Bilgi Kutusu

Hijyen Belgesi Nasıl Alınır?

Hijyen belgesine dair hükümler 2013 senesinde Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Bu tarihten sonra da yürürlüğe sokulan Hijyen Belgesi, o günden bugüne dek hijyen belgesi nasıl alınır? sorusunun sorulmasına sebebiyet vermiştir.

Belli başlı bazı iş kolunda faaliyette bulunan işyerleri nezdindeki işçi alımlarında istenen bir belge olarak biliniyor. Mevcut işyerinde görevlendirilecek olan işçinin öncelikle bir hijyen eğitim programına katılması, ardından da gireceği sınavda başarılı olması gerekiyor. Bu iki durumunda başarılı bir şekilde tamamlanmasına müteakip hijyen belgesi alınabilmesine hak kazanılıyor.

Hijyen belgesi alan kişiler, belirli alanlardaki işyerlerinde çalışabiliyor. Toptan ya da perakende gıda üretimi işyerlerinde, güzellik salonlarında, masaj salonlarında, su ve su ürünleri üretiminin yapıldığı yerlerde, hamamlarda, kaplıcalarda, berberlerde ya da kuaförlerde çalışabiliyor. Bütün bu alanlar insan sağlığı ile içli dışlı alanlardır.

Hijyen Belgesi Nasıl Alınır?
Hijyen Belgesi Nasıl Alınır?

Hijyen Belgesi Nedir?

Sadece o işyerine yeni başlayacaklardan değil aynı zamanda halihazırda o işyerinde çalışan kişilerden de hijyen belgesi istenebiliyor. Bu belgenin alınabilmesi için ilk olarak bir eğitimden geçilmesi gerekiyor.

Eğitim başarısına göre hijyen belgesinin düzenlenmesinden Halk Eğitimi Merkezleri sorumludur. Türkiye’nin 81 ilinde de faaliyet gösteriyorlar. Belirli aralıklarla bu belgenin verilmesine dair eğitim programları başlatıyorlar. Eğitimler hem teorik hem de uygulamalı olarak veriliyor. Sınavda başarılı olanlara hijyen belgesi düzenliyorlar.

Eğitim Bakanlığı bazı kurs merkezlerini de bu konuda özel olarak yetkilendirebiliyor. Belirli bir ücret karşılığında bu özel kurslardan da eğitim alınabiliyor. Mevzuatın öngördüğü saate kadar eğitim veriliyor.

  • Eğitim konuları arasında;
  • Kişisel temizliğin önemi ve kuralları,
  • Bulaşıcı hastalıkların neler olduğu ve bunlardan korunma yolları,
  • Sağlıkla ilgili olarak temel mevzuatın öğrenilmesi,
  • Koruyucu kıyafetlerin neler olduğu ve bunlarında nasıl kullanılacağı,
  • Mutfakta temizliğin nasıl sağlanacağı,
  • Gıda ürünlerinde hijyen anlayışının nasıl olacağı,
  • Tuvalet ve banyo gibi alanlarda hijyenin nasıl sağlanacağı,
  • Virüsün ne olduğu ve hangi enfeksiyonlara yol açacağı,
  • Bakterinin ne olduğu ve hangi hastalıklara sebebiyet vereceği,
  • Parazitlerin ve mantarların neler olduğu, gibi konular yer alıyor.

Görüldüğü üzere eğitim konularının muhteviyatı tamamen insan sağlığına ilişkin konuları içeriyor. İnsan sağlığı ile ilgili hizmetler sunan işyerinde de personelin bu eğitimlerde geçmesi gerekiyor. Amaç, kalitenin arttırılması ve insanın korunmasıdır.

Hijyen Belgesi Başvurusunda Hangi Evraklar İstenir?

Başvurular online bir şekilde tamamlanıyor. Ardından eğitimin başlamasının öncesinde de kişilerden bazı evraklar talep ediliyor. Bunlar arasında ilgili kişinin kimlik fotokopisi, ilgili kişi tarafından doldurulmuş olması gereken eğitime katılım başvuru formu ve eğitimin ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu bulunuyor.

Halk Eğitimi Merkezleri ile belediyeler tarafından verilen eğitimler ücretsiz oluyor. Eğitimler, ömür boyunca eğitimi merkezlerinde veriliyor. Bunun dışında alınacak olan eğitimlerin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olması zorunlu tutuluyor. Aksi halde alınan belgenin bir geçerliliği olmuyor.

Bu sürecin başarılı olarak tamamlanması üzerine alınan hijyen belgesi herhangi bir süreye tabi olmuyor. Süresiz olarak geçerli bir belge oluyor. Bu eğitime katılmak için de bir mezuniyet şartı aranmıyor. İlkokul mezunu olan biriside bu eğitimlere katılabiliyor. Hem işveren hem de işyeri elemanları bu eğitimlere katılabiliyor.

Hijyen Belgesi ya da Hijyen Sertifikası, MEB onaylı kurslarda sunulan eğitim programının başarılı bir şekilde tamamlanmasına müteakip alınabiliyor. Hangi iş kolunda faaliyetlerde bulunursa bulunsun, isteyen işyeri sahibi ve elemanları bu eğitime katılabiliyor. Ancak, toplumun sağlığını ilgilendiren işlerde faaliyette bulunan işyeri için zorunlu tutuluyor.

Hijyen Belgesi Alınmasındaki Süreç Nasıldır?

Hijyen sertifikasının alınma süreci iş kolu faaliyet alanına göre farklılıklar arz ediyor. Ancak, temelde şöyle bir süreç işletiliyor. Süreç; eğitim için kayıt yaptırılması, eğitimin tamamlanması, sınavda başarılı olunması, işyerinin değerlendirilmesi, belgenin düzenlenmesi şeklinde tamamlanıyor.

Hijyen Belgesi Nasıl Alınır?
Hijyen Belgesi Nasıl Alınır?

Hijyen Belgesi Nereden Sorgulanır?

Hijyen sertifikasının sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden sağlanabiliyor. Sisteme giriş yapılmasının ardından sorgulama ekranına sertifika belgesi yazılmasıyla sorgulama yapılabiliyor. Belgenin görüntülenmesi yapılabilir ve çıktısı alınabilir. Alınan çıktı resmi belge hükmündedir.

Hijyen Belgesi Nerelerde Kullanılıyor?

Bu belge işyeri sahiplerinin işyerlerinin kalitesini yükseltiyor. Hijyen sertifikasının alınmasının zorunlu olduğu iş kolları arasında;

  • Gıda üzerine faaliyet yürüten yerler,
  • Öğrencinin kaldığı yurtlar,
  • Misafirhane ve otel gibi konaklama yerleri,
  • Toptan ya da perakende gıda satışının gerçekleştiği yerler,
  • Kuaför veya berber gibi saç bakım merkezleri,
  • Yemek yapılan mutfak gibi yerler,
  • Su ve su ürünleri üretiminin yapıldığı yerler,
  • Havuz bulunan yerler,
  • Hamam ya da sauna gibi spa hizmetlerinin sunulduğu yerler, vardır.

Görüldüğü üzere hijyen belgesinin alınmasında zorunlu tutulan yerlerin her biri, insan ve toplum sağlığı ile ilgili birincil alanlardır.

Yapılacak Sınavın Konuları Nelerdir?

Sınav eğitim sürecinin sonunda yapılır. Yapılacak olan sınavda çıkan konular arasında genel olarak sağlık ile ilgili konular bulunur.

Hastalık nedir ve nasıl bulaşır, enfeksiyon nedir ve nelere yol açar, bulaşıcı hastalıklar nelerdir, mikrop nedir ve çeşitleri nelerdir, virüs nedir ve nasıl yayılır, hastalığa karşı ne gibi önlemler alınır, işyerinde hijyen konusunda uyulması lazım gelen kurallar nelerdir gibi konular eğitimin genel esaslarıdır.

Sınavda toplam on soru sorulur ve bunlardan en az yedi tanesinin yapılması zorunludur. Yani yetmiş puan alınamazsa sınavda başarısız olunmuş sayılır.

Hijyen Eğitimiyle Kazandırılmak İstenen Kazanımlar Nelerdir?

Bu eğitime katılacak olanlarda farkındalık yaratılmak istenir. İnsan ve toplum sağlısı konusunda bilinci bireyler yaratılması ve bu yolla ortamların daha sağlıklı olması özendirilir.

Hijyen Belgesi Alınması Zorunlu Mudur?

Bütün işyerleri bu belgeyi alabilir. Ancak, bütün işyerleri için bir zorunluluk öngörülmemiştir.

Hijyen Belgesi Ne Kadardır?

Belediyeler ve Halk Eğitimi Merkezleri bu eğitimi ücretsiz olarak veriyor. Sertifika belgesinin bedeli ise çok cüzi bir miktardır.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu