Ekonomi

Geleceğin En İyi 5 Mesleği

Seneler boyunca yaşanan ekonomik, teknolojik veya sosyolojik gelişmeler, bize bazı mesleklerin belli bir ömrü olduğunu ve zaman içinde çok daha farklı mesleklerin önünün açılacağını göstermiştir. Özellikle sanayinin son iki yüzyılda kat ettiği mesafe düşünülürse bu hiç de şaşılacak bir şey değildir. Fazla değil bundan sadece beş sene önceki bir meslek bile gelişen yirmi birinci yüzyılın araçları ile birden tarih sahnesinden silinebilir.

Çok revaçta olduğunu düşündüğümüz branşlar aniden toz dumana karışıp unutulabilir. Bu yazıda ise bugün revaçta olan veya olması çok yüksek beş meslekten bahsedeceğiz. Geleceğin en iyi meslekleri denince aklınıza artık doktorluk, öğretmenlik ya da mühendislik gibi ilk akla gelen iş alanları gelmesin. Teknoloji ile farklı iş sahalarına zihnimizi açıp kulak vermekte yarar var.

Geleceğin En İyi 5 Mesleği
Geleceğin En İyi 5 Mesleği

Dijital Dedektif

Dijital dedektiflik ya da diğer adıyla siber güvenlik uzmanlığı, günümüz için bile çok revaçla olan işlerden biridir. Son zamanlarda sıkça yaşanan siber suçlar ile birlikte dijital dedektiflere daha fazla ihtiyaç doğmuştur. Dijital ortama hızlıca aktarılan veriler, girdi ve çıktılar, özel bilgiler gibi çok fazla önemli ve gizli olması gereken şeyler internet ağının yoğun kullanımı ile daha az güvenli hale gelmiştir. Dolayısıyla çok yakında herkesin çokça ihtiyaç duyacağı mesleklerden biridir dijital dedektiflik.

3D Üretim Mühendisliği

3D üretim mühendisi olmak aslında sanıldığından daha kolaydır. Yüksek okulların fizik, bilgisayar yazılımı, matematik, elektrik veya makine mühendisliği gibi bölümlerinden diplomasını alan yeni mezunlar, bu işi icra edebilirler. Ancak çok fazla kişinin bu işe erişebilmesi onun yapılması kolay bir meslek olduğu anlamına gelmez.

3D Üretim Mühendisliğinin Günümüz ve Gelecekteki Önemi

Genel anlamda üç boyutlu nesnelerin üretimi için gerekli yazılım programlarıyla meşgul olan 3D üretim mühendisleri, geleceğin en önemli işlerinden birini yapmaktadırlar. Çünkü bulundukları bu alan seri üretimi durdurup kişiselleştirilebilir üretimi hizmete sunabilirler. Aynı zamanda tekstil, yemek, sinema gibi alanlarda da çok boy göstermektedir. Belki de en önemlisi sağlık alanında yaşattığı gelişmelerdir. Yapay organ üretimi sayesinde çok sayıda insana umut vermiştir.

Oyun Geliştirici Uzmanı

Çoğu insan için bundan belki yalnıza on sene evvel bile oyun geliştiriciliği denilince akla basit Windows oyunları gelmekteydi. Ancak bilgisayarlara ve farklı türde oyun konsollarına çıkan envaitürlü oyunlar ile bu meslek günümüzde yadırganmadan bakılıyor. Şimdiden çok popüler olan oyun geliştiricileri farklı çeşitte oyunları oluşturan ve bunları oyunculara en kaliteli ve en eğlenceli biçimde sunan yazılımcılardır. Büyük bir çoğunluğu oyun stüdyolarında çalışır. Bazısı oyun geliştirme şirketlerinde yer alır. Hatta bu alanda kendini geliştiren kimseler, kendi çalışma odalarında oyun ürettikleri olur. Kimi zaman ürettikleri bu oyunlar ile çok büyük paralar kazananlar bile çıkabilir oyun sektöründe. Saydığımız diğer mesleklerde olduğu gibi bu alanda da yazılımda kendini geliştirmek şarttır.

Oyun Geliştirici Olmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oyun geliştirici olmak isteyen herkesin, diğer mesleklerde de olduğu gibi dikkat etmesi gereken bazı şeyler vardır.

İşte bunlardan bazılar:

  • Önce her bir oyuncu, kendi oyununu üretebilmesi için bol bol farklı türde oyunlar oynamalıdır.
  • Popüler olan oyun motorlarının ücretsiz sürümlerini edinip başlangıç adımı atılmalıdır. (Unity, The Unreal Engine gibi motorların ücretsiz versiyonları internette yer alır.)
  • Kendi hayaline sahip başka oyun geliştiricilerle tanışmalıdır. Bu alanda sosyalleşmek adına çok önemlidir.
  • İngilizce başta olmak üzere farklı diller öğrenmelidir.
  • Hiç oyalanmadan pratik yapılmaya başlanmalıdır.

En temelde dikkat edilmesi gerekenler bunlardır. Ancak çok kısa özetlersek, bu alanda başarılı olmanın sırrı, hiç şüphesiz kişisel gelişimdir.

Yapay Zeka Mühendisliği

Yapay zekadan şimdi bile çok fazla alanda faydalanıyoruz. Çok basit bir buzdolabı aparatından tıpkı insan gibi konuşup, hareket eden bir robota kadar her şeyde yapay zekanın izlerine rastlarız. Genelde makinelerle ve bilgisayarlarla çok fazla haşır neşir olan yapay zeka mühendisleri, makinelere, uzun çalışmalar sonucu öğrendikleri algoritmalar ile mantıklı ve verimli hareketler öğretme üzerine yoğunlaşırlar meslekleri boyunca. Bu alanda o kadar yol alınmıştır ki görenler hayrete düşmektedir.

Eskiden yapay zekaları konu alan filmlerde hayal gibi gözüken pek çok şey gerçek olmuştur. Örneğin dünyanın en iyi masa tenisçilerini alt eden bir robot düşünelim. Öyle iyi tasarlanmıştır ki karşısındaki dünyanın en iyilerinden bile olsa kısa sürede rakiplerini eleyebilir. Veya satranç ustalarını alt eden robotları aklımıza getirelim.

Hayatlarını satranca adamış pek çok ustayı bir bilgisayar programı yani bir yapay zeka beyni yenebilmektedir. Bunlar tabi ki işin eğlence kısmına dair olaylar, yapay zeka mühendisleri ile hayatın çok daha kritik alanlarında hepimize büyük katkılar sağlanacağı bariz bir gerçektir.

Geleceğin En İyi 5 Mesleği
Geleceğin En İyi 5 Mesleği

Veri Bilimcisi

Veri bilimi pek bilinmese de gelecek için büyük rol oynayan alanlardan biridir. Tıpkı diğer dört meslekte de olduğu gibi bu alanda temelini bilgisayar ve programlardan alır. Sadece üniversitelerin bilgisayar mühendisliklerinden mezun olmak yetmeyebilir. Mümkünse yüksek lisansa olarak veri analitiği veya veri analitiği yönetimi gibi bölümleri okumak büyük avantaj sağlar.

Kulağa Hiç de Tanıdık Gelmeyen Veri Bilimcileri Ne İş Yapar?

Veri bilimcilerini günümüzde en çok Netflix, Facebook ya da Amazon gibi platformlar aracılığı ile duyuyoruz. Bu insanların işi, bulundukları ortamdaki verileri sınıflandırmak, analiz etmek, yorumlamak, çıkarımlarda bulunmak ve yeri geldiğinde kompleks çıkarımlarda bulunmak gibi şeylerdir. Farklı araçlardan istifade ederek bulunduğu iş yerlerinin geleceğine dair mümkün olan en yakın doğru öngörüyü söylemeye çalışırlar. Verileri göz önüne alarak rapor hazırlarlar.

Bu 5 Mesleğin Ortak Özellikleri

Veri bilimcileri saymazsak görüyoruz ki geleceğin meslekleri bilgisayarlar, yazılımlar ve programlarla yakından ilişkilidir. Bu meslekleri edinmek isteyen her bir kişi bu alanlarda kendilerini geliştirmek zorundadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu