Ekonomi

Ekonomi Mezunu Ne İş Yapar?

Ekonomi bölümü, dünyada pek çok üniversitede yer alan bölümler arasında gösterilebilir. Bu bölüm ile birlikte çeşitli alanlarda iş sahibi olunabilir. Aynı zamanda çalışanların birçok alana yayılabildiği ekonomi bölümü maaşları da iş seçeneklerine göre şekillenilir. Yapılan çalışmalar doğrultusunda ekonomistlerin belirli bir miktar kazanç sağladıkları görülse de genel manada özel ve kamusal sektörde gelişen iş olanakları değişkendir.

Ekonomi bölümü okumak isteyen bireylerin öncelikli olarak bu bölümün yeteneklerine uygun olup olmadığını tespit edebilmesi lazımdır. Aynı zamanda ekonomi mezunu olduktan sonra hangi çalışma alanlarında yer alabileceğini de bilmek gerekir. Ekonomi mezunu ne iş yapar? Sorusunu cevaplandırabilmek adına hazırlanan yazımızda ekonomi bölümünün birçok önemli noktasından bahsedilecektir.

Ekonomi Mezunu Ne İş Yapar?
Ekonomi Mezunu Ne İş Yapar?

Ekonomi Bölümü Nedir?

Ekonomi bölümü, toplum içerisinde mal ve hizmetlerin üretimi ve dağıtım aşamalarının gerçekleştirebilmek adına sistem üzere organizasyonlar sağlayan bir birimdir. Bu alan içerisinde kurumlar ve kişiler için pek çok alanda hizmet sahasının genişletilmesi sağlanabilir. Öğrenciler uzmanlaştıktan sonra ekonomist unvanını alırlar.

Ayrıca iktisat bölümüne benzeyen bu bölümde devlet ve özel üniversitelerde yer alıyor. Ekonomi alanında kendini geliştirmeyi düşünen bireyler için çeşitli olanaklar bölüm açısından sunulabiliyor.

Ekonomi bölümünden mezun olan bireyler birden fazla işte çalışabilirler. Gerek online olarak gerekse kurumsal bazda hizmetlere sahip olabiliyorlar. Aynı zamanda bankalarda yönetici olarak ya da müfettiş, uzman yardımcısı, serbest muhasebe gibi alanlarda memur olarak görev alabiliyorlar.

Mal ve hizmet servisi sağlayan bu meslek içerisinde alım satım işlemleri, takas süreçleri, finans yönetimi gibi birçok muhasebe işi bulunuyor. Bu noktada sayısal düşünme yetisinin kuvvetli olması öğrenciler açısından önemlidir.

Ekonomi Bölümü Eğitim Süreci Nasıldır?

Ekonomi bölümünde eğitim süreci belirli aşamaları içeriyor. Bu bölüme giriş yaptıktan sonra her sene belirli derslerin alınması gereklidir. Dört yıllık lisans bölümleri kapsamında ele alınabilen bölüm için iyi bir not ortalamasına sahip olmak ilerleyen dönemlerde daha kolay bir şekilde iş sahasına giriş yapmayı sağlayabilir.

Ayrıca yeni bir dil öğrenmekte faydalı olacaktır. Bir başka önemli nokta ise eğitim süreci öncesinde bu bölümü kazanabilmek için devlet üniversitelerinde en az 45 net yapılması gerekliyken özel üniversitelerde bu durum 80 net gibi bir değerle başlıyor.

İlk senelerde alınacak olan ekonomiye giriş dersleri sonraki yıllarda alacağınız dersler için çok önemlidir. Çünkü çoğu ders bu ders üzere kuruludur. Ekonomi bölümü okumayı planlayan her bir öğrencinin ilk senesi çok önemlidir.

Ekonomi Bölümü Dersleri Nasıldır?

Ekonomi bölümü okumayı düşünen bireyler için devlet ve özel üniversitelerde çeşitli dersler verilir. Bu derslerin üst sınıflardan alınması söz konusu olabilir. Ders bırakmak lisans sonunda mezun olma durumunuzun zorlaşmasına sebep olacaktır. Dolayısıyla bölüm başkanlığı tarafından açılan her bir derse özen gösterilmelidir.

Ekonomi bölümü okuyan öğrencilerin aldığı dersler;

  • İşletme
  • Maliye
  • Ekonomi
  • Matematik
  • Sanat ve kültür ekonomisi
  • Çevre ekonomisi
  • Siyaset bilimi

Gibi alanlara ayrılır. Bu derslerin her birini hangi dönem alacağınız okuldan okula değişkenlik gösterebilir. Ayrıca derslerin dili İngilizce de olabilir. Aynı zamanda bu derslerin dışında öğrenciler pek çok ders alacaklardır.

Ekonomi Bölümün Getirdiği Özellikler Nelerdir?

Ekonomi bölümü finans bölümü ile benzer özelliklere sahiptir. Bazı üniversitelerde ekonomi ve finans bölü olarak adlandırılan bu bölüm birçok üniversite de hala ekonomi bölümü adı ile tanınır.

En Çok Tercih Edilen Üniversite Bölümleri > https://www.pusholder.com/en-cok-tercih-edilen-universite-bolumleri/

Aynı zamanda ekonomi bölümüne girmek isteyen öğrenciler bu alana yatkın olmalıdır. Aksi durumda lisede benzeri dersleri alıp hoşlanmadığı birçok dersi almak zorunda kalacaklardır. Ayrıca bu durum iş hayatına geçiş ve iş hayatı süreci boyunca gerçekleşebilir. Dolayısıyla iş seçimi noktasında bölüm seçiminin doğru bir şekilde yapılması gereklidir.

Ekonomi alanı dâhilinde gerekli olan özellikler;

  • Ekonomiye ve muhasebeye ilgili olmak
  • Sosyal bilim dallarına ilgi duymak
  • Sayısal düşünme yeteneği kuvvetli olmak
  • İnsanlarla iletişimde başarılı olmak
  • Yaratıcı ve girişken bir birey olmak
  • Organizasyon becerisi kuvvetli olmak
  • Araştırma ve incelemeye yönelik bir yapıya sahip olmak

Şeklinde sıralanabilir. Birçok farklı yeteneğe sahip olan bireylerin kendi alanlarının seçebilmesi adına doğru tercih şarttır. Bu nitelikler dikkate alınarak karar verilebilir.

Ekonomi Bölümü Sayısal Mıdır?

Ekonomi alanına başlamak isteyen öğrencilerin hangi alanı tercih ettikleri önemlidir. Ekonomi bölümü bazı okullarda bu şartlar değişkenlik gösterebilse de TM-1 puanı ile alım gerçekleştirir. Ülkemizde yer alan birçok kurum için bu durum aynı özelliklere sahiptir.

En Çok Tercih Edilen Sözel ve Sayısal Bölümler > https://www.pusholder.com/en-cok-tercih-edilen-sozel-ve-sayisal-bolumler/

Ekonomi Bölümü Mezunları Hangi İşlerle İlgilenebilir?

Ekonomi bölümünden mezun olan bireyler kamu ve özel kurumlarda çalışabilirler. Bu hususta kamu politikası önerilerini analiz etme, enflasyon, işsizlik, ücretlendirme, devlet harcamalara, gelir eşitsizliği ve çevresel kalite gibi konularda çalışma alanları vardır.

Ekonomi Mezunu Ne İş Yapar?
Ekonomi Mezunu Ne İş Yapar?

Ekonomi Bölümü İş İmkânları Nasıldır?

Ekonomi bölümü dâhilinde yer alan her bir iş, ihtisasa alanı açısından değişkenlik gösterebilir. Ekonomi mezunu bir birey müfettiş olarak da çalışabilirken, insan kaynakları birimlerinde de iş ilanlarında direkt ekonomist yazmaya bilir. Genele bitirilen bölüm açıklama kısmı değerlendirilir.

Ekonomi Bölümü Mezunları Nerede Çalışır?

Ekonomi bölümü mezunlarının çalışma alanları bankalarda müfettiş, gişe görevlisi gibi çalışabilirken devlet kurumlarında mali müşavirlik, uzman yardımcılığı gibi alanlarda yer alabilir.

Ayrıca bakanlıklarda uzman, müfettiş, şirketlerde mali işler uzmanı olabilir. Üniversitelerde ise araştırma görevlisi ya da akademisyen olarak ta devam edebilir. Ekonomi mezunları kurum olarak devlet planlama teşkilatı, kurullar, istatistik kurumları, bakanlıklar, merkez bankası gibi alanlarda çalışabilir.

Ekonomistler Ne kadar Kazanır?

Ekonomistlerin kazanç miktarları kurumlara bağlı olarak değişkenlik gösterebildiği için bu hususta belirli bir değer verilmesi söz konusu olmayabilir. Aynı zamanda kurum içerisinde yer alan her bir kadro derecesine göre de fiyat aralığı belirlenir. Genel olarak ortalama bir fiyat verilmesi gerekirse aylık 4.000-6.000 arasında bir maaş alınması söz konusu olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu