Yemek

Bebek Çorba Tarifleri

Ebeveynlerin beklediği bebekleri dünyaya geldikten sonra bebekle yoğun bir zaman geçirme süreci başlar. Ortalama iki yıl süren bu süreçte bebeğin uykusu, beslenmesi, temizliği ve bakımı kısır bir döngü olarak sürekli tekrarlanır. Yorucu ve aynı zamanda zevkli olan bu sürecin en önemli ayağı bebeğin doğru beslenmesi süreci olur.

Bebeğin beslenme sürecinde nasıl davranılmalı, hangi beslenme şekilleri uygulanmalı ebeveynlerin merak ettiği konular arasındadır. Bu nedenle hazırlanan makale bebeğin beslenme sürecinde ebeveynlere destek sağlayacaktır. İşte bu nedenle bebek çorba tarifleri de bir anne için önem arz etmektedir.

Bebekler ilk 6 aylık süreçte anne sütü ile beslenmelidir. Hem bağışıklık sistemini geliştiren anne sütü hem de bebeğin beslenmesi açısından çok zengin bir vitamin ve mineral deposudur. İçerisinde su da bulunan anne sütü en az 6 ay bebeğe verilince başka bir besine gerek duyulmaz. 6 aylık süreçten sonra bebeğin beslenmesi için ek gıdalara geçilir.

Bu gıdaların bebeğin gelişimini destekleyici özellikte olması gerekir. Beslenmede bebekler için temel beslenme şekli çorbalar olmakta ve uzmanlarca aylık olarak hazırlanan bebek çorba tarifleri doğrultusunda anneler bebeklerini besleyebilir. Bebek beslenmesinde önemli rol alan çorba tariflerini internet sitelerinden almak mümkün.

Bebek Çorba Tarifleri
Bebek Çorba Tarifleri

Bebeğe 7. Aydan İtibaren Verilebilecek Çorba

Bebeklerin beslenmesinde yutkunma tam gelişmediği için taneciksiz çorbalar hazırlanmalıdır. Taneciksiz hazırlanan çorbalarda şeker ve tuz kullanılmamalıdır.

  1. ayda bebeğe hazırlanacak çorbalar;
  • Şehriye çorbası
  • Brokoli çorbası
  • İnek yoğurdu ile hazırlanan pirinç çorbası
  • Kabak çorbası
  • Acısız tarhana çorbası
  • Sütlü çorbalar uygun çorbalar arasındadır.

Bebeğe 8. Aydan İtibaren Verilebilecek Çorba

Bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimini doğru sağlamak için çorbaların bol vitaminli olmalıdır. Bu çorbalar hazırlanırken alerjenik sebzeler hariç tüm sebzeler kullanılabilir. Bu ayda bebeğe verilecek çorbaların içeriğinde patates, soğan, kapya biber kullanılabilir.

Sebzelerin kendi yağı mevcut olduğu için bir çay kaşığı sıvı yağ kullanılması bebeğin bağırsak sistemini de düzenlemeye yardımcı olur. İrmik çorbası da uzmanlarca bebeklere önerilen lezzetli çorbalar arasında yer alır. Ayrıca bebeğin sağlıklı kilo alması için bu çorba bebeğe içirilebilir.

Bebeğe 9 ve 12 Aylık İçirilebilecek Çorba

Bu süreçte bebekler ufak taneli çorbaları rahatlıkla içebilecek sindirim sistemine sahip olur. Tavuk suyuna yapılabilecek tüm çorba çeşitleri gönül rahatlığı ile bebeklere verilebilir. Ufak tavuk parçacıkları da çorbaların lezzetini artırmak için kullanılabilir. Kırmızı et ve balık bu süreçte önerilmeyen et çeşididir. Bebeklerin et ile tanışma süreci olan bu süreçte et bebeğe çorbalar içerisinde verilmelidir.

Bebeklere İçirilmemesi Gereken Çorbalar

6 -12 aylık süreçte bebek beslenmesi çorbalar ile yapılmalıdır. Çorbalarda özellikle sebze kullanılması önerilir. Canlı ve aktif bir bebek sahibi olmak için uzmanların önerdiği çorbaları yapmak son derece kolaydır. Ancak bazı çorbalar yaşını doldurmayıncaya kadar bebeklere içirilmemelidir.

Bu çorbalar;

  • Gaz yapacağı için mercimek çorbası
  • Alerjenik etki göstereceği için domates ve patlıcan ile yapılan çorbalar
  • Organik olmayan gıdalarla hazırlanan çorbalar
  • Karbonhidrat ağırlıklı çorbalar

Bebeklere bu süreçte içirilmemesi gereken çorbalardır.

Bebek Sebze Çorbası Tarifi

Mevsimsel sebzelerden en az 2 çeşidi ile kolayca hazırlanan tarif bebeklerin severek içeceği bir çorba çeşididir. Sebzeler güzelce yıkanır. Çok iri veya çok ufak olmayacak tencereye alınacak kadar kesilen sebzeler bir miktar su konarak haşlanır. İyice haşlanan sebzeler blenderdan geçirilerek mama haline gelen çorba süzgeçten geçirilir. İçerisine bir çorba kaşığı sıvı yağ süzgeçten geçirilen çorbaya eklenir. Karıştırılan çorba ılık şekilde bebeğe kaşıkla içirilir. Haftada bir yapılması önerilen bu çorba tarifi kolay bir tarif olup ebeveynler tarafından kolayca yapılabilir.

Olmazsa Olmaz Bebek Çorbası Tarhana

Ülkemizin ana çorbası olan tarhana binbir emekle hazırlanan ve içerisinde hem sebze, hem diğer besleyici ürünler bulunan bir çorba çeşididir. Şifa veren özelliğe de sahip olan tarhana aynı zamanda güneşin en verimli olduğu zamanda hazırlandığı için D vitamini bakımından da zengindir. Bebekler için özel hazırlanan tarhana çorbası ile tüm bebeklerin bahsi geçen süreçte tanışması gerekir. İçimi lezzetli yapımı kolay olan bu çorba hem bebekler hem anneler için ideal bir çorba çeşididir.

Bebeklerde Öğünler

Bebekler büyüme ve gelişme aşamasında oldukları için hızlı acıkırlar normalde çocuklar ve yetişkinler için 3 öğün olan ideal beslenme bebeklerde ara öğünlerle desteklenir. Çünkü bebekler normal bir porsiyonun altında beslenir. Normal öğün ve ara öğünler ile birlikte toplamda 6 defa beslenmesi gereken bebeklerin beslenmesinde 2 öğün çorba olması gerekir. 11 aylıktan sonra kemik gelişimi sağlamak için bebeklerin çorbalarına önceden taze alınmış ve iyice haşlanmış kemik suları katılması gerekir.

Bebek Çorba Tarifleri
Bebek Çorba Tarifleri

Bebeklerin Tüketeceği Sebzeler

Yapılan araştırmalarda sebze çorbalarının bebekler için çok önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle mevsiminde organik sebzelerle beslenen çocukların gelişim süreci daha hızlı görülmüş ve bağışıklık sistemleri daha güçlü olmuştur.

Bebeklerin severek tükettiği sebzelerden bazıları;

  • Patates
  • Havuç
  • Yeşil kabak
  • Brokoli
  • Ispanak
  • Karnabahar olup bu sebzelerle hazırlanan çorbalar bebekler tarafından lezzetli bulunmuştur.

Bebeklerde alışkanlığa dönüşen bu sebzeler faydalı sebzeler olup diğer sebzeler ile yapılan çorba denemeleri de bebeğin damak tadı gelişiminde fayda sağlayacaktır. Tadını sevmediği sebzeler ile hazırlanan çorbalar bebeğe zorla içirilmemelidir.

Çorbalarda Hamur Türü Kullanılmalı Mı?

İster çorba içerisinde ister tek başına bebeklere hamur bazlı çorbalar da verilmelidir. Öğün sayısını sınırlı tutarak verilmesi önerilen bu çorbalar bebeğin tok kalmasını sağlayacaktır. Tok olan bir bebeğin uyku problemi olmayacak, huysuz bir bebek olmayacaktır. Bebekler aç iken, altını kirletirken veya uykusu gelirken ağlar ve huysuz olur. Bu zincirin bir halkası olan beslenmeye de dikkat edilirse mutlu bir bebeğiniz olur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu