Bilgi KutusuGündem

Dünya’da Olan Salgın Hastalıklar

Dünyamızın her köşesini pek çok canlı türü ile paylaşıyoruz. Bunların arasında gözle görülemeyecek mikroskobik canlılar, mikroplar ve bakterilerde var. Aralarında yediklerimizin oluşumunu sağlayan faydalı, bizlere yardımcı olanlar da olmasına rağmen sonumuzu hazırlayanlar olması da ürkütücü. Dünya’da olan salgın hastalıklar bugün bu virüsler ve mikroskobik canlılar tarafından oluşturulmakta. Şuan bile ellerimizde veya ağzımızın içinde kötü huylu bakteriler ve mikroplar olması muhtemel.

Dünya bu günü kadar pek çok salgın hastalıkla karşılaşmış ve kimisiyle başa çıkmada başarılı olsa da kimisi pek çok insanın hayatını kaybetmesine yol açmıştır. Bağışıklık sistemimiz ve günümüz tıp imkânları bizi koruyan pek çok savaşçı ile hastalıklarla mücadele etmemize olanak sağlıyor olsa da sözünü etmiş olduğumuz mikroplar da soylarını devam ettirme konusunda epey inatçılar.

Salgın Hastalıklar Ve İnsanoğlunun Yaşam Savaşı

Elbette insanoğlunun hayata tutunma azmi küçümsenmemeli. Büyük kayıpların verilmiş olmasına rağmen insanlar bugüne kadar pek çok salgınla baş etmiş ve önemli ölçüde yol kat etmişlerdir. İşte insanların tarih boyunca yaşamış oldukları en ölümcül hastalıklardan olarak bilinen belli başlı hastalıklar şunlardır: ölümcül veba salgını, kolera salgını, Amerika’nın yerlilerinin suçiçeği ile olan savaşı, tifüs salgınları, birçok çeşidi bulunan grip salgınları ve hıv (AIDS) virüsünün yaymış olduğu ölümcül hastalıklardır.

Salgın Hastalıklar Ve İnsanoğlunun Yaşam Savaşı

İnsanlar farklı zamanlarda pek çok büyük hastalıklar ile karşılaşmış tıbbın ve teknolojinin vermiş olduğu imkânlar ile bu hastalıklarla başa çıkmaya çalışmışlardır.

Dünya’yı Etkisi Altına Alan Corona Virüsü

Dünya tarihinde pek çok salgın hastalık ile uğraşmış, kiminde çok sayıda insan kayıpları vermiştir. Salgınlar sadece insanların ölümü ile sonuçlanmıyor, bir ülkede yaşanan salgının ekonomiden, bilime ve okul hayatından, sosyal yaşama kadar etkisi altına aldığı pek çok parametre oluyor. Dünya’da olan salgın hastalıklar başında bugün corona virüsü gündemimizde hatta tüm dünya gündeminde en üst başlık olarak yer almış durumda. Dünya coronayla ciddi savaş halinde.

Aralık 2019 tarihinde Çin’de ortaya çıkan corona virüsü birden bire oluşan zatürre bulgularıyla ortaya çıktı. Hızlı bir şekilde tüm bölgede yaşayanlara bulaşmasıyla tüm Dünya’nın korkusu haline alan bu hastalık kontrolsüz biçimde tüm dünyaya yayıldı. Tıbbın ve teknolojinin çaresiz kaldığı pek çok salgın hastalık gibi bu hastalıkla mücadele için de henüz çare tam anlamıyla bulunmuş değil. Tüm dünya genelinde pek çok insanın hayatını kaybettiği bu hastalık belki de Dünya’nın yaşamış olduğu en büyük salgın hastalık olarak tıp ve dünya literatürlerine geçecektir.

Salgın Hastalıkların İnsan Psikolojisine Etkileri  

Yaşanan salgın hastalıklar insan psikolojisinde büyük önem öneme sahiptir. İnsanların hastalık korkusuyla yaşaması hayatlarına belirsizlik ile devam etmeleri pek çok konuda psikolojik sıkıntıların çıkmasında da etkili olmuştur. Tarihten bugüne kadar pek çok salgın hastalık atlatılmış, ancak bunların psikolojik etkileri uzun müddet durumu yaşayan insanların üzerinde kalmıştır.

Salgın Hastalıkların İnsan Psikolojisine Etkileri

Halihazırda zaten güçlü bir psikolojiniz yoksa bu tarz bir salgınla karşılaşmanız durumunda ruh sağlığınız oldukça büyük yaralar alacaktır.

Salgın Hastalıkların Ekonomi Üzerinde Etkileri

Bugün ülkemizin de yaşamış olduğu bir durum olan salgın hastalık zamanında güçlü bir ekonomiden bahsetmek elbette mümkün olmayacaktır. Bir taraftan devletin hastalıkla mücadele ederken vermiş olduğu ekonomik kayıplar, bir taraftan vatandaşların hastalıktan korunmak için vermiş oldukları iş gücü kayıpları ekonomide zora girme nedenleri arasında olacaktır.

Salgın Hastalıkların Ekonomi Üzerinde Etkileri

Hastalık zamanlarında insanların iş yerlerine gidememeleri ve işleriyle gerektiği gibi ilgilenememeleri ekonominin sarsılmasında önemli bir etki olarak karşımıza çıkacaktır.  Bu durum genel olarak dünyanın tamamını etkileyecek düzeydedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu