Bilgi Kutusu

Piktogram Nedir?

Dil yazım türlerinden biri olarak kabul edilen piktogram birçok alanda kendine kullanma alanı bulmuştur. Resmedilerek birçok sembolün sanatla buluştuğu bir alan olarak ta ifade edilebilir. Piktogram sistemi ile birlikte pek çok alanda sembolik anlatılar güç kazanmıştır.

Ayrıca bu alanların resmi kamu kurumları olduğu kadar özel alanlarda da kullanılabildiğini görürüz. İçeriği de farklı sembolleri barındıran bu sitsem ile birlikte pek çok bireylerin işaretleri okuyarak anlamlandırma sistemi gelişmektedir. Piktogram sisteminin daha fazla yayılımı ile birlikte bireyler yazılar yoluyla değil semboller yoluyla aktarılmak istenen anlamlandırmaya başlamıştır.

Bu yazımızda sizlere piktogram sisteminin tüm detayları, piktogram nedir? Sorusunu üzerine birçok detaydan bahsedeceğiz. Ayrıca bu sistemin yanında çokça bahsedilen önemli sorular hakkında sizleri aydınlatmaya çalışacağız. Gelin o halde yazımızı birlikte inceleyelim.

Piktogram Nedir?
Piktogram Nedir?

Piktogram İfadesinin Tanımı

Piktogram sistemi sembollerin güçlendiği bir çapta önemli bir yere sahiptir. Bu konuda gerek ülkemizde gerekse yurtdışında bu sembolleştirme hizmetinin sıklıkla kullanıldığını görürüz. Özellikle dış mekânların anlatı sistemlerinde sıklıkla tercih edilir.

Ayrıca kamu binalarında yön buldurulması amacıyla da kullanılır iş alanları içerisinde bireylerin daha kolay bir şekilde aradıkları mekanları bulabilmeleri bu şekilde sağlanabilmektedir.

Piktogram ile ilgili bilmemiz gereken ilk nokta ne olduğu hakkındadır. Piktogram ifadesi dil yazım türü olarak bilinmektedir. Bu yazım türü piktografi olarak ifade edilir. Ayrıca temsili ve biçimsel olarak kullanımı ifade eden bir görsel çizim tekniği olarak kabul edilir. Bir başka önemli nokta ise bu sistem ile birlikte nesneler, mekânlar, kavramlar gibi detayları işlenerek sembolleştirilmesi sağlanır.

Sembol haline getirilen her bir nesne belirli bir alanda kullanılır. Herhangi bir eşyanın ya da objenin sembolleştirilmesi noktasında yeni bir işleyiş prensibi kazandırmaktadır. Ayrıca bu resmetme yoluyla temsil sistemi geliştirilmiş olur.

Piktogram İfadesi Nerelerde Kullanılır?

Piktogram ifadesinin kullanım alanları olarak geniştir. Bu konuda birçok araştırma piktogramın günümüz teknolojileri ile birlikte geliştiğini ifade etmektedir. Ayrıca resmi kurumlarca belirlenen piktograf ifadelerini yalnız resmi kurumlar katında değişiklik gösterebileceğini aksinin yasal olamadığını söylemek gerekir. Bir başka nokta ise piktogram hizmetinin sağlanabilmesi için gerekli birimlerle görüşme sağlamasıdır.

Bireyler kendi piktogramlarını üretebilmek içinde bazı uygulamaları kullanabilir. Bu noktada site araştırmaları yaparak indirilebilir programlar elde edebilirler. Gerek özel şirketlerde gerek kendi büronuzda kullanmak için bu simgesel yazıları kullanabilirsiniz. Piktogram ifadesinin kullanım alanları çeşitlilik arz etmektedir.

Piktogram kullanım alanlarını sıralayacak olursak;

  • Tren istasyonları
  • Otogarlar
  • Hava alanları
  • Çarşılar

Gibi yerlerde kullanım sağlanmaktadır. Piktogramın yayıldığı bir sistem içerisinde kendinize uygun kullanım alanlarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca yeni kullanım alanları da üretebilirsiniz.

Piktogram Nedir?
Piktogram Nedir?

İnogram Nedir?

Piktogram ile birlikte çok fazla değinilen bir diğer kelime ise inogram olmaktadır. Bu durumda inogramında ne olduğunu bilmek doğru olacaktır. Kullanıcılar birçok uygulama ile birlikte piktogramın sıklıkla kullanıldığını bulundukları mekânlarda görüşmelerdir. İnogram ise daha farklı bir hizmet sunar. Bulundğu alan bakımından da değişiklik gösterebilir.

Genel olarak inogram kavramından bahsedecek olursak bu kavram İngilizceden çevrilmiştir. Ayrıca web tabanlı veri görselleştirme sistemi olarakta ifade edilebilmektedir. İnogram ile inografi içerikleri üretilebilmektedir. Ayrıca bireylerin dijital grafikler oluşturabilmesi, haritalar yapıp paylaşmasına inografik sistem denir. İnogram ise bu sistemin ana adı olarak ifade edilebilir. İnografik resimlerin hazırlanabilmesi için web tasarımı geliştirilmiş programlardan destek almak lazımdır.

Piktogram Ve İdeogram Arasındaki Farklar Nelerdir?

Piktogram ve inogram arasındaki farklarda merak edilen konular arasında gösterilmektedir. Bu noktada sizlere daha detaylı bilgi vermek için bu iki kavramımın kıyaslanmasını uygun gördük. İnogramlar resim yoluyla yapılabilen çalışmalardır. Ancak mekânı ya da işaretleri temsil etmezler. İnogramlar ise bu görevi üstlenirler.

Ayrıca piktogram sisteminde yalnızca semboller dikkate alınırken inogram sistemi üzerinde bu işaretler için duygular ve ifadelere betimlenir. Resim özelliği ile ön plana çıkan inogramlar piktogramlar gibi resmi kurumların vazgeçilmez unsurlarından değillerdir. Broşürler içerisinde, blog yazılarında, görsel niteliği olan çalışmalarda kullanım alanına sahiptirler. Ayrıca tasarım biçimleri açısından da farklılık sergilerler. İnegrom ve piktogram hakkındaki ayrımları bilmek kullanıcıların veri tabanlarını anlamlandırabilmeleri açısından önem taşımaktadır.

Piktogram Nasıl Yapılır?

Piktogram sisteminin gelişmesi ile birlikte pek çok alanda sembolik anlatım sistemi ortaya çıkmıştır. Özellikle resmi ortamlarda kullanılan bu sistemler için çalışmaların önemli bir parçası olduğunu söyleyebiliriz. Piktogram oluşturabilmek için öncelikle piktogram ve grafik çizgilerini ayarlamanız gerekmektedir. Sonrasında ise piktogram üzerine semboller çizilmesi gerekir. Sonrasında her bir veri kategorisinin etiketlenmesi işlemleri gerçekleştirilir. Ardından ise başlık eklemek ve verilerin açıklanması işlemini gerçekleştirerek resimleri simgelenmesi süreci gelir.

Mavi Ve Yeşil Hologram Neyi İfade Eder?

Mavi hologramlar ise zorunluluk işaretleri olarak bilinmektedir. Bu işaretler kişisel koruyucu donanıma sahip ol, eldivenlerini giy gibi ifadelerle belirtilebilir. Ayrıca yeşil hologramlar ise daha farklı olarak çalışır. Bu hologramlar ise acil çıkış hizmetleri ve ilk yardım işaretleri olarak bilinir. Bu renklendirme sistemi sembolleştirmenin bir parçasıdır.

Emniyet İşaretleri Piktogramları Nelerdir?

Emniyet işaretlerinde ise piktogram kullanımı değişiklik gösterir. Bu noktada ise kırmızı renkler yangınla mücadeleyi simgelerken sarı renkler uyarı işaretleri olarak bilinir. Ayrıca mavi zorunluluk işareti olarak aktarılırken yeşil ise acil ve ilk yardım açısından önem taşımaktadır.

Labaratuvar Ortamında Piktogram Nedir?

Piktogram hakkında bilmemiz gereken pek çok noktadan sizlere detaylıca bahsetmeye çalıştık. Yazının son başlığı olarak laboratuar ortamında kullanılan piktogram sisteminden bahsedeceğiz. Laboratuarlarda piktogram her yerdeki gibi bir sembolünü ifade etmektedir. Laboratuarlarda da aynı şekilde mekân, konum ve uyarı levhaları için kullanılır. Özellikle girilmesi yasaklı laboratuvar noktalarında, ciddi risk taşıyan alanlarda piktogramları görebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu