Bilgi Kutusu

Neden 13 Sayısı Uğursuz Kabul Ediliyor?

13 sayısı birçok toplum tarafından uğursuz olarak kabul edilmesinden kaynaklı olarak neden 13 sayısı uğursuz sorusu insanları araştırmaya yöneltiyor. 13 sayısı geçmişten günümüze her toplumda hatta her kavimde uğursuz olarak kabul edilmektedir. Bu sayının uğursuz sayılmasının en büyük etkenleri geçmişte inanılmakta olan batıl inançlar olmaktadır.

Bu batıl inançların daha sonraları dinlere lanse edilmesinden sonra, dinlerde de 13 sayısı uğursuz olarak kabul edilmiştir. 13 sayısını uğursuz sayan birçok din mevcut olmaktadır. Bu dinlerin en başında Hristiyanlık dini gelmektedir ve 13 sayısını en çok uğursuz sayan bir din olmaktadır. Öyle ki bazı Hristiyan devletlerde, evlerin kapısına 13 numarası dahi verilmez.

Neden 13 Sayısı Uğursuz Kabul Ediliyor?
Neden 13 Sayısı Uğursuz Kabul Ediliyor?

13 Sayısını Uğursuz Sayan Dinler

13 sayısını uğursuz olarak kabul gören dinler ve devletler bulunmaktadır. Bu devletlerin 13 sayısını uğursuz kabul etmesinin en temel sebebi dini inançları ve tarihte 13 sayısı ile yaşadıkları sıkıntılar olmaktadır. Örneğin Hz. İsa’nın çarmıha gerilmeden önceki gün vermiş olduğu yemekte 13 kişinin bulunuyor olmasından kaynaklı olarak Hristiyanlar 13 sayısını uğursuz kabul eder.

13 sayısını uğursuz kabul eden dinler ve ülkeler ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Hristiyanlık
  • Musevilik.
  • Paganizm
  • Fransa
  • ABD
  • Almanya
  • Japonya
  • İsrail

Genel olarak bu ülkeler ve dinler 13 sayısını uğursuz olarak kabul etmektedir. Bu sayının uğursuz olmasının temel etkenleri arasında dini inançlar olsa da, tarihi olumsuzluklarda bu sayıyı uğursuz olarak günümüze aktarmıştır.

13 Sayısı ve Hz. İsa

Hristiyan toplumlar genel olarak 13 sayısını uğursuz olarak kabul etmektedir. Bu sebepten dolayı Hristiyan milletler, evlerinin kapılarına 13 sayısını numara olarak vermezler. Çünkü 13 sayısı numara olarak bir eve verilirse o evde kısa süre içerisinde bazı ölümler yaşanacağına inanılmaktadır. Hristiyan toplumlarda 13 sayısının uğursuz kabul edilmesinin temel nedeni Hz. İsa peygamberin çarmıha gerilmeden önceki son yemeğinde toplamda 13 kişi bulunuyor olmasıdır.

İsa peygamber, çarmıha gerilmeden önce son akşam yemeğine katılıyor. Bu akşam yemeğinde Hz. İsa dahilinde 13 kişi bulunuyordu. Hz. İsa ve 12 havarinin katılmış olduğu bu yemek son derece güzel geçmişti. Ancak ilerleyen günlerde Hz. İsa çarmıha gerilmiş ve tanrı tarafından gökyüzüne çekilmiştir. Ancak Hz. İsa, bedenen olarak bu dünya da ölü sayılmıştır. Hristiyan toplumlarda önceki akşam verilen yemekte 13 kişinin bulunduğunu göz önüne alarak 13 sayısını uğursuz ve lanetli olarak kabul etmişlerdir.

Hristiyanlar ve 13 Sayısının Laneti

Hristiyanlar tarafından dinen 13 sayısı lanetli olarak kabul edilmektedir. Hz. İsa ve 12 havarisinin bulunduğu son akşam yemeğinde 13 kişi vardı. Daha sonra ise Yahuda’nın Hz. İsa’yı ele vermesinden sonra Hz. İsa Romalılar tarafından tutuklanmış ve çarmıha gerilmiştir. Yahuda, bu masada oturan 13. kişi olarak kabul edilmiş ve 13 sayısına uğursuz denilmiştir.

Ayrıca Hristiyanlar tarafından tarihi açıdan da 13 sayısı uğursuz olarak kabul edilmiştir. Çünkü Hristiyanların başlarına gelen her kötü olayın sonu 3 ile bitmesi veya tarihin toplamının 13 olmasından kaynaklı olmaktadır. Fatih Sultan Mehmet tarafından alınan İstanbul yılı 1453’dür. 1453 sayısının toplamı ise 13 olmaktadır. Bu sebepten dolayı Hristiyanlar tarafından 13 sayısı uğursuz olarak kabul edilmektedir.

Paganizm ve 13 Sayısı

Paganizmde de 13 sayısı uğursuz ve lanetli olarak kabul edilmektedir. Bunun nedeni ise İskandinav mitlerinde geçmekte olan bir öykü olmaktadır. Bu öyküye göre Tanrı Loki, 12 Tanrının da katıldığı bir şölene gider. 13. kişi olarak şölene katılmakta olan Tanrı Loki, şölende bazı olaylar çıkarmış ve tüm eğlenceyi bozmuştur. Bu şölende çıkan olaylarda İskandinav ülkelerinin en sevdiği tanrı olan Balder ölmüştür. Bu sebepten dolayı Paganlarda 13 sayısını uğursuz kabul etmiştir.

Günümüzde 13 Sayısının Uğursuzluğu

Geçmişte uğursuzlukları olan 13 sayısı, günümüzde de uğursuz olarak kabul edilmiştir. Günümüzde bazı kişiler 13 kişi ile birlikte bir yerde bulunmayı hoş karşılamazlar. Bazı otellerin 13 numaralı odası ve 13. katı da uğursuzluk getireceği düşünülerek bulundurulmaz. Çoğu zaman yaşanmakta olan uğursuzluklara da 13 sayısının neden olduğu aktarılır. Geçtiğimiz dönemlerde NASA tarafından Ay’a gönderilen Apollo 13 başarısız olmuştu. NASA tarafından 7. uçuşu yapacak olan Apollo 13, uçuşu gerçekleştirememiştir. Kişiler tarafından da bu uçuşun gerçekleşmemesinin nedeni olarak, 13 sayısı gösterilmiştir. Apollo 13’ün içerisinde yer alan 13 sayısı uçuşu engelledi olarak düşünülür.

İslam’a Göre 13 Sayısı

İslam dini, 13 sayısı ile ilgili uğursuzluklar ortaya atmamaktadır. Çünkü İslam dinine göre uğursuz sayılacak ya da uğursuz olan hiçbir şey mevcut değildir. 13 sayısı İslam dini tarafından uğursuz görülmemektedir. Bazı İslam meshepleri, 13 sayısını uğurlu olarak görmektedir. İslam peygamberi olan Hz. Muhammed’in 571 senesinde dünyaya gelmiş olması ve bu sayıların toplamının ise 13 etmesi, İslam dini tarafından 13 sayısının uğurlu olarak kabul edilmesini sağlamaktadır.

Neden 13 Sayısı Uğursuz Kabul Ediliyor?
Neden 13 Sayısı Uğursuz Kabul Ediliyor?

Her Yol 13’e Çıkıyor

Hz. Muhammed’in doğum yılının toplamının da 13 olması, Hristiyan ve Yahudiler tarafından 13’ü lanetli ilan etmeye yetmiştir. Ayrıca tarihte Hristiyan devletlerinin yok oluşu da 13’e bağlanmıştır. Her türlü uğursuzluk ve yok oluşun arkasından çıkan 13 sayısı, aslında batılın ta kendisi olmaktadır. Batıl inançların dinlere geçmesinden sonra birçok sayı, hayvan ve hatta doğal afetler bile uğursuz sayılmıştır.

İtalya, 13 sayısını uğurlu sayılardan gören Hristiyan devletlerden bir tanesi olmaktadır. Hz. İsa’nın ölümünü 13’e bağlamayan nadir toplumlardan bir tanesi olmaktadır. 13 sayısının uğursuzluk getirmesi tam anlamı ile batıl bir inanç olmaktadır. Her yolun 13 sayısına çıkması ise tam anlamıyla tesadüf olmakla beraber günümüzde bu tür olaylar yaşanmamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu