Ekonomi

Dxy Nedir? Dolar Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Borsa ve kurla ilgilenen herkesin bilmesi gereken dolar endeksi konuları, özellikle döviz çiftlerine yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken temel konulardır. Bu sayede analizlerinizi daha iyi analiz edebilir, dolar incelemelerini ve dolar haberlerini okurken herhangi bir sorun yaşamazlar.

ABD doları endeksinin anlamına baktığımızda, bunu ABD’nin en önemli ticaret ortaklarının döviz sepetinin değerine dayalı olarak ABD dolarının değerinin bir ölçüsü olarak tanımlayabiliriz. Dolar diğer para birimleri karşısında değer kazandığında endeks artar.

Dxy Nedir? Dolar Endeksi Nasıl Hesaplanır?
Dxy Nedir? Dolar Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Dolar Endeksi Nedir?

ABD doları endeksi, ABD dolarının diğer yabancı para birimleri karşısındaki değerini ölçmek için oluşturulmuştur. ABD doları endeksi hesaplaması için ABD doları cinsinden işlem hacmi yüksek olan 6 para biriminin geometrik ortalaması hesaplanmıştır. Bu para birimlerinin ABD doları karşısındaki geometrik ortalaması ABD doları endeksi olarak gösterilmektedir.

Bu altı para birimi Amerika Birleşik Devletleri’nin önemli ticaret ortaklarıdır ve dolayısıyla o zamanki ABD dolarıdır. Bunlar Euro, Japon Yeni, İngiliz Sterlini, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangıdır. Ancak sepetteki belirli para birimleri için bu istatistiksel bilgiler değişmiş olmasına rağmen sepetten çıkarılmamıştır.

Örneğin, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı ABD doları endeksi sepetinde kalır. Ancak, Çin, Meksika ve Güney Kore artık daha yüksek işlem hacmine sahip daha önemli ticaret ortaklarıdır. Endeksin tanıtıldığı yıl böyle olsaydı, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı yerine onlar gözükürdü. 1999 yılında çeşitli Avrupa para birimleri yerine euro endeks sepetine katıldı. Euro’ya katılmadan önce Alman markları, Fransız frangı, İtalyan lirası, Hollanda liraları ve Belçika frangı vardı.

ABD Doları Endeksi, altı dünya para biriminden oluşan bir sepet karşısında ABD dolarının değerini ölçmek için kullanılır. Endeks, 1973 yılında Bretton Woods Anlaşması’nın sona ermesinden kısa bir süre sonra 100 baz alınarak oluşturulmuş ve daha sonra baz baz alınarak endeks değeri belirlenmiştir.

Endeks değerinin yarısından fazlası, ABD dolarının euro karşısındaki değeriyle temsil edilmektedir. Dolayısıyla Dxy’nin ne olduğuna bakıldığında aslında doğrudan euro ile ilişkili bir endeks olduğu söylenebilir. Dolar endeksi sembolü genellikle DXY (Dixie) olarak görüntülenir. USDX veya DX olarak da kullanıldığını gözükebilir.

DXY Nedir?

Dxy, finans piyasasında dolar endeksinin temsilcisidir. Bu bir semboldür ve D harfi ABD dolarından gelir. Dxy, küresel doların başlıca para birimleri karşısında değerini gösterir ve insanlara doların değerlenip değerlendirilmediğini gösterir.

İnsanlar açısından ABD doları endeksi, ABD doları / Türk lirası oranında önemli bir rol oynuyor. Dolar endeksindeki değişiklikler TL paritesinde de değişikliklere neden olabilir. Sonuçta, ABD doları cinsinden ifade edildiğinde, endeks artacaktır ki bu, insanların yatırım kararlarında önemli bir faktördür.

Dxy endeksi, yatırımcıların tek bir işlemde belirli para birimlerinden oluşan bir sepete kıyasla doların değerini izlemelerine olanak tanır. Ayrıca, işlemlerini ABD doları ile ilişkili risklerden korumalarına da olanak tanır. Endeks değeri 120 olduğunda, ABD dolarının değerinin o dönemdeki döviz sepetine göre% 20 arttığı anlamına gelir.

Kısacası, Dxy takdir ederse, doların diğer para birimlerine göre yükseldiği veya değer kazandığı anlamına gelir. Benzer şekilde, ABD doları endeksi 80 puan ise, endeksin 100 olan başlangıç ​​değerinden 20 puan daha düşük olduğu ve ABD dolarının bir sepet para birimi karşısında% 20 değer kaybettiği anlamına gelir.

Dolar Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Endeks hesaplanırken bir sepet yabancı para yaratılır. Bu yabancı para birimlerinin tümü aynı endeks hesap değerine sahip değildir. Euro’nun ağırlığı% 57,6. Avrupa ülkelerinin avroya dönüştürülmesinden önce, avro yerine birden çok Avrupa para birimi vardı. Ancak 1999’da Euro onların yerini aldı.

Euro ile beraber birkaç tane para biriminin endeksleri şu şekilde verilebilir:

  • Euro (EUR) / USD%57,6
  • USD / Japon Yeni (JPY)%13,6
  • İngiliz Poundu (GBP) / USD%11,9
  • USD / Kanada Doları (CAD)%9,1
  • USD / İsveç Kronu (SEK)%4,2
  • USD / İsviçre Frangı (CHF)%3,6
    Dxy Nedir? Dolar Endeksi Nasıl Hesaplanır?
    Dxy Nedir? Dolar Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Dolar Endeksi Nasıl Yorumlanır?

Dolar endeksinde başlangıç ​​değeri 100 baz puan olarak kabul edilir. Endeks ile dolar fiyat oranı arasında ters veya doğrudan bir oran oluşturulur. Örneğin, EURUSD paritesini düşünün. Euro paritesinin dolar karşısında yükselmesi, doların değerinin düşmesi anlamına gelmektedir. Çünkü dolar paydada bulunmaktadır. Bu nedenle, ABD doları endeksi, örneğin, doların paydada olduğu Euro ile dolar karşısında ters orantılıdır. DXY düşer ve EURUSD yükselir. DXY yükselirken EURUSD düşer.

Endeks 120 ise dolar değerinin endeksin hesaplandığı ilk günkü değerden% 20 daha fazla olduğu söylenebilir. 85 ise değerinin% 15’ini kaybettiği söylenebilir. Gördüğünüz gibi, bu endeks küresel doların değerini her zaman, her yerde karşılaştırmamızı sağlıyor. Dolar endeksinin yorumları da dikkate alındığında, dolara karşı bir kur artışı görmek mümkün. Örneğin Euro / dolar oranı düşerse bunun iki sebebi olabilir. Birincisi avronun değer kaybetmesi, ikincisi doların değer kazanması. Bunlardan birini görmek için Usd endeksine bakılır.

Dolar endeks olarak yükselirse ve parite düşerse, dolar değer kazanmıştır. Ancak fiyat oranı düşerse ve dolar endeksi değişmezse euro değer kaybı olarak yorumlanacaktır.

Dxy, koronavirüs nedeniyle grafiksel olarak yükseliyor olsa da, bu yükseliş biraz durmuş gibi görünüyor. Bu tabloya göre ABD dolarının bir sepet para birimi karşısında değerlendiğini söylenebilir. Dolar endeksi 2016 sonunda son kez 100 aralığını kırdı ve bu seviyelerden toparlandı. 2020 yılında da benzer eğilimleri yeniden görmek mümkün.

Dolar endeksi 100’den başlar ve bize, kuruluşun kurulduğundan bu yana doların değerindeki yüzde değişimi gösterir. Devam eden döviz işlemlerinde meydana gelen değişikliklere göre sürekli değişecektir. 5 Mart 1985’te tarihin en yüksek noktası 163.83’tü. Bu nedenle ABD doları döviz kuru 1973’e göre% 63,83 artmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu