Ekonomi

İhtiyaç Kredisi Şartları Nelerdir?

Türkiye şartlarında insanların aldığı maaşlar kendisine veya ailesine yetmeyebiliyor. Kimi ay sonunu zor getirirken kimisi hiç getiremiyor. Ev taksiti, mobilyaların taksiti, okul, ev masrafları derken paranın nereye gittiğini bile fark edemiyoruz. Bu harcamalardan biri olmasa belki de daha rahat bir yaşam süreceğiz. Bu yaşam döngüsü içerisinde insanların en çok tercih ettiği yer bankalar oluyor. Düşük faiz ve daha düşük taksitlerle kredi sunan bankalar, ihtiyacı olan insanların bir nevi umut kapısı oluyor.

İhtiyaç Kredisi Şartları Nelerdir?
İhtiyaç Kredisi Şartları Nelerdir?

İhtiyaç Kredisi Nedir?

Temel olarak insanların en çok tercih ettiği 3 kredi türü vardır. Bunlar konut kredisi, taşıt kredisi ve ihtiyaç kredisidir. Konut kredisi ev alımında, taşıt kredisi araç alımında kullanılırken ihtiyaç kredisi herhangi bir maddi ihtiyacınızı karşılamak için kullanılır.

Bireysel ihtiyaç kredisi en fazla 36 ay vade ile kullanılabilir. Özellikle bankaların son yıllarda tüketicilere kredi verme konusundaki özverisi birçok insanın ihtiyaç kredisi kullanmasına kolaylık sağlamıştır. Alınan ihtiyaç kredisi sayesinde maddi sıkıntılarınızı giderebilir, uzun vadede düşük taksitlerle yaşam konforunuzu arttırabilirsiniz.

İhtiyaç Kredisi Nasıl Alınır?

Eğer maddi anlamda sıkıntılarla boğuşuyor ve bu sıkıntıları gidermek istiyorsanız kredi çekmek ilk tercih yolu olabilir. İhtiyaç kredisi çekebilmek için öncelikle internetten üzerinden veya bankaya giderek kredi başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Halihazırda çalışmakta olduğunuz bir bankanız var ise öncelikle kendi bankanıza başvurmanız, kredi çekebilme ihtimalinizi arttırır. İhtimalini arttırır diyebiliriz çünkü kredi çekmek için bazı şartları karşılamanız gerekiyor.

İhtiyaç Kredisi Çekmek İçin Gereken Şartlar

Elbette bankalar sizlere ihtiyaç kredisi vermek ister fakat bu krediyi ödeyip ödeyemeyeceğinize de bakar. Bu nedenle bazı şartları karşılamanız gerekir. Peki bu kredi için gerekli olan ihtiyaç kredisi şartları nelerdir?

  • 18 Yaşını Doldurmak
  • Kredi Notunun Kredi İçin Yeterli Olması
  • Belgelenebilir Bir Gelire Sahip Olmak
  • Belli Bir Süre Sigortalı Çalışmak
  • Banka Tarafından İstenen Kefilin Bulunması
  • Aile Mülkiyetinin İpotek Olarak Verilmesinde Eş Onayı

Bu şartların hepsini sağlamak şart olmayabilir ancak çoğunu sağlamanız gerekir. Ardından istediğiniz kredi miktarını çekebilirsiniz.

18 Yaşını Doldurmak

Kredi çekebilmek için en önemli şart 18 yaşını doldurmuş olmaktır. Tüm şartları sağlasanız bile eğer 18 yaşını doldurmadıysanız kredi çekmeniz mümkün değildir. Reşit olduktan sonra kredi başvurusunda bulunabilirsiniz.

Kredi Notunun Kredi İçin Yeterli Olması

Kredi notu 1 ile 1900 puan arasında değerlendirilir. 1-699 arasında puana sahip olanlar en riskli; 700-1099 puandakiler orta riskli; 1100-1499 puan arasında olanlar az riskli; 1500-1699 puandakiler iyi; 1700-1900 arasında olanlar ise çok iyi grubunda yer alır.

En riskli ve orta riskli grubunda yer alan tüketicilerin kredi kullanabilme ihtimalleri çok düşüktür. Az riskli, iyi ve çok iyi gurubunda bulunan tüketicilerin kredi kullanabilme yüzdeleri daha yüksektir. Kısacası kredi alabilmek için en az “az riskli” kredi notu grubunda yer almak gerekir.

İhtiyaç Kredisi Şartları Nelerdir?
İhtiyaç Kredisi Şartları Nelerdir?

Belgelenebilir Bir Gelire Sahip Olmak

İhtiyaç kredisi çekebilmek için gerekli olan şartlardan biri de belgelenebilir bir gelirinizin olmasıdır. Eğer gelirinizi belgeleyemezseniz kredi alabilme şansınız azalır. Ancak gelirinizi belgeleyebilip gelir belgenizi bankaya ulaştırırsanız banka sizi değerlendirmeye alır. Bu değerlendirmede gelirinizin çekmek istediğiniz kredi miktarına yeterli gelip gelmediğine bakılır. Yeterli görülürse krediniz olumlu aksi halde olumsuz sonuçlanır.

Belli Bir Süre Sigortalı Çalışmak

Muhtemelen hangi bankaya giderseniz gidin size ilk soracakları şeylerden biri sigortalı olup olmadığınızdır. Çünkü sigortalı bir işçinin sabit bir geliri olduğu anlaşılır. Tabi bu bankadan bankaya da değişebilir.

Genel olarak:

  • Sigortalı olarak son iş yerinizde en az 3 ay (bazı bankalarda 6 ay) çalışıyor olmalısınız. Ayrıca toplamda en az 12 ay sigortalı çalışmış olmalısınız.
  • Vergi levhanız var ise ve bu levha üzerinden çalışıyorsanız vergi levhanızda kar gözükmelidir. Ayrıca levhaya ait şirketin kuruluşunun üzerinden 1 yıl geçmesi gerekmektedir.
  • Emekli veya memur iseniz sizden belirli bir süre çalışmanız istenmez. Burada devreye kredi notunuz girer. Kredi notunuz yeterli düzeyde ise kredi çekebilirsiniz. Emekli iseniz ve başka bir yerde de çalışıyorsanız, çalıştığınız yerden gelir belgesi getirmeniz istenebilir.

Eğer gelirinizi belgeleyebiliyorsanız bazı bankalar sigorta da istemeyebilir. Fakat sigortalı olarak çalışıyor iseniz kredi çekmeye 1-0 önde gidersiniz.

Banka Tarafından İstenen Kefilin Bulunması

İhtiyaç kredisi çekerken size en çok sorun yaratabilecek şartlardan biri de budur. Aslında her ihtiyaç kredisinde kefil şartı aranmaz. Ancak eğer çekeceğiniz miktar yüksekse veya banka tarafından istenilen şartların birini sağlayamıyorsanız banka sizden kefil ister. Bu pek kolay bir iş değil.

Çünkü eğer taksitlerinizi ödeyemezseniz bu kredi haciz veya nakit yoluyla kefilinizden tahsil edilir. Bu nedenle size güvenen birini bulmanız gerekir. Sadece kefil bulmanız da yetmez. Bu kefil, bankanın şartlarını da sağlamalıdır. İlk olarak banka kefilin sigortalı olması şartını koyar. Eğer kefiliniz bu şartı sağlıyorsa büyük ihtimalle kredi çekebilirsiniz. Aksi halde diğer şartları yerine getirmelisiniz.

Aile Mülkiyetinin İpotek Olarak Verilmesinde Eş Onayı

Bu şart genellikle konut kredisi veya taşıt kredisi gibi yüksek miktarda kredilerde konur. Fakat eğer alacağınız ihtiyaç kredisinin miktarı çok yüksek ise nadir de olsa sizden ipoteklenecek bir gayrimenkul istenir. Bu gayrimenkul size ait ise ve evli değilseniz kimsenin onayına ihtiyaç duymadan ipotekleyebilirsiniz. Fakat eğer evli iseniz ve ipoteklenecek gayrimenkul aile mülkiyetine ait ise eşinizin onayı gerekmektedir. Eşinizden yazılı izin diğer adıyla eş muvafakat namesi aldıktan sonra gayrimenkulünüzü ipotekleyebilirsiniz. Ayrıca eğer banka bir kefil isterse, kefilden de eş onayı alınmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu