Bilgi Kutusu

Evde Ekmek Nasıl Yapılır?

Ekmek tarifleri sıklıkla deneniyor. Sofraların olmazsa olmazı ekmekler evde kolay bir şekilde yapılabilir. Evde ekmek yapmak ve satın alınan ekmek gibi lezzet yakalamak için ilk olarak bilgi edinilmelidir. Evde ekmek nasıl yapılır? Sorusunun yanıtı oldukça detaylı.

Önce malzemelerle ilgili hususlara dikkat edilmelidir. Malzemelerin seçimi önemli. Ekmeğin istenen kıvamda pişmesi ve bilindik o lezzetin elde edilmesi için malzeme seçimlerine özen gösterilmelidir.

Evde Ekmek Nasıl Yapılır?
Evde Ekmek Nasıl Yapılır?

Hangi Mayalar Kullanılmalı?

Ekmek yapmaya başlamadan önce ilk olarak mayalar hakkında bilgi edinilmesi gerekiyor. Ekmek yapmak için maya şart. Zira maya ekmeğin kabarmasını sağlar. Yani maya kullanılmazsa ekmek kabarmaz. Maya ekmeğin daha pofuduk ve kabarık olmasını sağlar.

Bilindiği gibi maya, yek hücreli bir organizmadır. Dört çeşit maya mevcut. Yaş maya, kuru maya, instant maya ve ekşi maya vardır. Ekmek yapmak için ise instant, yaş maya ya da kuru maya kullanılabilir. Bu tercih kişilerin isteğine kalmıştır.

Ekmek Tarifinde Kuru ya da Yaş maya Kullanımı

Ekmek tarifinde kuru ya da yaş maya aynı işlevleri görüyor. Kuru maya, paketler içinde toz halde bulunuyor. Yaş maya ise küpler şeklinde satılıyor. Kuru mayanın ömrü yaş mayanın ömrüne göre daha uzundur. Doğru şekilde saklanırsa uzun süre kullanılabilir. Kuru maya ve yaş maya buzdolabında saklanmalıdır.

Ekmek için Un Tercihi

Ekmek yapmak için en önemli malzemelerden biri undur. Zira un tercihi ekmeği tüm lezzetini etkiler. Beyaz un tercih edilebilir. Bununla birlikte tam buğday unu da tercih edilebilir. Tam tahıllı, karabuğday unu ve çavdar unu tercih edilmemelidir.

Birden fazla unu karıştırılarak yapılan hamura zenginleştirilmiş hamurlar deniyor. Ancak ekmek yapımında bu tür zenginleştirilmiş hamurlardan uzak durulmasında yarar var. Beyaz un ve tam buğday unuyla istenilen kıvamda ve leziz bir ekmek yapılmış olur. Bu unlarla yapılan ekmekler pürüzsüz bir dokuda olur.

Ekmek için Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Ekmek yapmak için öncelikle malzemelerin eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekiyor.

  • Yarım paket maya
  • 1 Tatlı kaşığı şeker
  • 1 Su bardağı ılık su
  • 2 Çay kaşığı tuz
  • 2,5 Su bardağı un

Bu malzemelerin miktarlarına uyulmalıdır. Ekmeğin tam lezzetini bulması bakımından bu oldukça önemli.

Ekmek için Hamur Nasıl Yapılır?

  • Ekmek yapmak için malzemeler bangonun üzerine konulur.
  • İlk olarak su, şeker, maya derince bir kap içine konulur.
  • Tahta bir kaşık yardımıyla malzemeler karıştırılmaya başlanır.
  • Karıştırma işlemi devam edilirken azar azar tuz ilave edilir. Tuzu bir anda koymak doğru olmaz. Yavaş yavaş eklenerek tuzun malzemeler arasına karışması sağlanmalıdır.

Bu adımlardan sonra hamur güzelce yoğrulur. Kıvama gelinceye kadar bu işlem devam eder.

Ekmek Hamurun Pişirmeye Hazırlanması

Ekmek hamuru hazırlandıktan sonra hamur örtülür. Streç film yardımıyla hamurun olduğu tasın ağzı tamamen örtülmelidir. Hamur bu şekilde oda sıcaklığında olmak üzere yaklaşık olarak bir saat kadar mayalandırılmalıdır. Bu bir saat süre içinde hamur kabaracaktır. Hazırlanan hamurdan iki kat fazlası görülecektir.

Bu süre sona erdiğinde hamura şekil verilir. Daha sonra hazırlanan hamur pişirme kabının içine yerleştirilir. Pişirme kabının da üzeri örtülür. Bu şekilde hamur 30 ile 40 dakika kadar bekletilir. Yani hamur pişirme kabında da dinlenmeye bırakılır.

Evde Ekmek Nasıl Yapılır?
Evde Ekmek Nasıl Yapılır?

Ekmeği Pişirme İşlemi

Yapılan bu hazırlıkların ardından fırın önceden ısıtılır. 180 dereceye ayarlanması yeterlidir. Hamur hafif bir şekilde ıslatılır. Bu işlemin ardından fırın ısındıktan sonra pişirme kabındaki hamur fırına konulur. Pişirme süresi sonunda ekmek fırından çıkarılır. Ekmek fırından çıkarıldıktan sonra ekmek oda sıcaklığında tutulur. Oda sıcaklığında soğuması beklenir.

Ekmek Pişirilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ekmeğin pişirilmesinde bazı hususlar oldukça önemli. Lezzetli bir ekmeğin pişirilmesinde püf noktalar mevcut.
  • Öncelikle pişirirken fırın içerisine su dolu minik bir kap konmalıdır.
  • Eğer ince kabuklu ekmek yapılmak isteniyorsa ekmek çok hafif ıslatılmalıdır. Bunun için fıs fıs yeterli olur. Ekmek hafifçe ıslatıldığında ekmeğin dokusu daha da güzel olacak, lezzeti artacaktır.
  • Pişirme öncesinde fırının ısıtılması gerekir.
  • Fırınını ayarıyla oynanmamalıdır. Yani ısı düşürüp yükseltilmemelidir. Yani ekmek piştiği süre içinde fırın aynı ayarda kalmalıdır.
  • Ekmek fırında pişerken sürekli olarak fırın kapağını açıp kapatmak doğru değildir. Fırının kapağı açılıp kapandıkça fırın ısı kaybeder. Bu da ekmeğin iyi pişmesini engeller.

Eğer bu püf noktalara dikkat edilirse istenilen lezzette bir ekmek yapılmış olur.

Ekmek Piştikten Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Ekmek piştikten sonra hemen kesilmemelidir. Eğer hemen kesilirse ekmeğin içi hamur olur. Yani ekmeğin içinde hafif bir ıslaklık oluşur. Bunun olmaması için ekmek piştikten sonra oda sıcaklığında bekletilmesi gerekir. Yaklaşık 30 dakika kadar dinlendirilir. Ekmek ilk ısısını bu şekilde atar. Daha sonra dilimlenerek yemeye başlanır. Ekmeğin yenmeyen kısmı dikkatli bir şekilde saklanmalıdır. Ekmeğin yenmeyen kısmı dilimlenir. Dilimler buzdolabı poşetine konularak buzdolabına kaldırılır. İstenildiğinde buzdolabından çıkartılıp ısıtılarak tüketilir.

Tarifin Adımlarına Bağlı Kalmak

Mutfakta edinilen deneyimler elbette önemli. Ancak bazı tariflerde kişilerin kendilerine has teknikleri kullanmaları önerilmez. Özellikle ekmek gibi incelik gerektiren tariflerde önemli olan tarif adımlarıdır. Yani yukarı da ekmek pişirme adımlarına harfiyen uyulmalıdır. Verilen malzeme ölçülerinde hiçbir değişiklik yapılmamalıdır. Doğru ölçüler kullanılması için küçük bir mutfak tartısı edinilmesi önerilir. Böylece malzemelerin miktarı çok daha kolay ayarlanır.

Küçük Ekmekler Pişirmek

Özellikle ekmek pişirmeye yeni başlayan kişilerin büyük ekmeklerden önce küçük ekmekler pişirmeleri önerilir. Küçük ekmekler için küçük hamur yoğrulur. Bu da tarifin çok daha kolay öğrenilmesini ve pratikleşmeyi mümkün kılar. Zaman içinde ekmek boyutları büyütülerek istenen gramajda ekmek yapılabilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu