GündemTarih

2020 Yılında Dünya’da ve Türkiye’de Yaşanan Önemli Olaylar

2020 yılına girildiğinde her sene gibi sağlık, umut ve barış gibi dilekleri olan tüm insanlık bunların tamamen tersini bekleyen bir yılı yaşamak zorunda kaldı. Salgın, suikast, Büyük Buhran kadar etkili bir ekonomik durgunluk yaşanması insanların hayatlarını alt üst etmeye devam ederken covid 19 dünya gündeminden eksik olmayacak şekilde insanların hayatında yer edindi. Senenin sonu yaklaşırken Türkiye ve dünyada sarsıcı olarak tanımlanan birçok olayın yaşanmış olması yıla damga vuran yön oldu.

2020 Yılında Dünya’da ve Türkiye’de Yaşanan Önemli Olaylar
2020 Yılında Dünya’da ve Türkiye’de Yaşanan Önemli Olaylar

2020’ye Günaydın Derken Suikast Haberi

Dünya 2020 yılının henüz başlarında iken, hala yeni yıla merhaba diyenler varken dünya bir suikast haberi ile çalkalandı. ABD kuvvetlerine ait olduğu belirlenen kuvvetlerin İran’lı Genaral Kasım Süleymani’yi öldürdükleri anlaşıldı. Başkent Bağdat’ta düzenlenen hava saldırısı sonunda yaşamını yitiren generalin ardından 3 gün ulusal yas ilan edilmesine karar verildi. Cenazede izdiham çıktı.

İran’ın Yanlışlıkla Uçak Vurması İle 176 Kişinin Ölümü

Suikastin ardından kısa bir süre geçmişti ki İran’ın yanlışlıkla Ukrayna Havayolları’na ait olan bir uçağı düşürdüğü anlaşıldı. İki füze ile hasar alarak yere çakılan uçakta bulunan 176 kişiden sağ çıkan olmadı. İlk açıklamalarda arıza nedeniyle düştüğü söylense de olayın füze sonucu olduğu doğrulandı.

Endonezya’da Sel Felaketi

Mason yağmurları ile her sene oldukça zor zamanlar yaşayan Endonezya bu sene son yılların en büyük felaketlerinden bir tanesini yaşadı. Sel ve toprak kayması nedeniyle 53 kişi hayatını kaybetti. Yılbaşında başlayan yağmur aralıksız 4-5 gün boyunca sürdü. Son 13 yılın en büyük sel felaketi olarak dünya kayıtlarına düştü.

Van’da Gerçekleşen Çığ Felaketi

Felaketlerin yılı olarak betimlenen 2020 yılında Van’da da bir çığ felaketi yaşandı. Bahçeşehir ilçesinde yaşanan çığ felaketi önce iki kişinin kaybolduğu haberi ile anlaşıldı. Kurtarma ekiplerinin de çığ altında kalması sonucunda 41 kişi hayatını kaybetti.

Avustralya’da Yanan Ormanlar

Ocak ayına damga vuran olaylar arasında Avustralya’da yaşanan orman yangınlar da vardı. Aylarca süren ve kontrol altına alınması için uzun süren çalışmalar yapılan yangında 25 kişi hayatını kaybetti. 8 milyon civarında ormanlık alan yanarak yok oldu.

İdlib’de Türklere Rus Saldırısı

Suriye İdlib’de harekat için bulunan askerlere saldırı düzenlendiği haberi gündeme bomba gibi düştü. Rusya tarafından desteklenen ve Şam yönetiminde olan bir grubun havadan yaptığı saldırı ile 33 Türk askeri şehir edildi. NATO bu durum sonrasında Türkiye’nin talebi doğrultusunda olağanüstü statüsü ile toplantı yaptı.

Avrupa Kapılarının Göçmenlere Açılması

Yaşanan Suriye ve İdlib saldırısı sonrasında Türkiye tarihi bir karara imza attı. İsteyen göçmenlerin Avrupa’ya gidebilmesi için şubat ayında sınır kapılarının tamamını açtı. Yunanistan’ın göçmenleri ülkeye almamak için insanlık dışı yaklaşımlar sergilemesi basının gündeminde sıkça yer aldı. Binlerce göçmen sınırlarda kuyruk oluşturdu.

Türkiye’de Görülen İlk Corona Virüs Vakası

2019 yılının aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs dünyayı etkisine almaya başladı. 11 milyon nüfusu bulunan ülkede başlayan bir salgının dünyaya yayılması korkuya neden olurken ülkelerde de vakaların görülmeye başlanması sonucunda DSÖ tarafından mart ayında pandemi ilan edildi. Mart ayında yurtdışı kaynaklı bir yolcudan Türkiye’ye de ilk vakanın geldiği tespit edildi. 2020’nin ana konusu olan virüsle tanışmayan ülke neredeyse kalmadı. Çin’den başlayan salgın Avrupa, ABD ve Güney Amerika’ya da sıçrayarak yayılım yolu izledi. Tüm dünya salgın nedeniyle evlerine kapandı, sokağa çıkma yasakları uygulandı ve ekonomiler çökme noktasına geldi.

Elazığ’da Deprem

Elazığ’ı merkez alan bir deprem gerçekleşti. 6.8 olarak ölçülen depremde 40 kişi hayatını kaybetti. Sayısız bina kullanılmaz duruma gelirken arama çalışmalarına tüm Türkiye’den gönüllüler katıldı. Birçok sivil toplum örgütü de gönüllü şekilde çalıştı.

Kobe Bryant’ın Ölümü

NBA ile adı özdeşleşmiş olan Kobe Bryant’ın öldüğü yıl olarak tarihe geçen 2020 spor camiasını yasa boğdu. Sisli hava nedeniyle yaşanan helikopter kazasından hayatını kaybeden başarılı oyuncu kurtarılamadı. Helikopterde bulunan 9 kişiden sağ çıkan olmadı. 13 yaşındaki kızı da oyuncu ile birlikte hayata veda etti. Oyuncu 20 yıl Lakers forması ile oynamıştı.

Irkçılığın Kanayan Yarası: George Floyd

2020 yılında gündem olan başlıklardan bir tanesi olan Floyd’un ölümü pandemi ve salgına rağmen insanların sokaklarda eylem yapmasına neden olacak kadar ses getirdi. Bir gözaltı videosunda ABD’li polis memurunun siyahi adamın boğulduğunu söylemesine rağmen boğazına bastırması sonucunda öldüğü haberleri yayınlandı. Olayla alakalı soruşturmalar başlatılırken tüm dünya siyahi adama karşı ırkçılık yapıldığını düşünerek ortak bildiriler yayınladı ve protestolar düzenledi. Virüsün bile engel olamadığı protestolar kapsamında yaşanan benzer olaylar da gün yüzüne çıkarılarak ırkçılık söylemleri sıkça dile getirildi. Ailesi verilen otopsi raporlarına itiraz ederek sürecin adil şekilde ilerlemesi konusunda basından destek almak isteyince protestolar daha da arttı.

Pakistan’da Uçak Kazası

Pakistan’a ait olduğu bilinen yerel bir uçak Lahor-Karaçi seferi sırasında düştü. Olayın araştırılması yapılırken pilot ihmalinden kaynaklandığı anlaşıldı. Pilotun aldığı belgelerin şüpheli görülmesi sonucunda ülkede aynı belgeye sahip olan sayısız pilota uçuş yasağı getirildi. Kazada 97 kişi hayatını kaybetti.

2020 Yılında Dünya’da ve Türkiye’de Yaşanan Önemli Olaylar
2020 Yılında Dünya’da ve Türkiye’de Yaşanan Önemli Olaylar

İzmir’de Deprem

Deprem, sel ve yangın ile başlayan salgın ve ölümler ile devam eden 2020’de bir başka üzücü deprem haberi de İzmir’den geldi. 6.6 şiddetinde meydana gelen depremde çöken binaların altında kalanlar oldu. 72 ve 96 saat sonunda kurtarılan ve mucize sayılacak kadar önemli olan bu kurtarma haberleri 2020’nin en umut dolu yönü olmayı başardı. Depremden sonra gönüllüler zarar görenlere yardım etmek için bölgeye akın etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu