Teknoloji

Windows 11 Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

Windows 11, Microsoft tarafından geliştirilmiş, 24 Haziran 2021’de tanıtılan yeni bir sürümdür. Windows NT tabanlıdır. Windows 10 kullanıcıları ücretsiz olarak Windows 11i kullanabilir. Ancak vatandaşlar Windows 11e geçmeden önce en çok araştırdıkları konu windows 11 sistem gereksinimleri nelerdir? adlı soru başlığıdır.

Windows 11 Sistem Gereksinimleri Nelerdir?
Windows 11 Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

Windows 11 Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

Windows 11 sürümünü kullanacak olan vatandaşların en merak ettikleri konuların başında gelen Windows 11 sistem gereksinimleri şu şekilde oluşmaktadır;

  • İşlemci 64 bit işlemci 2 veya daha fazla çekirdek
  • Ram 4 GB
  • Depolama 64 GB üzeri
  • Depolama yazılımı UEFI
  • Ekran yüksek çözünürlüklü

Windows 11 sistem gereksinimleri oldukça kaliteli seviyededir.

Windows 11 Gelişim Süreci Nasıldır?

Microsoft, Windows 10u piyasaya sürdükten sonra, Windows 10un son sürüm olduğunu duyurmuştur. Ancak sürümün zaman içerisinde teknolojinin gelişimiyle birlikte daha zayıf kalması yönünden dolayı daha geniş kapsamlı bir sürümün olması gerektiğine karar verilmiştir. Windows 11in kod adı Sun Valley’dir. Windows 11 yeni sürüm için oldukça başarılıdır. Önizleme sürüm olarak 15 Haziran 2021 tarihinde bilgisayarda çevrimiçi olarak sızdırılmıştır.

Windows 11 Ne Zaman ve Nasıl Duyurulmuştur?

İlk olarak Microsoft Build bir geliştirici konferansında açılış konuşmasını yaparken konuşmanın arasında Windows ile dalga geçtiğini belli eden söylemlerde bulunmuştur. Diğer yandan duyurunun yakında yapılacağını da eklemiştir. Bir hafta sonra tarihler 24 Haziran 2021i gösterdiği sırada Microsoft, saat 11’de yapılacak Windows etkinliğinin davetlerini göndermiştir.

10 Haziran tarihinde Youtube uygulamasında Windows başlangıç seslerini içeren bir video yüklenmiştir. 21 Haziran tarihinde Microsoft Windows 11 ismini resmi olacak şekilde doğrulamıştır ve 24 Haziran 2021 de resmi olarak duyurmuştur.

Windows 11 Özellikleri Nelerdir?

Windows 11, 2015 tarihinden beri Windows’un yaptığı en büyük sürüm olarak tarihe geçmektedir.

Özellikleri arasında;

  • Kullanım kolaylığı
  • Kullanım esnekliği
  • Yeni sosyal özellikler
  • Güvenlik
  • Yeni tasarımlar

Gibi özellikleri ile Windows 10’da eksik olan özellikleri daha kaliteli olarak ortaya çıkarmıştır.

Windows 11 Nasıl Etkinleştirilir?

Windows 11, herhangi bir ürün anahtarına gerek duyulmadan, ücretsiz olarak bilgisayarlarda etkinleşebilmektedir. Windows 11 in etkinleşebilmesi için öncelikle ISO dosyası kullanılmalıdır. Bu sayede Windows’un en son sürümü olan Windows 11 kullanılabilir.

Bir sorun yaşamadan Windows 11e geçmek için diğer sürüm olan Windows 10 kullanmış olmak daha iyi olacaktır. Diğer bir yöntem ise ayarlar kısmına girerek güncelleme ve güvenlik kısmına tıkladıktan sonra etkinleştir kısmına basmak yeterli olacaktır.

Windows 11’in Özellikleri Nelerdir?

Windows 11’i kullanacak olanlar öncelikle kullanacakları sürümün özelliklerini merak etmektedir.

Bu özellikler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Yeni animasyonlar getirilmiştir
  • Ara yüz daha yuvarlak kenarlara sahip olduğundan dolayı daha kullanışlı bir hale gelmiştir.
  • Çoklu görevler için ayrı bir ekran çubuğu oluşmuştur
  • Dokunmatik özellik vardır
  • Masaüstü yönetimi daha kolay yönetebilecek şekilde dizayn edilmiştir
  • Yeni bildirim ve aksiyon merkezi oluşmuştur
  • Yeni Widget’lar getirilmiştir
  • Yeni nesile uygun olan ikonlar vardır
  • Karanlık mod geliştirilmiştir
  • Görev çubuğu, başlat menüsü değişmiştir

Bu özellikler Windows 11’den önceki sürümlerde bulunmamaktadır. Bulunanlar ise daha da geliştirilerek yeni sürüme uygun ve kullanışlı hale uygun olarak tasarlanmıştır.

Yeni Animasyonlar Nelerdir?

Windows 11 sürümüyle birlikte Microsoft daha keskin animasyonlar kullanmak yerine daha yumuşak animasyonlar kullanarak macOS’a rakip olabilecek animasyonlar üretmiştir. Bu sayede animasyon kullanımı daha güzel hale gelmiştir.

Daha Yuvarlak Ara Yüzler Nasıldır?

Windows 11 sadece kullanım açısından değil, görsel anlamda da değişikliklere gitmiştir. Burada ki amaç kullanıcının gözüne daha hoş gelmesidir. Windows 10’da kullanılan keskin kenarlar kaldırılarak daha yuvarlak kenarlar oluşmuştur. Böylelikle görünüm açısından daha yumuşak bir görüntü elde edilmiştir.

Çoklu Görevler İçin Ekran Bölümleri

Aynı adan birden fazla pencere kullanmak zor olacağından dolayı kullanımı ve geçişleri daha kolay hale getiren bir özellik daha eklenmiştir. Windows 10’da kullanımı zor olan ekran bölümü, Windows 11’de daha kolay hale gelmiştir.

Masaüstü Yönetimi

Masaüstü yönetimi Windows 10 sürümünde fazla olmasa da geliştirilmiştir. Windows 11 ile daha da kullanılabilir bir hale gelmiştir. Farklı monitörlerde farklı masaüstü açabilme gibi bir özellik eklenmiştir.

Bilgisayar kullanıcıları için masaüstünü kullanma kolaylığı da çok önemli bir hal almaktadır. Bu yüzden her zaman geliştirilmeye özen gösterilen bir alan olan masaüstü Windows 11 ile gelişmiş olsa da kullanım sırasında hala geliştirilmeye özen gösterilecek bir alan olacaktır. Böylelikle kullanıcılar masaüstünde yaptıkları işlem sırasında zaman kaybına uğramadan seri şekilde hareket edebilecektir.

Windows 11 Sistem Gereksinimleri Nelerdir?
Windows 11 Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

Yeni Widget’lar

Widget’lar en son Windows 7’de gelişmiştir ve üzerinden oldukça uzun bir zaman geçmiştir. Windows 11 ile birlikte Widget’lara da göz gezdirilmiş ve ilgi çekebilecek Widget’lar eklenmiştir. Widget!’lara ulaşabilmek için başlat menüsünden aratmak mümkündür. Böylelikle Windows 7’den sonra geliştirilmeyen Widget’lar Windows 11 ile yeni halleriyle tekrar ortaya çıkmış olmaktadır.

Yeni Nesil İçin Uygun İkonlar

İkonlar en son Windows10 sürümünde geliştirilmiştir. Ancak Windows 11 sürümünde bu ikonlar daha sade ve düz olduğu kadar içerik türüne göre ayrılmış farklı renklerle özelleştirilmiştir. Çeşitlenen ikonlar Windows 10 sürümünde kullanılan ikonlardan oldukça farklıdır.

Karanlık Mod

Karanlık mod seçeneği ilk olarak Windows 10’da ortaya çıkmıştır. Windows 11’De ise bu özellikte daha siyah tonlar ayarlanarak değişmiştir. OLED ve AMOLED ekranları siyah tonlarına daha uyumlu olacağı için koyu renkler ve siyah renk daha uyumlu olacaktır ve bu sayede uygun ekrana sahip cihazlar daha az enerji tüketilecektir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu