntemlere ilişkin bilgiler şu şekildedir:

  • İnternetten Başvuru: Çarşı ve mahalle bekçisi olmak isteyenler, başvuru tarihinin açıklanması ile birlikte Polis Akademisi Başkanlığı’nın resmi internet adresi üzerinden başvuru yaparlar. Ek olarak E-devlet sistem üzerinden de Polis Akademisi Başkanlığının bekçilik başvurusu aldığı sayfaya bağlantı sağlanır.
  • Bireysel Başvuru: Bireysel başvuru yapacaklar, Polis Akademisi’nin resmi web adresinde başvurusu tarihinin açıklanmasına takip etmelidirler. Duyuru bölümünde tarih ve başvuru merkezi adresi yayınlandığında, merkezden bireysel başvuru yapmak mümkündür. Bu sistemde evraklar elde telsin edilir ve ön sağlık taramasından geçilir.

İki farklı yöntem üzerinden yapılan başvurular ardından, şartlara uygun oldukları tespit edilenler ilk olarak yazılı sınava tabi olurlar.

E-Devlet Üzerinden Bekçilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-Devlet üzerinden bekçi kadrolarına başvurmak için yapılacakların iki PTT şubesinden E-devlet şifresi almaktır. Bu şifre ve TC kimlik numarası ile E-Devlet resmi web adresine giriş sağlanır.

Giriş ardından yapılacaklar şöyledir:

  • E-Devlet web adresinin ana sayfa bölümündeki sorgulama paneline “Bekçilik Sınav Başvurusu“ yazılarak, sorgulama başlatılır.
  • Aynı ad ile açılan sekmeye giriş yapılıp, ekrana gelen form kimlik bilgileri ve talep edilen diğer bilgiler ile doldurulup, kaydedilir.
  • Ek olarak evrakların talep edildiği alan ise pdf formatta olan evrakların yüklenmesi ve “başvur“ butonuna tıklanması gerekir.

Adımlar sayesinden online başvuru kısa sürede tamamlanır.

Bekçi Olmak İçin Gerekli Evraklar Neler?

Bekçilik başvurusu online yapılırken sisteme yüklenen ve bireysel başvuruda Polis Akademisi’nin belirlediği başvuru merkezine sunulan evraklar:

  • Sadece bireysel başvuruda sınav başvurusunu belirten dilekçe,
  • Her iki başvuru tipinde nüfus cüzdanı,
  • Diploma aslı ve fotokopisi,
  • Son 1 senede çekilmiş biyometrik fotoğraf,
  • İl içinde 1 senedir ikameti gösteren ikametgah,
  • Sağlık bilgilendirme formu,
  • Askerliğin tamamlandığı ifade eden belge,

Bu evraklar bekçi sınavına başvuru aşamasında ilgili kurumlara online veya bizzat şekilde iletilmelidir.

Bekçi Olmak İçin KPSS Gerekli mi?

Bekçi olmak için KPSS sınavına girilmiş olması gerekmez. KPSS’den herhangi bir puanı almak önemli değildir. Bekçi olacaklar Polis Akademisi’nin düzenlediği yazılı ve sözlü sınav aşamalarından geçerler.

Bekçi Olmak İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Bekçi olmak için başvuru yapanlar ilk adımda yazılı sınava giriş yaparlar. Yazılı sınav dahilinde Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Matematik gibi konulardan sorulara yanıt verirler. Bu sınavdan en az 70 puan alınması gerekir. Puanı alanlar ikinci adımda fiziki sınava giriş yaparlar. Fiziki yeterlilik sınavında ise bir eleme yapılır ve komisyon kararı ile 60 puan almak gerekir. Son aşamaya geçenler sözlü mülakata tabi olurlar.

Mülakatta, özgüven derecesi, genel kültür ölçülür. 5 farklı kategori kapsamında, kavrama yeteneği, ifade yeteneği, vücut dili üzerine gözlem yapılır. 70 puan alan adaylar bekçi olmaya hak kazanırlar. Üç sınavın ortalaması alınırken, yazılı ve fiziki sınavların %25’i, mülakatın ise %50’si göz önünde bulundurulur.

Bekçilik Sınav Ücreti Ne Kadar?

Bekçilik sınavı ücreti son olarak 250 TL olarak belirlenmiştir. Ek olarak, şehit yakınları sınavlara ücretsiz olarak başvururlar. Sınav ücreti başvuru sırasında bilgisi sunulan resmi banka kanalı hesaplarına sınav öncesinde yatırılmalıdır.

Bekçi Olanlar Ne Kadar Maaş Alır?

Bekçilik maaşları kadrolara başvuru yapanların görev yerlerine ve eğitim durumlarına göre değişir. Eğer riskli bölgelerde görev yapılıyorsa maaş değerinde artış oluşur. Diğer yandan lisans ve lise mezunlarının maaşları farklıdır. 2021’de lise mezunu bekçiler 4.782 TL maaş alırken, ön lisans ve lisans mezunu bekçiler 4.999 TL maaş alırlar.

Bekçi Nasıl Olunur?
Bekçi Nasıl Olunur?

Bekçi Olmak İçin Yaş Sınırı Var mı?

Bekçi olmak için yaş sınırı vardır. 18 yaşını doldurmamış bir kişi bekçi olamaz. Lise eğitimini tamamlayan ve erkek ise askerliğini de tamamlayan 18 yaş üstü kişiler, bekçi olma sınavlarına başvuru yaparak, sürece dahil olabilirler. 31 yaşından gün alan kişiler ise yine yaş sınırına takılır ve bekçilik sınavlarına başvuru haklarını kaybederler.

Bekçi Olan Kaç Saat Çalışır?

Bekçi olmak isteyen kişiler haftalık 40 saatlik çalışma düzenini kabul etmelidirler. Diğer yandan günlük çalışma saatlerinin düzenlenmesinde güneşin batış saatinden doğuşuna kadar ayarlanan periyotlar öndedir. Bir bekçi, akşam 19:00 ile sabah 07:00 arasında görevli olabilmektedir. Saatlerin bilgilerine yönelik tam açıklama ise bekçilere Emniyet tarafından yapılır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu