Sağlık

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz; kişilerin omurgalarında yaşadıkları sağlık sorunlarından biridir. Bu soruna bağlı olarak omurga sağa veya sola doğru eğildiği için skolyoza omurga eğriliği ismi de verilir.

Skolyoz nedir? Şeklindeki soruya insanlarda dik şekilde durması gereken omurganın sol ya da sağa doğru eğilerek yapı veya duruş bozukluğu yaratan ortopedi sorunudur denilebilir.

Spinal deformite olarak kabul edilen skolyozun farklı tiplerde gelişmesi mümkündür. Bu tipler ise idiyopatik, konjenital ve nöromusküler skolyoz olarak isimlendirilir.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

İdiyopatik Skolyoz Doğuştan Mıdır?

Kişilerde ortaya çıkan omurga eğriliğinin her zaman nedenini bilmek mümkün olmaz. Bu tipteki skolyoza idiyopatik skolyoz denir. Bu rahatsızlık doğuştan değildir ancak ne sebeple ve nasıl ortaya çıktığı bilinmez. Buna rağmen günümüzde en yaygın görülen türü oluşturur.

İdiyopatik skolyozda da omurganın eğriliği yanlara doğru olur. Ancak eğrilik incelendiğinde görüntülemelerde C ve S şekillerinde görülür. Bunun dışında omurlarda dönme şeklinde de görülmesi mümkündür.

Bu skolyozun nedeni bilinmediğin hasta üzerinde yapılan incelemelerde genetik faktörlere dikkat edilir. Bu nedenle genetiğe bağlı olarak ortaya çıkabildiği veya doğuştan skolyozlu olunması gibi durumlarla karşılaşılır. Ancak genellikle fark edilmesi ergenlik dönemlerinde ulaşıldığında mümkün olur.

Çocuklarda Skolyoz Ne Sıklıkta Görülür?

Skolyozun çocuklarda görülme sıklığı %2 olarak ifade edilebilir. Yapılan araştırmalarda 100 çocuktan 2’sinde skolyoz olduğu saptanmıştır.

Çocukların yaş grupları incelendiğinde ise rahatsızlığın en yaygın görüldüğü yaş aralığı 10-18 yaşlarıdır. Bu yaşlarda görülen skolyozun adölesan ismiyle anılması da mümkündür. 0-3 yaş aralığındaki çocuklarda omurga eğriliği %1 iken 3-10 yaş aralığındaki çocuklarda %11 iken 10-18 yaş aralığında bu oran %90 civarındadır.

Skolyoz Neden Olur?

İnsanlarda skolyoz neden olur öğrenilmesi gereken bir konudur. Ancak nedenlerin her rahatsızlıkta tespit edilmesi mümkün olmaz. Omurgada ortaya çıkan duruş ve yapı bozukluklarının nedenleri arasında omurga yapısındaki sorunlar, genetik faktörler, hormonal sebepler, yanlış beslenme alışkanlıkları, kas ve sinir rahatsızlıkları vardır.

Skolyozun nedenleri arasında omurgaya zarar verecek işlerde çalışılması bulunur. Omurgaya ağır yük yüklenmesi ve bu nedenle zarar görmesi mümkündür. Bunun dışında omurga travmaları da rahatsızlığın nedenlerinden birisidir.

Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda ve yetişkinlerde skolyoz başlangıç aşamasında herhangi bir belirti göstermez. Bu nedenle hastalığın anlaşılması mümkün olmaz. Bunun için genellikle kişilere farklı rahatsızlıklar için yapılan tıbbi işlemlerde anlaşılması mümkün olur. Bunun dışında rahatsızlık başlangıç seviyesini geçtiğinde belirtiler de ortaya çıkmaya başlar.

Skolyoz belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Omurga yüksekliklerinin farklı olması
  • Kürek kemiklerinde belirginlik olması
  • Kalçalardan birisinin daha yüksekte durması
  • Kasların esneklik özelliğini kaybetmesi
  • Kalçalarda kayma olması
  • Kişinin nefes darlığı yaşaması
  • Sırt ağrısının görülmesi
  • Göğüs kafesinde çıkıntının ortaya çıkması
  • Bel ağrısının görülmesi
  • Kambur görüntüsünün ortaya çıkması
  • Omurgada dönme olması
  • Omurganın eğri görünümde olması

Omurga eğriliği nedeniyle bireylerde ani ölüm durumları ortaya çıktığı için belirtileri yaşayan kişilerin hastalığın teşhis edilmesi ve tedavinin yapılması için geç kalmaması gerekir. Aksi takdirde can kaybıyla istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.

Skolyoz Tedavisi Nasıl Olur?

Ortopedi doktorları tarafından skolyoz tedavisi yapılır. Hasta doktora başvurduğunda hastanın hikayesi dinlenir ve rahatsızlığın tespiti için görüntüleme testleri istenir. Testlerin sonuçlarında omurga eğriliğinin bulunduğunun anlaşılmasıyla birlikte rahatsızlık için tedavi süreci başlar.

Skolyozun hafif, orta, şiddetli ve çok şiddetli (10-50 derece eğrilik) derecelerde görülmesi mümkündür. Bu derecelere göre tedavi yöntemi belirlenir. Hafif şiddetli olan rahatsızlıklarda ortez kullanma, egzersiz yapma veya fizik tedavi yöntemleri tercih edilir.

Orta derecede olan rahatsızlıklarda egzersiz, fizyoterapi ve korse kullanma gibi tedavi yöntemleri tercih edilir. Şiddetli olan skolyoz için ameliyat, fizyoterapi veya korse kullanımı yöntemleri tercih edilir.

Skolyozun şiddetinin yüksek olduğu durumlarda yaşanan sorun ve kişinin ölüm riskinde artış görülür. Bu nedenle tedavi yöntemi olarak yalnızca ameliyat kullanılır. Böylelikle omurga eğriliğinin düzeltilmesi üzerine çalışılır.

Ortopedi doktorları tarafından skolyoz hastalığı tanısı koyulan tüm hastaların derece fark etmeksizin düzenli kontrole gitmeleri gerekir. Kontrollerin aksatılması skolyozun ilerlemesi ve tedavinin olumsuz sonuçlanması gibi durumlara neden olur.

Skolyoz Ameliyatı Çocuklarda Tercih Edilir Mi?

Çocuklarda skolyoz görülüyorsa tedavi yönteminin belirlenmesinde derece dikkate alınır. Omurgadaki eğrilik %20’nin altında görülüyorsa korse kullanımı veya fizik tedavi uygulanır. Ancak çocuğun korse kullanamayacak (0 ile 5) yaş aralığında olması durumunda ise ameliyat tercih edilir.

Omurgadaki eğrilik %40 üzerinde ise korse kullanımına ve doktor gözlemine önem verilir. Ancak eğrilik oranı %60 ve üzerinde görülüyorsa ise çocuğun ameliyat edilmesine karar verilir. Böylelikle eğri olan bölümün düzeltilmesi ve omurganın normal görünüme kavuşması sağlanır.

Skolyoz Egzersizleri Nelerdir?

Omurga eğriliği durumunda tedavi ile birlikte egzersiz uygulamaları yapılır. Terapistler liderliğinde yapılan bu uygulamalar sayesinde omurganın düzeltilmesi, kasların kuvvetlenmesi ve hastalığın ilerleyişinin durdurulması amaçlanır.

Skolyoz egzersizleri omurgada görülen hafif dereceli eğrilikler itibariyle yapılmaya başlanır. Egzersizlerin uygulanmasında ise schroth tekniğinden yararlanılır. Bu teknikle birlikte hastalar yan yatma, sırt üstü uzanma, oturma veya yüzüstü uzanma gibi pozisyonlarda çalışırlar.

Yapılacak hareketler terapist tarafından belirlenir ve kullanılacak ekipmanlarda yapılan programa göre planlanır. Egzersizlerin tekrarlanma aralığı ise terapist eşliğinde haftada 1 kere olacak şekilde planlanır.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz Ameliyatından Sonra Kaç Günde İyileşme Sağlanır?

Skolyoz derecesinin şiddetli veya çok şiddetli olduğu aralıklarda hekim tarafından ameliyat kararı verilir. Yapılan ameliyatla omurganın düzeltilmesi ve kasların güçlendirilmesi sağlanır.

Skolyoz ameliyatı yapıldıktan sonra hastanın iyileşme süresi 2-4 haftadır. Bu süre sonunda hastanın gündelik yaşantısına dönmesi mümkün olur ancak fiziksel aktivitelerden uzak durması şarttır. Ameliyatı takip eden tarihten itibaren 3-5 ay geçtiğinde kişinin tamamen eski hayatına dönmesi mümkün olur.

Sonuç

Skolyoz bebeklerin, çocukların ve yetişkin bireylerin karşılaşabilecekleri ortopedik rahatsızlıklar arasında bulunur. Bunun için rahatsızlıkla ilgili bilgi sahibi olunması rahatsızlıkla karşı karşıya kalındığında yapılması gerekenler konusunda sıkıntı çekilmesinin önüne geçer.

Pusholder.com skolyozla ilgili tıbbi bilgilere ulaşabileceğiniz içerik sunar. Belirtiler başta olmak üzere nedenleri, ameliyatı ve çocuklarda görülme sıklığına kadar çok sayıda bilgiye ulaşabilirsiniz. Rahatsızlıkla ilgili sorunlarınıza doğru cevapları bularak tedavi aşamasında başarılı olabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu