Sağlık

Kahvenin İnsan Vücuduna Yararları Ve Zararları

Her yıl 400 farklı kahve çeşidinin yapıldığı düşünülüyor. Dünya üzerinde belki de en çok tüketilen şeylerden biri kahve. 1 fincan kahvede magnezyum, potasyum, B vitaminleri bileşikler bulunur. Ancak kahve içmek veya genel itibariyle kafein alımı vücuda çeşitli yararları ve zararları bulunan bir şeydir. Dolayısıyla her şey gibi kafein alımının da dengeli olması sağlık açısından çok önemlidir.

Peki, kafein nedir veya kahvenin insan vücuduna yararları ve zararları nelerdir? Kafein sinir sistemini harekete geçirir. Vücutta kalp atış hızını ve basıncı yükseltir. Kafein alımından sonra enerjik olunması doğaldır bir diğer etkisi de budur. Aynı zamanda çok faydalı olan kafein fazla alınmadığı takdirde zayıflamaya da yardımcı olabilir. Kafeini içinde barındıran kahve çeşit çeşit yapılabilmekte ve şeker alımının abartılmadığı, günde bir fincan Türk kahvesi veya filtre kahve alımının da sağlıklı olduğu bilinmektedir.

Kahvenin İnsan Vücuduna Yararları Ve Zararları
Kahvenin İnsan Vücuduna Yararları Ve Zararları

Kafein Nedir?

Kafein; kahve, kola, kakao, çay gibi besinlerin içerisinde bulunan ve uyarıcı niteliğinde olan bir destektir. Kafein yorgun olduğumuzda bize enerji verir ve dinç olabilmeyi sağlar. Deri hastalıklarını iyileştirici etkisi vardır. Kas ağrılarını azaltır. Yağ yakabilmeyi sağlar. Ayrıca kişinin fazla kafein alımından sonraki uykusuzluğu, bağımlılığı bu yüzdendir. Dengeli kullanıldığında gayet fayda sağlaması kişinin fazla kullandıktan sonra bırakması da bu etkileri aramasındandır. Her şey gibi kafeinin de doğru dozda alımı çok önemlidir.

Kahve Nasıl Keşfedildi?

Kahvenin keşfinin 11. yüzyıla dayandığı söylenir. Bu bakımdan MÖ 850 yılında bir çobandan bahsedilir ve bu çoban koyunlarının bazı yemişleri yerken daha enerjik olduklarını keşfeder. Bunlardan biri de kahvedir ve kahve kültürü bu olaydan sonra çok daha başka yerlere gelmiş artık bizim vazgeçemediklerimizden olmuştur. Önce Etiyopya’dan Arabistan’a ihraç edilir ve 17. yüzyıla doğru kahve yetiştiriciliği başlar. Devamında kahve herkes tarafından keşfedilir ve bugünkü halini alır. Kahve birçok şeyin sembolü olmuştur ve hala da öyledir. Daha sonrasında bir sürü anlam kazandığı da inkar edilemez tabi. Aramızdaki bağın da sembolüdür, bizi birbirimize bağlar.

Kahve İçmenin Yararları

Kahve içmek bir uğraş içerisindeyken bizi canlı tutabilir, sabah ilk kalktığımızda belki aklımıza kahve içmek gelebilir. Bunlar çeşitli rutinlerdir ve ritüellerin de kişiye faydasının olduğunu biliyoruz. Bizi hayata bağlayan şey rutinlerimizdir. Kahve içmenin yararlarına bakalım bir de.

  • Metabolizmanın hızlanması ve kişiye zayıflamasında yardımcı olması.
  • Tip 2 diyabetin korunmasını sağlar dengeli kullanıldığı takdirde diyabeti önler.
  • Parkinson ve Alzheimer hastalığının oluşmasını engeller.
  • Ruh halinin iyileşmesine yardımcı olur ve kişiler gün içinde motive olur.
  • Karaciğer kanseri riskini en aza indirir.
  • Kalp yetmezliğine karşı koruma sağlar.
  • MS ( Multipl Skleroz ) hastalığının önüne geçer.
  • Şekersiz ve sütsüz kahve tüketimi diğerine oranla daha sağlıklı ve daha az kalorilidir. Normal bir kahve 2 kaloridir.
  • Kişiyi daha dinç hissettirebilir.
  • Tatlı isteğini azaltır.

Normal kafein alımı denilen günlük uygun dozda tüketilen kahvenin bu tür yararları vardır. Ancak zararlarını da göz ardı etmemek gerekir.

Kahve İçmenin Zararları

Kişiler bazen kendilerini günlük hayatın akışına kaptırıp kahveyi fazla kaçırabiliyor. Ne kadar yararı olsa da zararı da düşünülerek hareket edilmeli. Günde 3-4 bardak kahve alımının vücuda ciddi yan etkileri olabilir. En başta uykusuzlukla kendini gösterebilir ancak belirtiler ilerleyebilir dikkatli olmakta fayda var.

  • Fazla kafein alımı kişide daha önce rastlanmamış hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
  • Kişiler kahveyi fazla kaçırdıkları için belirli bir süre sonra depresyona dahi girebilir. Kişinin kahve içmedikten sonra gün içinde kendini çok kötü hissetmesi bununla ilişkilendirilir.
  • Kadınların hamile kalma şansını azaltır. Dolayısıyla anne olmak isteyenler buna ek olarak dikkat etmelidir.
  • Kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmasını sağlayabilir.
  • Kahve birden bırakılırsa migren atakları fazla olabilir.
  • Fazla kafein çarpıntıyı tetikliyor.
  • Sinirlilik ve tahammülsüzlük yapabiliyor.

Bu ve bunun gibi birçok sebepten dolayı fazla kahve içmenin vücuda son derece önemli etkilerinin olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla bizim burada yapmamız gereken şey günde ne kadar kahve içmeli, fazlasının ne kadar zararlı olduğunu bilerek hareket etmek.

Kahvenin İnsan Vücuduna Yararları Ve Zararları
Kahvenin İnsan Vücuduna Yararları Ve Zararları

Fazla Kafein Alımı Nasıl Engellenebilir?

Gün içerisinde kahve yerine meyve tüketimi yapılabilir veya fırsat buldukça yürüyüş, koşu, masaj, egzersiz gibi fiziksel aktiviteler tercih edilebilir. Lifli besinler ve su tüketilerek kabızlık sorununun da önüne geçilebilir. Fazla kafein alımı vücutta iyi olan birçok şeyi tersine çevirebilir. Kontrolü ele almakta fayda var. Zihin bulanıklığı, yorgunluk yapabilir. Uyku problemleri yapabilir.

Özellikle uyumadan önce kafein alımının zararlı olduğuna dair çeşitli araştırmalar var. Belirli saatlerde kafein alımı tercih edilebilir. Her gün rutin halini alabilir ancak dediğim gibi akşam saatlerinde içilmemesi vücut için en faydalısı olacaktır. Uzmanlar kafeini birden kesmemek gerektiğini söylüyor ancak birden kesenler için de şu bilgiyi verelim: Birden kafein kesilmesi yoksunluk belirtisi olarak sadece 4-5 gün sürüyor. Yine de bu günleri kötü geçirmemek adına yavaş yavaş azaltma yoluna gidebilirsiniz.

Günde Kaç Bardak Kahveden Sonrası Zararlıdır?

Uzmanlar 2-3 fincan veya bardaktan fazlasını önermiyor.

Kahve Yerine Ne Tercih Edilebilir?

Günlük olarak kafeini kahveden almak yerine daha az etkisi olan bitki çaylarını tercih edip vücudunuzu belirli bir süreye kadar buna alıştırabilirsiniz.

En Çok Hangi Kahvenin Tüketilmesi Daha Sağlıklı?

Türk kahvesi çok fazla yararlı oluşuyla bilinir. Ancak burada filtre, sütsüz ve şekersiz kahveden de bahsedilebilir. Aşırıya kaçmadan tüketildiğinde sanıyorum baya yararından bahsedebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu