Bilgi Kutusu

Polis Nasıl Olunur? Aranan Şartlar Nedir?

İnsanların can ve mal güvenliğini sağlamak için görevlendirilen devlet görevlisine polis denir. Aynı zamanda suç işlemek isteyen kişilere de engel olmaktadır. Polis olmak isteyen kişilerin bazı şartları taşıması gerekir. Bu yazımızda polis nasıl olunur? aranan şartlar nedir? hakkında sizlere detaylı bilgiler sunacağız. Polis adaylarının ilk önce sınav engelini aşıp daha sonra Polis Akademisi üzerinden yapılan duyuları takip ederek başvuru dönemlerine dikkat etmelidir.

Polis Nasıl Olunur? Aranan Şartlar Nedir?
Polis Nasıl Olunur? Aranan Şartlar Nedir?

Polis Nasıl Olunur?

Her yıl binlerce kişi polislik için yapılan sınavlarda başarılı olup mesleğe adım atmaktadır. Polislik mesleği için kişilerin lise veya üniversite mezunu olması gerekir. Polis olmak için kişilerden üç ayrı sınavdan başarılı olarak geçmeleri istenmektedir. Sınavlar yazılı, sözlü ve fiziksel olmak üzere üç aşamalı olarak yapılıyor. Bir kişinin polislik sınavına girebilmesi için en az lise mezunu olması ve üniversite sınavında belirlenmiş baraj puanı üzerinden bir puan alınması gerekir.

Polis Olmanın Şartları Nelerdir?

Devlet kurumlarında çalışacak kişilerin bazı şartları taşımaları gerekmektedir.

Polislik sınavı için kişilerde aranan şartları şöyle sıralayabiliriz;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Lise, ön lisan veya lisans mezunu olmak
  • Yurtdışında eğitim veren bir kurumdan mezun olanlar için denklik belgesine sahip olmak
  • KPSS gerekli baraj puanın üzerinde bir puana sahip olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • 30 yaşından gün alınmamış olmak
  • Ceza almamış olmak
  • Silah taşımasına dair bir engel bulunmamak

Yukarıda yer alan şartlar dışında kişilerin polis olması için bir takım fiziksel şartlarına da haiz olması gerekmektedir.

Polis Olmak İçin Gerekli Belgeler

Polislik başvurusu önemli bir husus olup kişinin belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlaması gerekir. Başvuru aşamasında istenen belgeler T.C. kimlik beyanı, sağlık bilgi formu, mezuniyet belgesi, sınav başvuru belgesi yer almaktadır. Sınav giriş belgelerinde fotoğraf olmaması halinde kişilerin yanında bir biyometrik olması gerekir.

Polis Olmak İçin Ne Yapmak Gerekenler

Ülkemizde polislik meslek eğitimi veren üç tur kurum bulunuyor. PMYO (Polis Meslek Yüksek Okulu), PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi) ve POMEM (Polis Mesleki Eğitim Merkezi) olarak ifade edilebilir. Bu üç tür okul öğrenci alımında kendine göre kriterleri bulunuyor. Polis olmak isteyen kişilerin eğitimleri en az lise seviyesinde olması gerekir. Lise mezunlarından polis olmak isteyenler PMYO giriş sınavlarına girme hakları bulunuyor. Üniversite mezunları ise KPSS şartı olduğu için kişilerin PAEM ve POMEM sınavlarına başvuru yapabilirler.

Polis Akademisi Nedir?

Emniyet teşkilatı için amir, yönetici ve memur ihtiyacını karşılamak için ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimi veren ve bünyesinde yüksek okul, fakülte ve enstitü bulunan bir yükseköğretim kurumudur. Bilimsel özerkliğe sahip bu kurum polislik mesleği açısından oldukça önemlidir. Akademinin görev ve yetkileri Polis Yükseköğretim Kanunu ile Polis Akademisi Yönetim birimleri çalışma yönetmeliğine göre düzenlenmiş olmaktadır.

PMYO Nedir?

PMYO Polis Meslek Yüksek Okulu kelimelerinin baş harflerinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Emniyet teşkilatının polis ihtiyacını karşılamak için Polis Akademisine bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Ön lisans düzeyinde eğitim, öğretim ve uygulama yapan parasız, yatılı ve resmi üniformalı bir yükseköğretim kurumu olarak ön plana çıkıyor.

Polis Meslek Yüksek Okulunda öğrenci olmak için adayların Polis Yükseköğretim Kanununda yer alan lise ve dengi okullardan mezun olunması gerekir. Polis Meslek Yüksek Okulların görev çalışma şekilleri Polis Yükseköğretim Kanunu, Polis Akademisi Çalışma Yönetmeliği ile Polis Meslek Yükseköğretim Çalışma Yönetmeliğine göre düzenlenmiştir. Polis Meslek Yüksek Okullarında mezun olan kadro ve hizmet ihtiyacına göre atamaları yapılıyor.

Polis Olmak İçin Başvuru Zamanı

Polis Meslek Yüksek Okulu yani PMYO başvuruları her yıl Polis Akademisi tarafından ilan ediliyor. Başvuru tarihleri arasında polis adayları şahsen Polis Meslek Yüksek Okul Müdürlüklerine müracaat edebilir. Eksik belge, başvuru zamanı geçtikten sonra yapılan başvurular ve posta başvuruları kabul edilmemektedir.

Değerlendirme Ve Seçme İşlemleri

Adayların değerlendirme ve seçme işlemlerinde genellikle Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş bir kurul tarafından takip ediliyor. Kurul adayların sınav için gerekli şartları taşıyıp taşımadıklarına karar veriyor. Değerlendirme aşamasında kurul bizzat adayları görerek seçim işlemini yapıyor.

Kurulun Adaylarda Aradığı Kriterler

Kurul yapılan değerlendirme ve seçme işlemi üç aşamada yapılmaktadır. Kurul ilk olarak adayların konuşma ve fiziki özelliklerine bakmaktadır. Sınav girişi için arşiv soruşturmalarını incelemektedir. Değerlendirmenin bu aşamasında olumlu bulunan adaylar ikinci aşamaya geçiyor. Kurulda alınan kararlar oy birliği ile kabul edilip değerlendirmektedir.

Kurulda alınan kararlar forma işlenerek bu süreç sona ermektedir. İkinci aşamada adaylara hazır bulunan kartlar arasından bir tanesi seçtirilir. Karta yer alan konu hakkında adaya belli bir süre verilir. Daha sonra aday kartında yer alan konu sunum yapmaktadır. Üçüncü ve son aşamada ise adayların fiziki yeterlilikleri değerlendirilmektedir.

Polis Nasıl Olunur? Aranan Şartlar Nedir?
Polis Nasıl Olunur? Aranan Şartlar Nedir?

Başarılı Listelerin Düzenlenmesi

Emniyet Genel Müdürlüğünce her yıl ihtiyaç duyulan sayı kadar POMEM’lere öğrenci alınma işlemleri yapılıyor. Alınan öğrenci listeleri belirli kriterlere göre yapılıyor. KPSS puanı, değerlendirme ve fiziki yeterlilik puanlarının toplamına göre en yüksek puandan en az puana göre sıralama yapılıyor.

Erkek ve kadın olmak üzere ayrı ayrı puan sıralaması yapılıyor. Sıralamalarda eşitlik olması halinde ise KPSS puanı daha yüksek olan aday tercih konusu olmaktadır. Sıralamalara göre her yıl belli olan kontenjan kadar asıl ve %30 kadar yedek aday belirleniyor.

2021 Polis Maaşı Ne Kadar?

İçişleri Bakanlığına bağlı Emniyet Müdürlükleri bünyesinde görev yapan müdür, amir, komiser ve polis memuru bulunuyor. Her birinin maaşları birbirinden farklı olmaktadır. 2021 yılı Temmuz ayı itibariyle bir polis memuru 7.431 TL maaş almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu