Ekonomi

EYT Nedir? EYT Başvurusu Nasıl Yapılır?

EYT; son dönemlerde haberlerde sıklıkça ismini duyduğumuz kavram olarak dikkat çekiyor. Özellikle bu kavram emekli olmayı bekleyen kişiler için büyük önem taşıyor.

EYT nedir? Emeklilikte yaşa takılanlar kavramının açılımsız halidir. 1999 ve 2008 yılında çıkarılan İşsizlik Sigortası Kanunu ile çalışma süresi ve prim gününün tamamlanmasının yanı sıra emeklilik yaşının 65 olmasına karar verilir. Bu kararın alınması çok sayıda kişinin 20-25 yıllık çalışma süresi ve prim günlerini tamamlanmasına rağmen yaş nedeniyle emekli olmasını engeller.

EYT Nedir? EYT Başvurusu Nasıl Yapılır?
EYT Nedir? EYT Başvurusu Nasıl Yapılır?

EYT Kimleri Kapsıyor?

Emekli olma hakkını yaşlarının gelmemesi nedeniyle kazanamayan çok fazla vatandaş vardır. Bu vatandaşların yaşadıkları sıkıntılar eyt son durum gelişmeleri ile ortadan kalkmıştır. 3 Mart 2023 tarihinde çıkarılan 7438 sayılı olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu sayesinde emeklilikte yaşa takılan kişilere emekli olma yolu açılmıştır.

Buna göre sigortalı çalışma başlangıçları 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişiler EYT kapsamı içine alınmıştır. Bu kişilerin çalışma yılı veya prim ödemelerini ise eksiksiz yapmış olmaları gerekir.

EYT Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kanun tarafından verilen emeklilik hakkından yararlanmak isteyen kişilerin EYT başvurularını yapmaları gerekir. Başvurular e-devlet (turkiye.gov.tr) üzerinden yapılır. Ancak başvuru aşamasına geçmeden önce adayların çalıştıkları iş yerinden çıkış belgelerini almaları gerekir. Bu belgelerin SGK’ya gönderilmesi lazımdır.

E-devlet aracılığıyla emeklilik başvurusunun yapılması şu aşamalarla gerçekleşir;

  • Emekli adayı tarafından e-devlet hesabına sahipse TC kimlik numarası ve şifreleri ile giriş yapılır. (Hesap yoksa postadan e-devlet şifresi alınır)
  • Girişin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu bölümüne ulaşılır.
  • Açılan sayfada Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi linki tıklanır.
  • Açılan sayfada sağ köşede yer alan Yeni Başvuru butonuna tıklanır.
  • Gelen sayfada Bilgiler bölümünde Tahsis Talep Türü ve Sigortalı Türü seçimleri yapılır.
  • Tahsis Talep Türü açılır menüden Yaşlılık Aylığı ve Sigortalı Türü açılır menüden ise 4/A SSK veya 4/B Bağ-Kur seçeneklerinden birisi işaretlenir.
  • İki işaretlemede yapıldıktan sonra Başvur tuşuna tıklanır.
  • Tıklama yapıldıktan sonra açılan sayfada emekli adayına ait kimlik bilgileri yer alır. Bu bilgiler incelenir ve maaş için banka seçimi yapılır.
  • Banka seçiminin ardından telefon numarası, eposta adresi ve iletişim adresi bilgileri girilir.
  • Aylık alma sorusuna Evet veya Hayır cevaplarından birisi verilir.

Aylık alma sorusuna cevap verildikten sonra İleri tuşuna basılır. Açılan sayfadan Başvur tuşuna tıklanır. Bu tıklamanın ardından başvuru kuruma iletilir. Bundan sonra başvurunun incelenmesi ve onaylanmasının beklenmesi gerekir.

EYT Başvuru Şartları Nelerdir?

Emekli olma hayali kuran kişilerin Eyt’den yararlanabilmeleri için kanunda belirlenen şartları taşıyor olmaları gerekir. Açıklamaları okuyarak şartları taşıdığından emin olan kişiler e-devlet aracılığıyla başvuruda bulunabilirler.

Güncel EYT şartları ise şunlardır;

  • Sigorta giriş tarihinin 9 Eylül 1999 tarihinden önce olması
  • 4/A kapsamında olan kadınların 20 yıllık sigorta süresini tamamlanması
  • 4/A kapsamında olan erkeklerin 25 yıllık sigorta süresini tamamlanması
  • 4/A kapsamında bulunan erkekler ve kadınların 5000 ile 5975 gün aralığında prim ödemelerinin bulunuyor olması
  • 4/b kapsamında bulunan kadınların 20 yıllık sigorta süresini tamamlaması ve 7200 gün prim ödemesinin olması
  • 4/b kapsamında bulunan erkeklerin 25 yıllık sigorta süresini tamamlaması ve 9000 gün prim ödemesinin bulunması
  • 4/b kapsamında olan kadınların 20 yıllık sigorta süresini tamamlaması ve 7200 gün prim ödemesinin olması
  • 4/b kapsamında olan erkeklerin 25 yıllık sigorta süresini tamamlaması ve 9000 gün prim ödemesinin olması

Bunların dışında adayların başvuru yapabilmeleri için işlerinden istifa etmeleri ve çıkışlarının verilmesi gerekir. Çıkış belgesi hazırlandığında EYT başvurusu yapmalarının önünde herhangi bir engel kalmamış olur.

EYT Borçlanma Hükümleri Nelerdir?

EYT kapsamında olan kişilerin borçlanma yöntemiyle emekli olmaları mümkündür. Bu kapsamda emekli olmak için sigortalılık süresi, prim ödeme süresi ve yaş uygunluğuna ihtiyaç duyulur. Borçlanma ise prim ödeme süresinin emeklilik için yeterli olmadığı durumlarda yapılır. Böylelikle borçlanmayla prim günü öne çekilerek emekli olması mümkün olur.

Prim ödeme süresi EYT için yeterli gelmeyen kişiler doğum ya da askerlik borçlanmasında bulunarak emekli olabilirler. Askerlik borçlanması aylık kazancın %32 oranında borçlanılmasıyla hesaplanır ve kişinin bu miktarı ödemesi gerekir. Böylelikle sigorta giriş tarihinin öne çekilmesi ve emekliliğin sağlanması mümkün olur.

Doğum borçlanması kadınları kapsayan bir hükümdür. Bu hükme göre doğum nedeniyle sigortalı olarak çalışamayan kadınlar 2 yıllık süreyi borçlanarak emekli olma imkanı kazanırlar. Prim gününün tamamlanmasına yardımcı olan bu borçlanmada belirlenen miktarda prim ödemesi yapılır.

EYT Nedir? EYT Başvurusu Nasıl Yapılır?
EYT Nedir? EYT Başvurusu Nasıl Yapılır?

EYT Başvuruları Nasıl İnceleniyor?

Adaylar EYT başvurusunda bulunduklarında emekli olup olamayacakları yapılan inceleme ile belli olur. İnceleme işlemi SGK çalışanları tarafından yapılır.

Başvuruların incelenmesi ise şu adımlarla gerçekleşir;

  • Bireyin EYT kapsamında emekli olma hakkının bulunup bulunmadığı incelenir. Bu inceleme prim ödemesi, sigorta başlangıcı ve sigorta süresi üzerine yapılır.
  • Kişinin prim borcunun bulunup bulunmadığı incelenir. Borcun çıkması durumunda incelemenin devam etmesi için borcun ödenmesi gerektiği kişiye bildirilir.
  • Kişinin birden fazla türde sigortalılık tescili olup olmadığı incelenir. Hem Bağ-Kur hem SSK tescili varsa prim günleri için birleştirme işlemi uygulanır.
  • İki farklı sigorta tescili bulunan kişilerde prim çakışmasının olmamasına dikkat ediliyor. Aksi durumda prim iptali durumuyla karşılaşılması mümkündür.

Adaylar ise yaptıkları başvurunun sonuçlarını sorgulama yaparak öğrenir. EYT sorgulama başvurunun yapıldığı e-devlet sitesinden yapılır. Siteye giriş yapan kişiler Doküman Takip Sistemi üzerinden evrak takip sorgusu bölümüne ulaşarak sorgulamalarını yaparlar. Başvuruların ardından sonuçların açıklanması ise ortalama 2 haftalık süre sonunda olur.

EYT Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Emekli olacak kişilerin alacakları emekli maaşını merak etmeleri beklenen bir durumdur. Bunun için pek çok kişi EYT maaş hesaplama işleminin detaylarını araştırmaya başlar.

Maaşın hesaplaması için kişilerin birden fazla veriye ihtiyacı vardır. Bu veriler arasında aylık kazanç (brüt), prim günü, sigorta süresi ve ek gösterge rakamlarıdır. Bu veriler girilerek hesaplamanın yapılması mümkündür. Hesaplama işlemi içinse hazırlanan maaş hesaplama robotlarından yararlanmak faydalı olur. Ayrıca SGK web sitesi üzerinden de maaş hesaplamasının yapılması mümkündür.

EYT’liler Ne Zaman Emekli Olacak?

EYT’lilerin emekli olması Nisan 2023 itibariyle mümkün olur. Bu aşamada başvuru yapan ve emeklilik hakkı kazanan kişilerin maaş hesaplamaları da Nisan ayı başında yapılarak banka hesaplarına maaşlarının yatırılması sağlanır.

Mart 2023’de başvuru yapan bir kişinin Nisan ayı içerisinde maaşını almaya başlaması mümkündür. Bu nedenle prim günü, sigorta başlangıcı ve sigortalılık süresini sağlayan kişilerin zaman kaybetmeden başvurularını yaparak emekli olma hakkı kazanmaları gerekir.

Sonuç

Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı tescili bulunan kişilerin emeklilik hayalleri EYT sorununun çözülmesi gerçekleşmiştir. Bu kapsamda olan kişiler haklarını ve emekli olmak için izlemeleri gereken yolları merak ederler.

EYT başvuruları, maaş hesaplaması, borçlanma hükümleri insanların kafa karışıklığı yaşadıkları konulardır. Pusholder.com olarak bu karışıklığı giderek bilgileri bir araya getirdik. Böylelikle emeklilikte yaşa takılan pek çok kişinin emekliliğine verdiğimiz bilgilerle katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Sizlerde 2 milyon kişi içerisinde bulunarak emekli olmayı istiyorsanız hazırladığımız paylaşımı okumadan başvuru aşamalarına geçmeyin.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu