Bilgi Kutusu

2022 Resmi Tatil Günleri

İnsanlar hayatlarını temelde iki şey üzerinde ilerletirler. Yetişkinler çalışarak, öğrenciler ise okuyarak. Çalışmak ve okumak uzun emekler istese de bazı yorucu günlerin sonunda elde edilen dinlenme çok daha keyifli oluyor. Ancak çoğu zaman insanlar için en merak edilen şey resmi tatil günleri oluyor. Resmi tatiller genellikle devlet dairelerinde çalışanlar için geçerli oluyor. Bu sebeple bazı çalışanlar için geçerli değil.

Fakat ülkemizde kamuda çalışan milyonlarca işçi bulunmaktadır. Bu işçiler her yıl resmi tatil günlerinin ne zaman olduğuna ve hafta sonuna denk gelip gelmediğine bakarlar. Çünkü hafta sonuna gelen resmi tatiller, normalde zaten tatil olduğundan ekstra bir tatil vermiyor. 2022 yılı için de aynı durum geçerlidir. 2022 resmi tatil günleri dini ve milli bayramlardan oluşmaktadır.

2022 Resmi Tatil Günleri
2022 Resmi Tatil Günleri

Resmi Tatiller

Milli bayram geçmişte elde edilen milli başarıları anmak için kutlanır. Dini bayramlar ise yıllardan beri dinimizin gereği olan ve bu sebeple tatil edilen günlerdir. Bunların yanı sıra farklı olaylardan dolayı da bazı resmi tatiller bulunmaktadır.

2022 takvim yılında yer alan resmi tatiller şu şekildedir.

  • Yılbaşı: 1 Ocak
  • Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan
  • Emekçi ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs
  • Ramazan Bayramı: 2-4 Mayıs
  • Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs
  • Kurban Bayramı: 9-12 Temmuz
  • Demokrasi Bayramı: 15 Temmuz
  • Zafer Bayramı: 30 Ağustos
  • Cumhuriyet Bayramı: 29 Ekim

Bazı tatiller hafta sonuna geldiğinden bazılarını tatil konusunda üzebilir.

Yılbaşı

2022 yılının ilk resmi tatillerinden biri olan yılbaşı her yeni yılda kutlanır. 1 Ocak gününde tüm resmi yerlerin kapanması ile beraber aynı zamanda çalışan insanlar için de tatil günüdür. Fakat yılbaşı tatil günü cumartesi gününe denk geldiğinden insanlar için pek bir şey fark etmeyecek. Yılbaşının kutlanması uzun seneler öncesine dayanıyor. Ayrıca bu günde milli piyangonun verdiği yüksek ikramiyeler de yılbaşına girerken farklı heyecanların yaşanmasını sağlıyor. Yeni yılda alınan biletlerle birkaç kişi milyoner olarak yeni yıla girebilir.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

2022 yılının ilk milli bayramı olan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan tarihinde kutlanmaktadır. 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılması sebebiyle Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bir gündür. Bu özel gün her yıl 23 Nisan’da ülkemizde kutlanmaktadır. Bu sebeple 23 Nisan günü tatil edilmektedir. Fakat bu gün de 2022 yılında Cumartesi gününe denk gelmektedir. Bu sebeple resmiyette tatil gibi görünse de gerçekte herhangi bir tatil yoktur.

Emekçi ve Dayanışma Günü

Yılbaşından sonra her yıl kutlanan milli veya dini bir bayram olmayan gün olan Emekçi ve Dayanışma Günü işçilerin bayramı olarak kutlanır. Bir diğer adıyla işçi ve emekçi bayramı olan bu günde çalışanlar sokaklarda yürüyüş yapar ve işçilerin haklarına vurgu yapılır. Her yıl 1 Mayıs tarihinde kutlanan bu özel gün 2022 yılında Pazar günü kutlanmaktadır. Normalde bugünün de tatil günü olması gerekirken, Pazar gününe denk gelmesi yine ekstra bir tatil vermez.

Ramazan Bayramı

2022 yılında yer alan iki dini bayramdan biri olan Ramazan Bayramı ilk kutlanacak bayramdır. 2-4 Mayıs arasında tam 3 gün tatil yapabilme olanağı verilen bu bayramda insanlar birbirleri ile bayramlaşır. Artık eskisi kadar büyük şehirlerde kutlanmayan Ramazan Bayramları Anadolu’da hala eskisi gibi kutlanmaktadır. Ayrıca 2022 yılının ekstra tatil yaşanacak ilk özel günleridir. Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri insanlar tatilde olur. Ayrıca ondan önceki Cumartesi ve Pazar günleri de normalde tatil olduğundan üst üste 5 gün tatil yapabilme imkanı olur.

Atatürk’ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı

Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs tarihinde kutlanır. Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı olay olarak tarihe geçen bu gün 2022 yılında Perşembe gününe denk gelmektedir. Bu olaydan sonra Türkiye için Kurtuluş Savaşı başlamış ve milli bir mücadeleye girilmiştir. Ayrıca bu günün 2022’de Perşembe gününe denk gelmesi kamuda çalışanlar için tatil demektir.

Kurban Bayramı

Her yıl kutlanan bir diğer dini bayram da Kurban Bayramı’dır. Kurban Bayramı Ramazan Bayramı’ndan bir gün fazladır. Ramazan bayramı 3 gün kutlanırken, Kurban Bayramı 4 gün kutlanır. Kurban Bayramı Müslümanlar için kurbanların kesildiği özel bir dini gündür. İnsanlar bu günde sevdikleri ve komşuları ile bayramlaşır.

Aynı zamanda kestikleri kurbanları ihtiyaç sahiplerine dağıtır. Kurban bayramı 9-12 Temmuz, Cumartesi gününden Salı gününe kadar süren bir tatil gününü kapsamaktadır. Ayrıca bayramın bir gün öncesi Arefe günü olduğundan, o gün de tatildir. Böylelikle Cuma günü de tatil edilir. Toplamda 5 günlük bir tatil yapılır.

2022 Resmi Tatil Günleri
2022 Resmi Tatil Günleri

Demokrasi Bayramı

15 Temmuz 2015 yılında yaşanan darbe girişiminin ardından milletin kararlılıkla darbeyi savuşturması sonucunda, bu yıldan itibaren kutlanan demokrasi günüdür. Milletin darbe girişiminde bulunanları bertaraf etmesi sonucunda milli bir bayram olarak kutlanmaya başlamıştır. Demokrasi bayramı bu yıl 15 Temmuz Cuma gününde kutlanacaktır. Cuma günü çalışanlar tatil günü olacaktır.

Zafer Bayramı

Kurtuluş Savaşı’ndan zaferle çıkmamızı kutladığımız gün olan Zafer Bayramı her yıl 30 Ağustos’ta kutlanmaktadır. 2022 yılında Zafer Bayramı Salı gününe denk gelmektedir. Bu sebeple 30 Ağustos gününde çalışanlar tatil yapabileceklerdir. Ayrıca Zafer Bayramı’nda yapılan etkinliklere de katılabilirler.

Cumhuriyet Bayramı

Her yıl kutlanan en önemli milli bayramların başında gelen Cumhuriyet Bayramı 29 Ekim 1923’te Atatürk’ün halka cumhuriyeti ilan etmesiyle beraber tatil günü ilan edilmiştir. Bu gün 2022 yılında Cumartesi günü kutlanacaktır. Fakat Cumartesi olduğundan ekstra bir tatil günü yapılamayacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu