Sağlık

Yutulan Sakız Vücuttan Nasıl Atılır?

Sakız çiğneme, genç yaşlı herkesin yapabildiği bir durumdur. İnsanın çene yapısının çalışmasını sağlayan sakız, uzmanlara göre sağlıklı bir üründür. Ancak ne yazık ki bazı insanlarda sakız yutma alışkanlığı bulunmaktadır. Özellikle de küçük çocuklarda çok sık karşılaşılan sakız yutma, sağlık açısından tehlike arz eden bir durumdur.

Küçük yaştaki çocuklar, sakız çiğnemeyi bilmediklerinden dolayı sakızı ağızlarına her aldıklarında yutma eğilimi gösterirler. Ancak sakız diğer besinler gibi kolay sindirilebilecek bir ürün değildir. Sakızın vücuttan atılması, insan vücudunu zorlayan bir durumdur. Çocuğunuza sakız veriyorsanız, yutmamasını özellikle tembih etmenizde fayda vardır.

Ebeveynlerin bu konuda daha fazla dikkatli olmaları gerekir. Peki, yutulan sakız vücuttan nasıl atılır? Bu konuda uzmanlar insanların daha fazla bilinçlenebilmeleri için gerekli olan tüm açıklamaları yapmışlardır. Sakızın insan vücudundaki serüveni mutlaka öğrenilmelidir.

Yutulan Sakız Vücuttan Nasıl Atılır?
Yutulan Sakız Vücuttan Nasıl Atılır?

Sakız İçerisinde Bulunan Maddeler Nelerdir?

Sakız bazı insanlar için vazgeçilmez bir tattır. Sakızın içerisinde birçok madde bulunur.

Bu maddeler ise şunlardır:

  • Gıda boyası
  • Mısır şurubu
  • Yumuşatıcı aromalar
  • Gıda boyası
  • Sakız reçinesi

Bu maddeler içerisinde yer alan sakız reçinesi, insan vücudunda kolay sindirimi olmayan bir maddedir. Mide, sakız reçinesini sindirecek bir güce sahip değildir. Bu nedenle sakız, midede sindirilmez. Diğer besinlerin yanı sıra bağırsaklara doğru gider. Sakız reçinesinin mideden atılması ise uzun bir süreye neden olur. Sakız mideye gelir gelmez, bağırsaklara gitmez.

Sakız Yutmak Tehlikeli Midir?

Sakız yutmak tehlikeli bir durum değildir. Çünkü sindirim sistemi, hemen hemen her besini kolaylıkla sindirebilecek kadar güçlüdür. Bu güç birçok besinde aynı olduğu gibi sakızda da aynıdır. Sakızı diğer besinlerden ayıran en önemli özellik ise sakız içerisinde bulunan reçinenin ayrıştırılamaz olmasıdır.

Bu nedenle sakız, mideye indiğinde parçalanamaz. Bu parçalanamama hali, insan sağlığını tehlikeye atmaz. Yani bir insan sakız yutunca ölmez ya da hastalanmaz. Ancak bir kereye mahsus yutulan bir sakız sağlığa zarar vermez. Aralıksız bir şekilde sakız yutmak, sindirim sisteminizin çökmesine neden olabilir.

Yanlışlıkla ya da bir kereliğine yuttuğunuz sakız size zarar vermez. Bu konuda tereddüt etmenize gerek yoktur. Ancak her sakızı yutmanız doğru değildir. Özellikle de çocuklar, oldukça fazla sakız yutarlar. Bu durumda ebeveynlerin çocuklarına sık sık sakız vermemeleri ya da onları sürekli uyarmaları gerekir.

Yutulan Sakızın 10 Yılda Vücuttan Atıldığı Doğru Mudur?

Halk arasında yaygın olarak bilinen bu konu hakkında uzmanlar son derece net açıklamalarda bulunmuşlardır. Yutulan sakızın 10 yılda vücuttan atıldığı bilgisi yanlıştır. Çünkü yutulan sakız, 10 yıl kadar uzun bir süre boyunca kesinlikle vücutta kalmaz. Uzmanlar, sakızın sadece 3 gün vücutta kalabildiğini açıklamışlardır.

Yapılan araştırmalar sonucunda sakızın 10 yıl kadar vücutta kalabileceği düşüncesi çürütülmüştür. 3 gün her ne kadar kısa bir süre gibi gözükse de sindirim sistemimiz için zor bir süreç olabilir. Bu nedenle sakız yutmamaya özen göstermeniz gerekir. Eğer yanlışlıkla sakız yutarsanız da paniğe kapılmanıza gerek yoktur. Çok sık tekrarlamayan bu durumun herhangi bir riski bulunmamaktadır.

Yutulan Sakız Ne Kadar Sürede Vücuttan Atılır?

Her insanın vücut yapısı birbirinden farklıdır. Bazı insanların sindirim sistemi güçlüyken bazılarının ise zayıftır. Yutulan sakız, 2 ya da 3 gün sonunda dışkı yolu ile vücuttan ayrılmaktadır. Bu sürenin uzaması ya da kısalması mümkündür.

Durum sadece bireyin sindirim sistemi ile bağlantılıdır. Eğer sindirim sisteminizde herhangi bir problem varsa sakız yutmak, sindirim sisteminizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumlarda yanlışlıkla da olsa sakız yutmamaya dikkat etmelisiniz.

Sakızın Vücuttan Atılma Aşamaları Nasıldır?

Sakız yutulduğunda tıpkı diğer besinler gibi bir aşama geçirir.

Sakızın vücuttan atılma aşamaları şu şekildedir:

  • Öncelikle yemek borusundan mideye gelir.
  • Burada mide asidi sayesinde sakız içerisinde bulunan bazı maddeler çözülür.
  • Sakız reçinesi mide asidine dayanıklı olduğu için sakız yapısı bozulmaz.
  • Sakızın büyüklüğüne bağlı olarak 2 ya da 3 gün boyunca sakız midede kalır.
  • Ardından diğer besinlerle beraber ince bağırsağa gider.
  • İnce bağırsak da emilim sağlanamaz. Bu nedenle sakızın yapısı hala yanı kalır.
  • Emilim olmasa bile sakız dışkıya karışır.

Böylece dışkı ile insan vücudundan ayrılır. Bu aşamalara göre sakız yutmanın herhangi olumsuz bir olaya neden olmadığı gözlemlenmektedir. Ancak böyle bir düşünceye kapılmak son derece yanlıştır. Uzmanlar, sakız yutulmaması gerektiği konusunda kesin bir dille uyarmaktadırlar.

Sakız Bağırsaklara Yapışır Mı?

Sakız, yapışkan bir özelliğe sahip olan maddedir. Bu nedenle yutulduğunda da organlara yapışabileceği düşünülmektedir. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Sakız kesinlikle mide ya da bağırsaklarınıza yapışmaz. Ya da sık sık yutulan sakızlar birleşip topak haline gelmezler.

Bağırsaklarda besinlerin emilimi yapılır. Sakız ayrıştırılmadığından dolayı emilimi gerçekleşmez. Bu nedenle yapısı bozulmadan dışkı yoluna gitmek zorunda kalır. Bazı ebeveynler, sakız yutmamaları için çocuklarına bu konuda yanlış bilgi verebilirler.

Yutulan Sakız Vücuttan Nasıl Atılır?
Yutulan Sakız Vücuttan Nasıl Atılır?

Sakız Yutmanın Zararları Nelerdir?

Sakız yutmak, sağlık açısından büyük problemlere neden olmaz. Ancak bazı ufak sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Sakız yutmanın bazı ufak zararları şunlardır:

  • Kabızlık
  • İshal
  • Şişkinlik
  • Gaz

Gibi durumlara maruz kalabilirsiniz. Özellikle de büyük sakızları yuttuğunuz zaman kabızlık sorunu meydana gelebilir. Yutulan sakızın büyük olması aynı zamanda boğulma riskine de neden olabilir.

Çocukların Sakız Yutması Daha Risklidir

Çocuklar sakız çiğnemeyi çok severler. Bu nedenle de sık sık sakız çiğnerler. Çocuklar genellikle her şeyi yuttukları için sakızları da yutarlar. Ancak sakız yutmak onlar için daha fazla tehlike arz eder. Özellikle de sakız büyükse boğulma riski bulunmaktadır. Ayrıca ardı ardına sakız yutmak, çocuğunuzun sindirim sisteminin çökmesine neden olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu