Sağlık

Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür?

Gelişen teknolojiyle beraber sürekli bilgi yığınları, uyarıcılar ile beraber odaklanma sorununa sebep olabilir. Bu sorun ile beraber işte verimli olamayabilirsiniz. Çevrede yoğun uyaran varken dikkat dağınıklığı yaşamanız şaşırtıcı bir durum değildir. Psikolojik, stres temelli ve kalıtsal olabilmektedir. Öncelikle nelerden kaynaklı bu durumu bulmalısınız.

Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür?
Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür?

Odaklanma Sorunu Belirtileri Nelerdir?

Odaklanma sorunu belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • İlgilendiğiniz konuya olan ilgimizin kısa sürede bitmesi.
  • Başladığınız işi bitiremez duruma düşmeniz bununla beraber derin kaygı duymanız. Dalgınlığın tetiklediği unutkanlıkla beraber iş kazalarının yaşanması.
  • Dağınık yaşam tarzı.
  • Sorumluluk alamama ve sorumluluktan kaçma durumu. İş, okul ve sosyal ilişkilerde en fazla yaşanan sorunlardan bir tanesidir.
  • İş yerinde veya ders çalışırken çevreyle ilgilenilmesi.
  • Sık sık dalmak ev yapılan işten sıkılıp hemen bıkma.
  • Okunulan yazıdan ve kitaptan hiçbir şey anlamama.
  • İsimlerin unutulması ve düşünceleri toplayamama durumu.

En fazla görülen belirtiler bu şekildedir. Bu belirti durumları yaşanıyorsa odaklanma sorunu nasıl çözülür? Sorusuna odaklanılmalıdır.

Odaklanma Problemi Neden Oluşur?

Odaklanma probleminin güçlü sebepleri arasında beslenme bozukluğu ve uykusuzluk yer almaktadır. Bunlarla beraber genetik faktörlerden kaynaklı odaklanma sorunu da yaşanabilir. Odaklanma probleminin en büyük tetikleyicisi teknolojidir. Günümüz teknolojisi bazı insanların odaklanma sorunu yaşamasına yol açmaktadır.

Sürekli dış uyarıcılar ile bir arada olmak odaklamayı zorlaştırmaktadır. Teknoloji ne kadar odaklanmayı tetiklese de bu durum tercihler ile de alakalıdır. Teknolojiden yararlanarak odaklanma yeteneğinizi güçlendirebilir ya da daha iyi geliştirebilirsiniz.

Odaklanma Sorunu Nasıl Aşılır?

Kişi odaklanma sorunu yaşadığının farkına varmalıdır ve bu sorunun çözümü için birtakım girişimlerde bulunmalıdır. Yakın çevresini bu konu hakkında bilgilendirmelidir ve onlardan destek almalıdır. Yakın çevresi anne, baba, eş ve çocuk olabilir. Problem aşılmaz bir boyutta ise kişinin iş, özel hayatı ve eğitim durumu dağınık ve düzensiz bir hal alır. Kişinin bu problemleri üst üste eklenerek içinden çıkılmaz bir duruma dönüşebilir.

Odaklanma Teknikleri Nelerdir?

Kişisel odaklanma teknikleri geliştirmek, yapılacak listesi oluşturmak ve birden fazla işi aynı anda yapmamak odaklanmanızı arttırıcı etkiye sahiptir. Dengeli ve sağlıklı beslenmek odaklanma gücünüzü arttırır. Düzenli ve tam uyku aldığınız zamanlar odaklanma gücünüz daha da artar.

Beyin egzersizleri yapmak, zeka oyunları oynamak çok güçlü bir şekilde odaklanma arttırıcı etkiye sahiptir. Spor yapmak, yürüyüş ve benzeri aktiviteler de önemlidir. Sürekli yaptığınız zaman farkı görebilirsiniz.

Odaklanmada Çalışma Ortamının Önemi

İşte çalıştığınız ortam ve ders çalıştığınız yer çok önemlidir. Ders çalıştığınız yeri odaklanmaya uygun bir hale getirmelisiniz. Çevre etkenlerin sizi engellemesine izin vermemelisiniz. Dikkatinizi sadece yapmak istediğiniz işe vermelisiniz. Dış etkenler dikkatinizi farklı yönden dağıtabilir. Makale yazarken veya ders çalışırken odadan gelecek herhangi bir ses dikkatinizi ciddi bir şekilde dağıtabilir.

Bu sebeple mümkün olduğu kadar sessiz bir ortamda çalışmaya özen gösterin. Ses ihtiyacınız varsa da hafif ve sözsüz bir müzik ile çalışabilirsiniz. Çalışılan ortamda kalma süresi de önemlidir. Yarım saatlik bir çalışmadan sonra 10 dakikalık bir mola vermeye özen göstermelisiniz. Molada ise çalıştığınız iş veya ders alakalı hiçbir şey düşünmeyerek zevk aldığınız bir şeyleri yapabilirsiniz.

Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür?
Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür?

Odaklanmada Nefesinizin Önemi

Odaklanmada zorlandığınız zamanlar olabilir. Böyle durumlarla karşı karşıya kaldığınız zaman nefes egzersizi uygulamanız sizi daha iyi hissettirecektir. Gözlerinizi kapatıp ayaklarınız yere basın ardından burnunuzdan derin bir nefesi içinize çekin. Çektiğiniz bu nefesi ağzınızdan yavaşça vermeye başlayın. Nefes alıp verirken göğüs kafesinize odaklanan, inip kalktığını fark edeceksiniz.

Nefesinizin vücudunuzda izlediği yolu düşünün. Burun deliklerinizden giriş yapıp akciğerlerinize ulaştığını takip edin. Odak noktanızı nefesinizin vücudunuzda izlediği yola verin. Ardından ise çevrenizde yer alan sesleri keşfetmeye başlayın. Bu seslerin özelliklerini ve kime ait olduğunu düşünün. Dikkatinizi dağıtacak şeyler olabilir fakat siz egzersiz boyunca nefesinize odaklanmaya gayret gösterin.

Tek Bir İşe Odaklanmanın Önemi

Aynı anda farklı kaynaklardan gelebilecek işlerde sadece birisine odaklanmaya çalışın. Çünkü aynı anda iki farklı işe odaklanmanız mümkün değildir. İki işe odaklandığınız zaman işin içinden çıkamaz bir hale gelirsiniz. İşleri tek tek bitirmeye gayret gösterin. Sırayla bitirdiğiniz zaman düşündüğünüzden daha hızlı ve kolay ilerleyebilirsiniz. Böylelikle dikkatiniz dağılmaz.

Uyku ve Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Uyku ve beslenme durumunuz düzensiz ise kendinizi daha yorgun hissedersiniz ve odaklanma sorunu yaşarsınız. Öncelikle uyku tam olarak alınmalıdır, günde 8 saatlik bir uyku yeterli olacaktır. Uyumadan önce duş alabilirsiniz veya süt içebilirsiniz. Yatağınızın hijyenine ve rahatlığına gereken önemi vermelisiniz.

Pijamanız, yastığınız ve çarşafınız temiz olmalıdır. Uyumadan hemen önce kitap okuyarak uykunuza getirebilirsiniz. Sabah uyandığınızda ilk olarak bir bardak su içmeniz zihninizi daha da açacaktır. Dengeli beslenmeye özen gösterdiğiniz zaman daha iyi odaklandığınızı fark edeceksiniz. Ağır yemeklerden ve alkolden uzak durmalısınız.

Olumsuz Düşüncelerin Odaklanmaya Etkisi

Bir gün içerisinde kötü şeyler yaşayabilirsiniz ve bu sizi gün boyunca etkileyebilir. Fakat bu kötü düşünceleri sürekli düşünmeye başladığınız zaman bir işe odaklanmanız zorlaşır. Bir iş odaklandığınız sırada sürekli kötü düşüncelerin aklınıza gelmesi işi yarım bırakmanıza sebebiyet verebilir. Bu yüzden gününüz nasıl geçerse geçsin olumsuz düşüncelerden kurtulmaya özen gösterin.

Güçlü Bir Psikoloji İçin 9 Teknik > https://www.pusholder.com/guclu-bir-psikoloji-icin-9-teknik/

Beyin Egzersizi ile Odaklanma Gücünü Arttırmak

Odaklanma çalışmaları arasından en keyifli olanı oyun oynamaktır. Çocukların ve yetişkinlerin tercih ettiği oyunların bir kısmı odaklanma gücünü arttırır. Keyif alınan herhangi bir işe odaklanmak daha kolay olduğu için odaklanma çalışmaları arasında oyunların önemi fazlaca vurgulanır. Psikologlar, çocuk gelişim uzmanları ve psikiyatristler oyun şeklindeki beyin egzersizlerini tavsiye etmektedir. Odaklanma tekniklerinden esinlenerek geliştirilmiş teknolojik oyunlarından destek alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu