Nesli Tükenen Hayvanlar

Yeryüzünde yaratılmış olan milyonlarca canlı var. Bu canlılar arasında hayvanlar önemli bir değere sahiptir. Her varlık bulunduğu konum itibariyle kainatta kurulan denge itibariyle önemlidir ve değerlidir. Hayvanlardan hiçbirini değersiz ve gereksiz görmek mümkün değildir. Maalesef ki hayvanlar arasında bazıları var ki nesilleri tükenmek üzere. Nesli tükenen hayvanlar çeşitli nedenlerden dolayı yok olma ile karşı karşıyadır.

Nesli Tükenen Hayvanlar

Hayvanların nesillerinin tükenmesine neden olan olaylar arasında; iklim değişiklikleri, kaçak avcılık ve habitat yıkımı en büyük etkene sahiptir. Bazı hayvanların yok olmasında ise daha farklı nedenler olduğu ifade edilebilir. Bir hayvan neslinin yok olması ekolojik dengede bazı sorunlar meydana getirebilir. Bir neslin yok olması devamında silsile halinde diğerlerini tetikleyebilir. Bundan dolayı insanlar üzerlerine düşeni yapmalıdır.

Her yıl birçok hayvanın neslinin tükenme ile karşı karşıya kalması her bir bireyin sorumluluğudur. Bu sorumluluğu yerine getirmek için herkes büyük adımlar atamayabilir. Fakat herkes sosyal sorumluluk adına elinden geleni yapmalıdır. Örneğin doğanın insanlar tarafından tahrip edilmemesi en büyük adım olacaktır. Çünkü hayvanların doğadaki yaşam alanlarının yok edilmesi beraberinde nesillerinin yok olmasını getirmektedir.

Nesli Tükenen Caretta Caretta

Nesli tükenmekte olan hayvanlar deyince ilk olarak aklımızı Caretta Caretta’lar gelmekte. Ülkemizde çok fazla haberlere konu olduğundan dolayı Caretta Caretta’ları yakından bilmekteyiz. Oysaki dünya üzerine şuanda yaşamakta olan belki birkaç yıla kadar nesilleri tükenecek olan hayvan sayısı azımsanacak rakamlarda değil. Oldukça fazla sayıda olan hayvanların tabiat üzerinde meydana gelen tahribatlar ve iklimdeki değişiklikler ana nedenler arasındadır. Her iki ana nedende de insanoğlunun etkeni oldukça yüksektir. Avlanma gibi direkt insana bağlı olan nedeni ayrıca zikretmek bile yeterince acı verici.

Deniz kaplumbağasının bir çeşidi olan Caretta Caretta’lar koruma altına alınmışlardır. Carettalar bir defada tam 100 tane yumurta yumurtlamaktadır. Akdeniz sahillerinde genel olarak yaşamaktadır. En fazla görüldüğü yerler ise Türkiye’nin Akdeniz sahilleridir. Caretta’lar sadece denizde yaşamaktadır. Denizlerdeki kirlilik oranının ve yasak avlanmanın artış göstermesi Caretta’ların neslini tehdit etmektedir. Deniz kaplumbağasının türü olan Caretta Caretta’ların kürek şeklinde bacakları vardır. Bu bacaklarla yüzmektedir. Kabuğunun ise dikkat çekici bir kırmızımsı rengi vardır. Sadece yumurtlamak için karaya çıkarlar ve sonra tekrar denizlerine dönerler.

Nesli Tükenmekte Olan; Vaşak

Kedigillerden olan Vaşak, Kuzey Amerika, Asya’nın kuzey ormanları ve Avrupa’da yaşamaktadır. Son derece soğuk iklim koşullarında dahi yaşayabilecek bir türdür. Vücudu kalın kaplı kürklerle sarılı olduğundan soğuktan kendini koruyabilmektedir. Dik kulakları ve büyük pençeleri vardır. Vaşakların neslini tehdit eden nedenler arasında; doğal yaşam dengesinin bozulması ve kaçak avcılık sıralanmaktadır. Dünya üzerinde sayıları her geçen gün azalan Vaşaklar yırtıcı türler arasında yer almaktadır.

Nesli Tükenen Kedigillerden Leopar

Vaşak gibi kedi türlerinden olan Leopar, ülkemizin çeşitli yerlerinde görülebilecek bir hayvan türüdür. Dünya genelinde nesli her geçen gün azalmaktadır. Leopar, kedigiller cinsinin 4 en büyük türü arasındadır. Jaguarlar, kaplan ve aslan ile çok yakından ilişkisi vardır. Leopar, derisinde bulunan harika ve etkileyici deseni ile tanınmaktadır. Güçlü ve zarif yapısı ile dikkatleri çeken Leopar, kuzeydoğu Afrika, Çin, Orta Asya, sahra altı Afrika ve Hindistan gibi bölgelerde yaşamlarını devam ettirmeye çalışmaktadırlar. Afrika dışında bulunan Leoparların nesli çok daha büyük tehlike altındadır.

Javan Gergedanı ve Diğerleri

Doğal yaşam alanları tahrip edilen ve kaçak avcılar tarafından boynuzları için avlanan Javan Gergedanı, her gün yok olmakla karşı karşıyadır. Rhinocerotidae ailesinden kalan son 5 gergedan türünden biridir. Endonezya’daki Ujung Kulon Milli Parkında son 58 ile 68 arasında bir rakamın kaldığı tahmin edilmektedir. 2.3 ton ağırlığındaki Javan Gergedanı 1,7 metre boyundadır. Nesli tükenen hayvanlar listesine eklenmesi gereken daha birçok hayvan vardır. Bunlar; Çita, Sumatra Orangutanı, Macellan Pengueni, Deniz İguanası, Bozkır Tuygunu, Çizgili Sırtlan, Komodo Ejderi, Kara Akbaba, Kutup Ayıları, Büyük Pandalar, Dev Mekong Yayın Balığı, Pigme Borneo Fili, Siyah Ayaklı Dağ Gelinciği, Dağ Gorili, Sumatra Kaplanı, Cross River Gorili, Vaquitave Altın Başlı Langur’dur.

 

 

İlgili Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu