Bilgi Kutusu

İktisat Nedir? İktisat Mezunu Ne İş Yapar?

İktisat bölümü, İktisadi ve İdari Bilimler fakültesine bağlıdır. Bu bölümü okumak isteyen kişiler iktisat nedir? İktisat mezunu ne iş yapar? Sorusu ile ilgili araştırma yaparlar. İktisat kısaca toplumdaki sınırlı kaynakların nasıl kullanılacağı hakkında araştırma yapan bilim dalıdır. Mal ve hizmetlerin üretimi, tüketimi konularıyla ilgilenir. İktisat biliminin ilgilendiği konular genel olarak milli gelir, gelir dağılımı, para-banka, arz talep, uluslararası tarifeler, fiyat oluşumu, mikro ve makro iktisattır.

İktisat Nedir? İktisat Mezunu Ne İş Yapar?
İktisat Nedir? İktisat Mezunu Ne İş Yapar?

İktisat Mezunu Hangi Alanda Çalışır?

İktisat mezunlarının çalışma alanları geniştir. Mezun olan kişiler ilgi ve isteklerine bağlı olarak bir yol belirleyip, iş dünyasına katılabilirler. Devletin ekonomi ile ilgili birimlerinde, devlet bankalarında ve vergi dairelerinde çalışma haklarına sahiptirler. Özel sektörde ise bankalar ve şirketlerin ekonomi birimlerinde iş imkanını yakalayabilirler. Pratikten ayrı teorik bilgiye daha yakın olan kişiler ise akademik kariyer hedefi belirleyip devam ederler. İktisat mezunları ayrıca yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayabilirler. Akademisyen olduktan sonra ise özel şirketlere strateji hakkında danışmanlık verebilirler.

İktisat Mezunu Özel Sektörde Hangi Pozisyonda Çalışır?

İktisat mezunları, özel sektörde iş imkanı yakalayabilirler. Özlük hakları ve aldığınız maaş, beklentinizi tam olarak karşılamayabilir. Beklentinizin altında maaş almanız ve büyük şehirlerde çalışmanız kısır döngüye girmenize neden olur. Özel sektörde çalışmak istiyorsanız diğer adaylara göre daha ön plana çıkmalısınız. İyi üniversitelerin iktisat bölümünden mezun olup, gerekli sertifikaları almanız önemlidir. Ek olarak dil bilmeniz ve konuşmanız diğer adayların önüne geçmenizi sağlar.

Özel sektörde çalışma alanları aşağıdaki gibidir:

  • Mali müşavirlik,
  • Finansal danışman,
  • Denetim uzmanı,
  • Muhasebe birimleri,
  • Özel bankalar,
  • İktisadi araştırma şirketleri.

Alanlarında çalışabilirler. Özel sektörde çalışma alanları ilgi ve isteğinize göre geniştir. İstediğiniz birimlerde ve pozisyonlarda çalışma imkanını yakalayabilirsiniz. Kazandığınız maaşlar ise çalıştığınız alanlara göre değişiklik gösterir.

İktisat Mezunu Kamuda Ne İş Yapar?

İktisat mezunları kamuda çalışmayı daha çok isterler. Maliye bakanlığı, devlet bankaları ve ekonomi ile ilgili her birim iş alanlarından birisidir. İktisat mezunları kamuda çalışabilmek için KPSS sınavına girerler. Yeterli puan alan mezunlar, ilanların açıklanmasını bekler. Ardından mülakatlardan başarılı olan mezunlar işe başlayabilirler. Kamuda iş alanları aşağıdaki gibidir:

  • Bankaların müfettişlik ve uzmanlık kadroları,
  • İdari hakimlik,
  • Merkez Bankası uzmanlığı,
  • Sayıştay denetçiliği,
  • Kaymakamlık,
  • Sayıştay denetçiliği.

İş alanlarında çalışabilirler. Kamu alanlarında iş sahasına girme durumu zor ve sabırlı bir süreçtir. Fakat kamu alanında çalışan mezunlar özel sektöre göre kendilerini daha güvende hissedebilirler. Bu sebeple iktisat mezunları kamuda çalışmayı daha çok tercih ederler.

İktisat Mezunu Memur Olabilir Mi?

İktisat mezunları, KPSS P3 puanı ile memur olabilirler. KPSS P3 çift yıllarda yapılır ve puanın geçerlilik süresi iki yıldır. Puan ile dört merkezi atama da tercih yapılabilir. İktisat mezunları, kamu kurum ve kuruluşların açtığı kadrolara başvuru yapabilirler. Yapılan yılın merkezi atama sonuçlarına göre memur olabilirler.

İktisat Bölümü Mezunu Ne Kadar Kazanır?

İktisat mezunları, çalıştığı iş sahasına göre farklı maaşlar alabilir. KPSS ile atanan iktisat mezunu, genel olarak 4000 ve 4500 arasında maaş alabilirler. Dil sınavına girip yeterli puan alanlar ise daha yüksek maaş alabilirler.

İktisat Mezunu Kendi İşini Kurabilir Mi?

Birçok iktisat mezunu, başka kurumlarda çalışmak yerine kendi işinin patronu olmak ister. Bunun için ise daha fazla sorumluluk alıp, daha az para kazanmayı bile göze alabilirler. Her iktisat mezununun kurduğu iş hayali birbirinden farklıdır. İktisat mezunu herkes kendi işini kurabilir. Burada iktisatçı olmaktan çok girişimcilik daha önemlidir.

İşi kurduğunuz zaman hangi hizmeti sağlamak istiyorsanız, kaliteli ve ekonomik bir şekilde yapmanız gerekir. İş kurmak için gerekli sermaye ve girişim fikri de size ait olmalıdır. Bunları tamamladığınız zaman başarılı olmanız çok yüksektir. İyi bir iktisat mezunuysanız ve ekonominin dinamiklerine iyi biliyorsunuz kendi işinizi kurmanın çeşit avantajlarını yakalayabilirsiniz.

İktisat Nedir? İktisat Mezunu Ne İş Yapar?
İktisat Nedir? İktisat Mezunu Ne İş Yapar?

İktisat Okumanın Avantajları Nelerdir?

İktisat bölümünü okuduktan sonra iş ortamınız neresi olursa olsun para ile hep muhatap olacaksınız. Bu sebeple paranın nasıl döndüğünü bilmeniz iş hayatınızda size avantaj sağlar. Geleceğe yönelik yatırım yapmak ve ekonomik aksiyon almak önemlidir. İktisat okurken ekonomik okuryazarlık gibi çeşitli eğitimlere katılabilirsiniz. Hem iş dünyasında hem de bireysel yatırım açısından avantajları çoktur.

En Çok Tercih Edilen Üniversite Bölümleri > https://www.pusholder.com/en-cok-tercih-edilen-universite-bolumleri/

İyi bir iktisatçı iyi bir okuyucudur. İktisat mezunlarının entelektüel bilgisi diğer mezunlara göre daha yüksek olmalıdır. İktisat mezunları farklı sektörlerde ve birimlerde çalışabilirler. Kamuda iktisat mezunu alımı diğer bölümlere göre daha yüksektir. İktisat bölümünde okutulan dersler birçok farklı alana da hizmet eder. İktisat okumanın avantajını doğru bir şekilde yakalayan kişiler iyi iş alanlarında çalışabilirler.

İktisat Okumanın Dezavantajları Nelerdir?

İktisat okumanın dezavantajları denildiği zaman akla ilk baş mezun sayısı gelir. İktisat mezun sayısı oldukça fazladır ve bu sebeple ekmeğinizi bölüşmek isteyen kişi sayısı da çoktur. Dolayısıyla iş imkanları çeşitli olsa bile her iş imkanını her mezun elde edemeyebilir. Buradan önemli olan rakipleri elemektir.

Bunun için ise gerekli eğitimler alarak ve dil öğrenerek rakiplerinin önüne geçebilirler. Küçük kurumlarda çalışan mezunlar doğrudan iktisat ile ilgili mesleği yapamayabilirler. Bu sebeple banka ve büyük kurumları daha çok tercih ederler. Küçük işletmelerde çalışmak isteyen mezunların iş için iktisatın dışına çıkmaları gerekir. İş bulma sorunu her bölümde sorun olsa da iktisat bölümünde daha yaygın bir sorundur. Bu sebeple sadece diploma iş garantisi getirmez.

İktisat Mezunlarına Tavsiyeler

İktisat mezunları iyi bir ekonomist olmayı da hedeflemelidir. Okulda dersleri geçmek yeterli değildir bunları birleştirebilmek daha önemlidir. İktisat kaynaklarını okumanız gerekir. Piyasayı takip edip, yabancı ekonomi yayınlarını da izlemelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu