Sağlık

Vitaminler ve Görevleri Nelerdir?

Vücut için elzem olan ve dışarıdan alınan önemli elemanların başında vitaminler yer alıyor. Besinler yardımıyla vücuda alınan vitaminler hücrelerin, dokuların, organların ve sistemlerin işlevleri sırasında etkin rol oynuyor. Hücre yapım ve onarımı konusunda da olmazsa olmaz maddelerdir. A, D, E, K, C ve B grubu vitaminlerin günlük alınması gerekiyor.

Vitaminler ve görevleri vücut için son derece önemlidir. Eksik alınırsa ya da vücutta yeteri kadar bulunmuyorsa farklı sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Bu durumda ise hekim kontrolünde gereken kontroller yapılır. Eksik olan vitaminlerin takviye olarak alınması sağlanır.

Vitaminler ve Görevleri Nelerdir?
Vitaminler ve Görevleri Nelerdir?

A Vitamini Ve Görevleri

Yağda eriyen bir vitamin türüdür. Tüketilen birçok gıdada A vitamini mevcuttur. Hayati öneme sahip bu vitamin birçok organın ve sistemin işleyişini destekliyor.

A vitamininin görevleri şu şekildedir;

  • Bağışıklık sistemini destekler
  • Görme kusurlarını önler
  • Üreme sistemini düzenler
  • Akciğer, böbrek ve kalp gibi organların performansını artırır.
  • Kemik ve dişlerin sağlığını korur.

A vitamini genellikle hayvansal gıdalarda bulunuyor. Yumurta sarısı, tavuk ciğeri, tereyağı, alabalık, sığır karaciğeri, morina karaciğeri yağı, somon, karaciğer sosisi gibi besinler A vitamini açısından zengindir. Ayrıca kabak, havuç, Ispanak, tatlı patates, lahana, pazı gibi bitkisel besinlerde de A vitamini bulunuyor.

D Vitamini Ve Görevleri

D vitamini diğer vitaminlerin aksine vücutta oluşturuluyor. Fakat oluşabilmesi için mutlaka güneş ışığına ihtiyaç vardır. Deri tarafından emilen güneş ışığı deri altı dokularda D vitamini üretimini uyarıyor. Buna bağlı olarak D vitamini üretiliyor ve ihtiyaç duyan dokulara ulaştırılıyor. D vitamininin temel mekanizması bu şekildedir.

Fakat bazı besinlerden de eser miktarda D vitamini alınabilir. Yağlı balıklar, yumurta, süt, tereyağı, ısırgan otu, maydanoz, gibi besinler D vitamini açısından gerekli desteği sağlayabiliyor. Ayrıca belirtmek gerekir ki D vitamini yağda eriyen bir vitamin çeşididir. Dolayısıyla besinlerden alınabilmesi için az miktarda doğal yağ ile birlikte tüketilmesi önerilir.

D vitamini bağırsaklarda kalsiyum ve fosforun emilmesini sağlıyor. Bununla birlikte kemik ve kas sistemi için elzem bir vitamindir. Özellikle ileri yaşlarda kadınlarda görünen kemik erimesi D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Kalp ve damar sağlığını koruyor. Ayrı bağışıklık sistemini de destekliyor.

E Vitamini Ve Görevleri

Antioksidan özelliği ile bilinen E vitamini bağışıklık sistemini ve cilt sağlığını koruyor. Doğal yollarla tüketilen besinlerden bol miktarda E vitamini almak mümkün. Bunun yanı sıra cilt tedavilerinde ve estetik uygulamalarda deri altı dokusuna enjektör yardımıyla da takviye ediliyor. E vitamini birçok besinde özellikle yağlı tohumlarda bulunuyor. Dolayısıyla sağlıklı beslenenler E vitamini eksikliği yaşamazlar.

E vitamini bulunan besinler şu şekildedir;

  • Badem,
  • Kabak çekirdeği,
  • Ay çekirdeği,
  • Ceviz,
  • Fındık,
  • Zeytinyağı,
  • Ispanak,
  • Tere,
  • Maydanoz,
  • Brokoli,
  • Kereviz,
  • Ton balığı,
  • Hamsi,
  • Muz,
  • Avokado,
  • Kivi,
  • Domates,
  • Tahıllar,
  • Kırmızı et.

E vitamini açısından zengin olan bu besinleri dengeli olarak tüketenlerde yaşlanma belirtileri azalır, cinsel performans artar, saç sağlığı korunur ve alzheimer gibi metal sorunların önüne geçilir.

K Vitamini Ve Görevleri

Kan ve kemik sisteminin önemli elemanlarından biri olan K vitamini de diğerleri gibi vücudun olmazsa olmazlarındandır. Bu vitamin, kanı pıhtılaştırır ve aşırı kanamayı önler. Eksikliği halinde kan pıhtılaşma zinciri aksaklığa uğrar ve kan kaybı yaşanır. Ayrıca kemik yapım ve onarımı için önemli bir faktör olan protrombin proteinin üretimi için K vitamini gereklidir. Ispanak, lahana, brokoli, marul, taze fasulye, bezelye, Meksika fasulyesi, domates, yeşil çay, şalgam, yulaf, süt ürünleri, kırmızı et, beyaz et, yumurta ve fermente ürünler K vitamini açısından zengindir.

C Vitamini Ve Görevleri

Güçlü bir bağışıklık sistemi denilince ilk akla gelen kuşkusuz C vitaminidir. Özellikle kış aylarında sık sık yaşanan gribal enfeksiyonlara karşı ciddi bir koruma sağlıyor. C vitamini diğer vitaminler gibi vücutta depo edilmiyor. Fazlası idrar yoluyla dışarı atılıyor. Bu yüzden günlük olarak ortalama 70 ila 90 miligram arasında alınması zorunludur. Vücuttaki serbest radikalleri uzaklaştırarak dolaylı olarak savunma mekanizmasını destekliyor. Turunçgiller C vitamini açısından oldukça zengindir. Maydanoz, domates, yeşil biber ve kapya biberde de bolca C vitamini bulunuyor.

B1 Vitamini Ve Görevleri

Karbonhidratlardan enerji elde etmeyi sağlayan B1 vitamini, sinir sistemini destekliyor. Kalp kaslarını koruyor, damar sertliğini önlüyor. B1 Vitamini suda eriyen bir vitamindir. Dolayısıyla haşlama yöntemi ile pişirilen sebzelerin suyu B1 vitamini açısından zengindir. Et, bira mayası, pirinç, buğday, mısır, patates, kuşkonmaz, soya fasulyesi, ekmek, yumurta, ceviz, fındık gibi besinler B1 vitamini içeriyor. Eksikliğinde Beriberi hastalığı görülen B1 vitamini, fiziksel kondisyonu sağlıyor.

Vitaminler ve Görevleri Nelerdir?
Vitaminler ve Görevleri Nelerdir?

B3 Vitamini Ve Görevleri

Kan kolesterol düzeyini koruyan B3 vitamini hormonların işleyişini kontrol ediyor. Sex ve stres hormonları B3 vitamini desteği ile salgılanıyor. Diyabet hastalığının kontrolünde de önemli bir rol üstleniyor. Ekmek ve tahıllarda bol miktarda bulunuyor. Eksikliğinde ise ağız yaraları, cilt problemleri, depresyon ve halsizlik görülüyor.

B5 Vitamini Ve Görevleri

Pantotenik ve panthenolun birleşimi ile oluşan bir bileşiktir. Cilt ve saç yapısını korumakla görevlidir. Ciltte yağ oluşumunu azaltır ve cildin nem dengesini korur. Saçları güçlendirir ve besler. Brokoli, patates, yumurta, tam tahıllı ürünler, kuruyemiş, balık, fasülye, tavuk, avokado, bezelye ve mısırda B5 vitamini bulunmaktadır.

B12 Vitamini Ve Görevleri

Sebze ve meyvelerde yok denecek kadar az bulunan B12 vitamini daha çok hindi eti, yumurta, kırmızı et ve baklagillerde bulunur. Eksikliğinde gelişim geriliği ve megaloblastik anemi görülür. Bu yüzden bebekler ve çocuklar açısından son derece önemlidir. Hafızayı güçlendirir, iştah açar ve kişinin kendini dinç hissetmesini sağlar.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu