Hızlı Yemek Yemenin Zararları
İçindekiler
- 1 Kilo Alımına Neden Olur
- 2 Sindirim Sistemi Olumsuz Yönde Etkilenir
- 3 Obez Olma Riskini Arttırır
- 4 Yemekten Zevk Almanıza Engel Olur
- 5 Midenizin Yorulmasına Neden Olur
- 6 Bağırsak Hastalıklarına Sebep Olur
- 7 Metabolizma Sorunlarına Yol Açar
- 8 Besinler Kana Hızlı Karışır
- 9 Hazımsızlığa Sebep Olur
- 10 Hızlı Yemek Yeme Alışkanlığından Nasıl Kurtuluruz?
Hızlı yemek yemek, birçok insanın farkında olmadan ya da kasten yaptığı bir şeydir. Özellikle de aç olan insanlar, çok hızlı bir şekilde yemek yemektedirler. Ancak hızlı yemek yemek, çok fazla zararı olan bir durumdur. Şişmanlığa sebep olan bu durum daha bilmediğiniz birçok soruna da davetiye çıkarmaktadır. Peki, hızlı yemek yemenin zararları nelerdir? Hızlı yemek yemek, insan sağlığına yön veren önemli bir faktördür. Uzmanlar, hızlı yemek yeme konusunda oldukça sık uyarılar yapmaktadırlar.

Kilo Alımına Neden Olur
Hızlı yemek yeme, en başta kilo alımına neden olan bir durumdur. Araştırmalar neticesinde hızlı yemek yiyen kişilerin daha fazla kilo aldıkları gözlemlenmiştir. Bu nedenle kilo almak istemiyorsanız, yemeğinizi yavaş yavaş yemeniz gerekir. Hızlı yemek yenildiği zaman mideniz tıka basa dolar. Bu dolma sonucunda sindirme işlemi zor gerçekleşir. Hızlı yemek yediğinizde mideniz rahatsız olmaya başlar. Bu durumda da mide problemleri yaşamaya başlarsınız.
Sindirim Sistemi Olumsuz Yönde Etkilenir
Hızlı yemek yemek, başta mide sonra da bağırsaklarınızı etkiler. Hızlı yemenin doğal sonucu olarak vücudunuz sindirimde zorlanır. Sürekli çalışmak zorunda kalan sindirim sistemi, bir süreden sonra bitkin düşer. Sindirim sisteminin iyi bir şekilde çalışabilmesi için yemeklerinizi yavaş yemeniz gerekir. Küçük lokmaları çok çiğneme yaparak tüketirseniz, sindirim sisteminiz oldukça rahat edecektir. Eğer sindirim sisteminizi düşünüyorsanız, hızlı yemek yemeyi bir an önce bırakmanız gerekir. Aksi halde çeşitli sindirim problemleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Obez Olma Riskini Arttırır
Hızlı hızlı yemek yenildiği zaman vücudunuz sindirme işlemini yapamaz. Bunun sonucunda da gerekli maddeleri vücudunuzdan atamazsınız. Vücuttan atılamayan maddeler ise kilo almanız neden olur. Ancak bu kilo alımı normal bir kilo alımı değildir. Çünkü hızlı yemek yemek, obez olmaya davetiye çıkarmaktadır. Dünyada obez olan insanların hepsi de hızlı yemek yedikleri için bu haldedirler. Bu sebepten ötürü, hızlı yemek yeme konusu her zaman ciddiye alınmalıdır.
Yemekten Zevk Almanıza Engel Olur
Yemek yemek, bazı insanlar için sanattır. Bu nedenle nasıl yemek yenilmesini gerektiğini bilmek önemlidir. Yemek yerken zevk almak, yemeğin tadını 10 katına çıkarır. Ancak hızlı yemek yenildiği zaman yemekten zevk almanız pek mümkün değildir. Eğer yediklerinizin tadına varamıyorsanız, daha yavaş şekilde yemek yemelisiniz. Lokmalarınızı iyice çiğnemeden midenize göndermemelisiniz. Bu şekilde yediğiniz her şeyden rahatlıkla zevk alabilirsiniz. Yavaş yemek yediğiniz sürece tokluğunuzu ve açlığınızı gayet net şekilde anlayabilirsiniz.
Midenizin Yorulmasına Neden Olur
Hızlı yemek yemek, midenin çok çalışması anlamına gelir. Mide, başka besinleri sindireyim derken yeni besinler mideye gelir. Bu döngü sürekli böyle devam eder. Bunun sonucunda ise mide hep çalışmak zorunda kalır. Midenin gereğinden fazla çalışması, mide yorulmasına yol açar. Yorulan bir mide ise yediklerinizi hazmedemez hale gelir. Eğer mide hazmetme konusunda herhangi bir sıkıntı yaşarsa birey, mide problemleri ile karşı karşıya kalır.
Bağırsak Hastalıklarına Sebep Olur
Hızlı yemek yeme, en fazla sindirim sistemini etkiler. Sindirim sistemini bozacak kadar tehlikeli bir durumdur. Eğer yemek yedikten hemen sonra tuvalete gitmek istiyorsanız, bu durum hızlı bir şekilde yemek yediğinize işaret eder. Hızlı yemek yemeye devam ettiğiniz sürece çeşitli sindirim hastalıkları ortaya çıkar. Bu hastalıklardan biri bağırsaklarda meydana gelir. Bağırsaklarınız yeteri kadar emilim yapamamaya başlar. Bunun sonucunda da bağırsaklarınız iyi çalışamaz.
Metabolizma Sorunlarına Yol Açar
Metabolizmada yaşanan sorunların temeli, doğru yemek yeme şeklinden dolayıdır. Hızlı yemek yiyen birinin metabolizması kısa zamanda bozulabilir. Metabolizmanın bozulması ile birlikte dengesiz bir kilo alımı meydana gelmeye başlar. Metabolik sendrom ve insülin direnci meydana gelir. Metabolizma dengesiz bir hale gelirse vücudunuzu toparlamakta zorlanabilirsiniz. Bu zorluk size ilerde kilo olarak geri döner. Bir insanın yeterli kiloda kalabilmesi için metabolizmasının dengeli bir şekilde çalışması gerekir.
Besinler Kana Hızlı Karışır
Hızlı yemek yediğiniz zaman besinler, kanınıza hızlı bir şekilde karışır. Besinler, kana hızlı bir şekilde karıştığında yarardan çok zarar verirler. Bunun sonucunda da kan şekerinizde dengesizlikler meydana gelir. Bu sorunları yaşamamak için hızlı yemek yeme alışkanlığını hemen bırakmanız gerekir.
Hazımsızlığa Sebep Olur
Midenin yediklerini hazmedememesi üzerine hazımsızlık meydana gelir. Hazımsızlık, insanı çok fazla daraltan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa neden olan durumların başında ise hızlı yemek yeme alışkanlığı vardır. Hızlı ve ardı ardına mideye gelen besinler, kolay bir şekilde sindirilemez.
Sindirilmeyi bekleyen besinler ise hazımsızlığı ortaya çıkarır. Hazımsızlık yaşayan insanlar, doğru dürüst hareket edemezler. Hazımsızlıkla uğraşmak zorunda kalan mideniz, her zamankinden daha çok çalışır. Mide, çok fazla çalışmaya uygun olmayan bir organdır. B
u nedenle dengeli çalışmadığı sürece rahatsızlık yaratmaya başlar. Mide rahatsızlıklarının temelinde yemek yeme alışkanlığı yatar. Bundan dolayı doktorlar, hızlı yemek yemeden uzak kalınması gerektiğini söylerler. Hazımsızlık, mide yanmasına ve mide ağrısına da sebep olmaktadır. Bu sorunları yaşamamak için yemeklerinizi kesinlikle yavaş şekilde yiyin.

Hızlı Yemek Yeme Alışkanlığından Nasıl Kurtuluruz?
Hızlı yemek yeme alışkanlığından kurtulmanız için aşağıda verilenleri yapabilirsiniz:
- Azar azara yemek şartı ile ana öğünlere ek olarak ara öğünler ekleyebilirsiniz.
- Kaşığınız ve çatalınız küçük olabilir. Böylece daha az lokmalar alırsınız.
- Uzun süre boyunca çiğnemeye dikkat edin.
- Yavaş yiyen insanlarla birlikte yemek yiyin.
- Sohbet ede ede yemek yiyin.
- Yemeklerden önce bir bardak su içebilirsiniz.
Bunları yerine getirdiğiniz sürece hızlı yemek yeme alışkanlığınızdan kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Hızlı yemek yediğiniz zaman doyduğunuzu anlamanız mümkün değildir. Mideniz aşırı derecede dolduğunda tok olduğunuzu sanırsınız. Ama bu tokluk değildir. Gereğinden fazla yediğiniz için mideniz tıka basa dolmuştur.