Teknoloji

Dropshipping Nedir ve Nasıl Yapılır? (2024 Rehber)

Dropshipping; E-ticaret modelleri arasında yer alan ve stoksuz satış yapılmasını belirtine bir ticari kavramdır. Bu iş modelinde, üretici, tedarikçi ve müşteri arasında ticari ilişkin söz konusudur.

Müşteri ürünleri doğrudan tüketiciden almayıp, tedarikçiden temin ettiği durumlarda dropspiphingin koşulları yerine getirilmiş olunur. Ayrıca bu koşullar içerisinde, tedarikçi ürün stoku oluşturmadan üretici ve tüketici arasında köprü oluşturur.

Stoksuz satışlarda ürünler tüketiciden doğrudan alınmadığından ve piyasa oluştuğu durumlarda tedarikçi tarafından satış gerçekleştirildiği için, düşük sermayeli iş modelleri arasında sayılır. Ticari faaliyetlerinde yeterli sermaye oluşturamamış girişimciler, dropshippingin e ticaret modelini sıklıkla tercih ederler.

Dropshipping Nedir ve Nasıl Yapılır? (2024 Rehber)
Dropshipping Nedir ve Nasıl Yapılır? (2024 Rehber)

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Üretime iştirak edemeyen girişimciler, dropshipping nedir? Konusuna bularak, düşük sermayeli, az maliyetli iş modelinden faydalanabilirler. Hiç şüphesiz ki e-ticaret ve ticaret modellerinden çok çeşitlilik vardır.

Bu iş modellerinin dezavantajları ve avantajları bulunabilir. Öncelikle benimsenen iş modelinin bu yönleri araştırılmalı, sürdürülebilir olması için gerekli koşullar sağlanmalıdır. E-ticaret için stoksuz satış yöntemi tercih edilecekse, mutlaka dropshipping nasıl yapılır? Konusuna da cevap bulmak gerekir.

Birçok e ticaret yönteminde olduğu gibi, stoksuz satış yönteminde de, kaliteli ürünler ile müşteri memnuniyeti oluşturmak önemlidir. Talep gören ve ilgi çekici niş seçimi, rekabet ortamında hedef kitleye erişimi kolaylaştırır.

Tabi ki hedef kitleye doğrudan ulaşmak için de, online mağaza açılması veya güvenilir e ticaret platformlarda mağaza oluşturmak gereklidir. Kendi satış yöntemlerini belirlemek ve hedeflerini büyütmek isteyen girişimciler, kendi web mağazalarını oluşturabilirler.

Bu gibi mağazalar internet arama motorlarında görünürlüğünü arttırdığı sürece, ziyaretçi artışını sağlayabilir ve bu da doğrudan başarıyı etkiler. Bunun içinde SEO optimizasyonlarının sağlanması gerekir.

Dropshipping ticaret yönteminin başarılı olması için, piyasa araştırmasının yapılması üretici veya tedarikçi koşullarının mümkün olduğu kadar yerinde değerlendirilmesi, güvenilir firmalar ve güvenilir ürünler için tercih oluşturulması gerekir.

Dropshipping Nasıl İşler?

E-ticaret satış yöntemlerinin gelişmesi ile birlikte, dropshipping satış fikirleri de gelişmeye başladı. Bu satış fikirleri tüketicinin daha fazla ürün çeşitliliğine erişimini kolaylaştırırken, az sermaye ile satış yapmak isteyen girişimcilerin iştahını kabarttı.

Dropshipping ne demek? Konulu içerikler, yeni iş modelleri yaratmak isteyenlere faydalar sağlar. Bu iş modelinde iştirakçi tedarikçi gibi ürün tedarik eder ve doğrudan müşteriye satışını sağlar. Dropshippingin bu satış işlemlerinde stok oluşturmaya ihtiyaç duymazken, tedarikçi satışa sunacağı ürünleri stoklamak durumundadır.

Dropshipping satış yöntemi iki yöntemle gerçekleşir. Bunlardan birincisinde iştirakçi kendisine bir e ticaret mağazası açar ve tedarik ürünlerini burada sergiler. İkinci yöntemde ise, iştirakçi Amazon dropshipping gibi yöntemleri benimser ve bu tür platformlar üzerinden satışını gerçekleştirir.

Hatta bazı sosyal medya platformları da, stoksuz satış mağazaları oluşturulmasına olanak sağlar. Birinci yöntemle yapılan satışlarda firma herhangi bir komisyon ödemezken, ikinci yöntemle yapılan satışlarda komisyon ödenir. Komisyon ücretleri satış yapılan platformlara ve satış miktarına göre değişiklik gösterebilir.

Dropshipping İş Modelleri Nelerdir?

Üretim sahasında ve stok zincirinde yer almasanız da, dropshipping yöntemiyle e ticaretinizi geliştirebilirsiniz. Bu satış yönteminde iki farklı iş modeli bulunur. Bunlardan birincisi, abonelik tabanlı olanıdır. Müşteriler satış noktasından abonelik ve ücret karşılığında ürün alımı gerçekleştirirler.

Bu ürün alımları genellikle süreklilik arz eder. Müşteri bu konumdan aldığı hizmet veya ürüne kolayca erişim sağlarken, satıcı da mevcut potansiyel müşteri ile istikrarlı bir şekilde ticaret hayatını sürdürür. Film, müzik gibi yapıtların bu yöntemle satışları oldukça yaygındır.

Dropshipping satışlarında ikinci iş modeli ise marketplace yöntemidir. Bu yöntemde e ticaret platformları pazar yeri konumunda olup, satış yapan firmada bu pazar yerinin bir üyesidir. Müşterilere ürün seçeneği sunan bu platformlar, aynı zamanda aynı amacı güden çok sayıda satıcıyı da barındırır.

Benzer ürünlerde çok farklı fiyatları seçenek sunan bu tür platformlar, aynı zamanda rekabet ortamı da oluştururlar. Satıcı bu tür platformların yoğun ziyaretçiler ile pazar yeri aramak zorunda kalmaz. Ancak rekabet ortamında tutunmak için, ürün seçeneklerine yer vermek, fiyat avantaları yaratmak ve ürün kalitesini ön plana çıkarmak zorundadır.

Dropshipping Avantajları Nelerdir?

Ticarette sermaye önemli bir yere sahiptir. Bazen iştirakçiler yeterli sermayeyi bulamazlar ve planlarını ertelemek zorunda kalırlar. E-ticaret yöntemi olarak dropshipping yöntemini kullanan iştirakçiler, planlarını ertelemeden gerçekleştirebilirler.

Bu yöntemde;

  • Düşük başlangıç maliyeti ile işe başlanabilir.
  • Depolama işlemleri tedarikçiler ve üreticiler tarafından yerine getirildiği için, depo kirası ve depo giderleri gibi maliyetler oluşmaz.
  • Farklı tedarik noktalarından ürün girişi sağlanarak, geniş ürün yelpazesi oluşturulabilir.
  • Başlangıçta az sermaye ile e ticaret gerçekleştirilebileceği için, olası risk durumlarında da daha az kayıplar oluşur.
  • Konforlu yaşam alanından uzaklaşmadan, ticari faaliyetlerini istenilen konumdan yürütülebilir.

Türünden avantajlar sağlanabilir. E-ticaret işlemlerinin yürütülmesinde sermaye kadar, kargo işlemleri de önemli bir yere sahiptir. Güvenli firma tercihi yapılarak ve özel anlaşmalar sağlanarak, ürünler müşteriye hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırılabilir.

Stoksuz satış firması tedarikçisi ile anlaşma sağlayarak, kargo hizmetlerinin de tedarikçi tarafından yürütülmesini isteyebilir. Bu sayede tüm enerjisini ürün tedarikine ve satışlara yönlendirebilir.

Dropshipping Dezavantajları Nelerdir?

E-ticaret olarak dropshipping avantajları kullanılmak isteniyorsa, aynı zamanda dezavantajlarının da değerlendirilmesi gerekir. E-ticaret sektöründe sadece bu yöntemle satışlar gerçekleşmek.

Aynı zamanda üretici veya tedarikçiler de bu sektörde yer alırlar. Bu ürün maliyetlerini önemli ölçüde düşürebilir. Stoksuz satış yöntemlerinde ise firma üretim aşamasında olmadığından ve stok ürün bulundurmadığından, fiyat belirlemede sorunlar yaşayabilir.

Dropshipping satıcısına gösterilen ürünlerle, müşteriye ulaştırılan ürünler arasında kalite farkları da görülebilir. Bu gibi durumlardan etkilenen satıcının güvenirliği azalır. Bu nedenle tedarik ve satış noktasından ürün kalite standartlarının oluşturulması sağlanmalıdır.

Stoksuz satış yönteminde, paketleme ve nakliye işlemleri tedarikçinin yönetiminde olduğu için, olası gecikmeler ve kargoda oluşabilecek ürün hasarları olumsuz müşteri dönüşleri sağlar.

Dropshipping Nedir ve Nasıl Yapılır? (2024 Rehber)
Dropshipping Nedir ve Nasıl Yapılır? (2024 Rehber)

Dropshipping Yasal mı?

Dropspippingin avantajlarıyla yeni iş olanaklarının kapılarını aralamak isteyen iştirakçiler, dropshipping yasal mı? Konusunu araştırabilirler. Türkiye konumunda bu satış yöntemine engel oluşturacak herhangi bir yasal düzenleme yoktur.

Stoksuz satış yönteminde yasal sorunlar yaşamamak için, ticaret kaydının oluşturulması, ürün iade ve ürün garanti koşullarının sağlanması gerekir. Ürün iade ve ürün garanti konusunda sorun yaşanmaması, tedarikçi ve ürün seçiminde dikkat edilmelidir.

EBAY dropshipping gibi platformlar, stoksuz satış firmaları için kendi standartlarını belirlerler. Bu standartlar dahilinde satıcı firmadan ürün stokunu belirtmesi ve ticari kayıt oluşturması istenir.

Dropshipping Ödemeleri Nasıl Alınır?

E-ticaret firmaları dropspipping satışlarını pazaryeri platformları üzerinden yönetiyorlarsa, satış sürece tamamlandıktan sonra platform üzerinden ödeme alabilirler. Firmalar satışlarını e ticaret sitesi üzerinden gerçekleştiriyorsa, siteye sanal pos ve banka hesap bilgilerini girerek ödeme alabilirler. Kapıdan satış yöntemini tercih eden firmalar ise, anlaşma sağlanan firma aracılığı ile ödeme alabilirler.

Dropshipping Yapmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Firmanın dropshipping satışlarında yerini alması için, öncelikle şirket kuruluşunu tamamlaması, tedarikçi ve piyasa araştırması yapması gerekir. E ticaret sektöründe yer almak için, web sitesinden satış gerçekleştirilecekse, XML alma, site entegrasyonun sağlanması gerekir.

Bu aşamada site tasarımı oldukça önemli bir yere sahipti. Gerekli durumlarda mutlaka SEO firmalarından hizmet sağlanmalıdır. Müşterinin ürün ödemesini yapması ve firmanın ödeme alabilmesi için, sanal pos ve kargo erişim noktaları da oluşturulmalıdır. Bu sayede artık siteye tedarik ürünleri alınarak, potansiyel müşteri konumuna satışlar sağlanabilir.

Sonuç

Teknolojik gelişmeler hiç şüphesiz ki ticaret hayatında da birçok değişiklikler oluşturmuştur. Bunlardan biri de e ticaret yöntemleri arasında yer alan dropshipping satışlarıdır. Bu satış yönteminin avantajlarını kullanmak ve dezavantajlarından sakınmak için, pusholder.com konumundan ücretsiz ve güncel bilgilere erişim sağlanabilir.

Stoksuz e ticaret satışlarında büyük firmalarla rekabet edebilir durumda değilseniz, niş ürünler seçmeniz gerekir. Bu sayede büyük firmaların yer almak istemedikleri alanlara yönlenerek, ürün satışlarınızı daha kolay gerçekleştirebilirsiniz.

Amazon gibi platformlarda stoksuz satış gerçekleştirilecekse, mutlaka ürün telif haklarının gözden geçirilmesi gerekir. Özellikle ürün tedarikinin aynı platformdan yapılmamasında fayda var.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu