Sağlık

Arpacık Nasıl Geçer?

Arpacık oluşumunda yapılması gereken ilk şey göz kapaklarını temizlemektir. Bir makyaj pamuğuyla veya temiz bir mendille göz yakmayan bebe şampuanı ile karıştırılmış su göz kapaklarını temizlemekte kullanılır. Ardından göz kapakları ılık suyla durulanmalıdır.

Göz kapaklarını temizlemek için eczanelerden edinilebilecek göz temizleme solüsyonları da tercih edilebilir. Arpacık nasıl geçer? Sorusuna yanıt verilirken, periyodik olarak yapılan temizliğin arpacığın giderilmesinde önem rol oynadığına işaret edilir.

Arpacık Nasıl Geçer?
Arpacık Nasıl Geçer?

Arpacığı Geçirme Yöntemleri Neler?

Arpacığı geçirmek için tercih edilebilecek yöntemler:

  • Elleri Sık Sık Yıkamak: Arpacığa dokunmadan önce ve dokunduktan sonra elleri yıkamak gerekir. Bunun yanında kullanılan havlu veya bez diğer kişiler ile paylaşılmamalıdır.
  • Göz Makyajı Yapmamak: Arpacığın çıkması halinde iyileşme sürecini hızlandırmak için göz makyajı yapılmamalı ve eski, kirli makyaj araçları kullanılmamalıdır.
  • Ilık Kompres Uygulama: Arpacık çıkan gözün kapağına ılık su kesesi ve sıcak su ile nemlendirilmiş ılık bez ile 10 dakika kompres günde 2 kez yapılabilir.
  • Çay Poşeti ile Kompres: Sıcak suda bekletilen ve ardından ılık seviyeye getirilen, temiz çay poşeti, arpacık üzerinden 10 ile 15 dakika kadar bekletilir.
  • Antibiyotik Krem Kullanımı: Arpacık oluşumu ardından uzman doktora başvurulması halinde doktorun önerisi ve kontrolü altında antibiyotik krem kullanılabilmektedir.

Arpacığı geçirmek için sıralanana yöntemlerden yararlanmak mümkündür.

Arpacık Ağrısı Nasıl Hafifletilir?

Arpacık ağrısını hafifletmek için yapılacaklar:

  • Ağrı Kesici Kullanımı: Arpacığın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmasa da doktor önerisi ile alınan ağrı kesiciler ağrıyı hafifletmeye yardımcıdır. Asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesici tipleri ile arpacığın yaşattığı sızıya çözüm bulunur.
  • Evde Yapılabilecekler: Arpacık ağrısını evde, doğal yöntemle hafifletmek için ılık bez ile kompres yapmak en pratik ve etkili işlemdir.

Arpacık Oluşumu Nasıl Önlenir?

Arpacık oluşumunu önlemek için yapılması gerekenler:

  • Her gece uyumadan önce göz makyajını mutlaka temizlemek ve yüzü yıkamak,
  • Arpacık sorunu olan kişi ile aynı havluyu kullanmaktan kaçınmak,
  • Göz kapaklarını haftada bir seyreltilmiş bebe şampuanı ile yıkamak ve ılık su ile durulamak,
  • Makyaj malzemelerini 3 ayda bir değiştirmek, eski, kirli ürünleri gözlere sürmemek,
  • Eczanelerde bulunan göz yıkama sıvılarını göz temizliği için tercih etmek,
  • Gözlerin kaşınması halinde elleri yıkadıktan sonra gözleri kaşımak,

Bu işlemler sayesinden arpacık oluşumunun önüne geçilir.

Arpacık Ne Zaman Geçer?

Arpacık tedavi sürecine başlandıktan sonra, ortalama 5 ile 7 gün sonra geçer. 2 ile 3 gün içerisinde hafiflemeye ve ağrı etkileri azalmaya başlar. Arpacık ilerlemiş ise uzman doktora başvurulmalı ve antibiyotik krem kullanımı kapsamında 7 gün tedavi alınmalıdır. Eğer tedaviye rağmen arpacık tekrar tekrar çıkıyorsa, blefarit sorunu gündeme gelebilir.

Bu kapsamda hekim arpacık sorununun tekrar nüksetmesini önleyecek uygun tedavi aşamalarını uygular. Arpacığın iyileşme süresine katkıda bulunmak amacı ile güneşli ortamlarda güneş gözlüğünün kullanılması ve gözlerin zararlı ışınlara karşı korunması önerilir. Göz temizliğine önem vermek ve yeterli miktarda gece uykusu uyumak tedavi sürecine katkıda bulunur.

Arpacık İçin Göz Doktoruna Ne Zaman Gidilmelidir?

Arpacık, evde yapılan ılık kompresler ve çay poşeti kullanımı ardından hala hafiflemiyor, ilk gün ve ikinci gün ağrıları devam ediyorsa hekime başvurulmalıdır. Göz kapağı yerine gözde ağrı hissediliyorsa, arpacık büyüyorsa, sağlıklı görüş engelleniyorsa doktora gidilmelidir. Ek olarak, göz kapağında kızarıklık baş gösterdiyse, ağrı şiddetlendiyse en kısa sürede hekime danışılmalıdır.

Arpacık Ameliyatı Nedir?

İlerleyen arpacıklar için uygulanılabilen tedavi prosedüründe arpacık ameliyatı yer alır. Bazı durumlarda uzman doktor arpacığın cerrahi müdahale ile boşaltılmasına ve ardından antibiyotik krem kullanılmasına karar verebilir. Bu durumda oldukça risksiz prosedürlerde gerekli cerrahi müdahale yapılır.

Arpacık İz Kalır mı?

Arpacık için tedavi sürecinin izlenmesi ardından göz kapağında her hangi bir iz kalmaz. Evde doğal yöntemler ile geçirilen hafif arpacıklar da göz kapağında iz bırakmaz. Bunun yanında arpacığa yönelik cerrahi müdahaleler göz kapağı iç kısmından yapıldığı için iyileşme ardından iz kalması söz konusu değildir. Operasyon ardından 3 ila 5 gün süresince hafif kızarma görülebilir ve bu zamanla geçer. Gözler sadece 1 gün bandajlı kalır ve enfeksiyona karşı korunur.

Arpacık Nasıl Geçer?
Arpacık Nasıl Geçer?

Arpacık İlaçları Neler?

Arpacık oluşumu halinde kullanılabilecek ilaçlar arpacık geçirici göz damlaları, göz kapağı temizleme solüsyonları, antibiyotik arpacık kremidir. Temizleyici solüsyon harici tüm ilaçlar doktor muayenesi ardından kullanılabilir. Kişisel kararlar dahilinde, antibiyotik krem kullanımı önerilmez.

Bebeklerde Arpacık Nasıl Geçirilir?

Bebeklerde arpacığı geçirmek için ilk olarak göz hijyenine önem verilmelidir. Bebeklerin gözleri eczaneden temin edilecek olan göz kapağı temizleyici losyon ile silinmelidir. Bu işlemde temiz bir pamuk veya bez kullanılır. Göz kapaklarının narin şekilde, ılık su ile yıkanması önemlidir. Hemen ardından doktora başvurulmalı ve gerekli ise göz damlası, krem kullanılan tedaviye başlanmalıdır.

Bebeklerde Arpacık Ağrısı Nasıl Hafifletilir?

Bebeklerde arpacık ağrısını geçirmek için ılık kompres yapılması önerilir. Ilık kompres hem arpacığın küçülmesine ve hafiflemesine yönelik hem de ağrıların azaltılmasına yönelik etki yapar. Temiz bir bez sıcak su ile ıslatılmalı ve ardından biraz ılındıktan sonra 5 ila 10 dakika kadar göz kapağı üzerinden bekletilmelidir. Doktora başvurulması halinde bebeklere özel olan ağrı kesici krem veya damla gibi seçenekler kullanılabilir ve ağrılar daha etkili bir oranda giderilir.

Arpacık Oluşumu Tehlikeli mi?

Göz kapağında arpacık oluşumu yüksek risk içermez. Doğru ilaç kullanımı ve doğal yöntemlerin yardımı ile bir haftalık süre içinde hafifletilmesi mümkündür. Ancak sürekli tekrarlayan, boyut açısından büyük olan, aşırı kaşıntı ve kızarıklığa sebep arpacıklar risk teşkil ederler. Bu arpacık tiplerinde iltihap oluşumu ile durumun daha kötü bir hal almaması için en kısa sürede hekime başvurulmalıdır.

Sivilceye Ne İyi Gelir? Sivilcelerden Kurtulmanın En Kısa Yolları > https://www.pusholder.com/sivilceye-ne-iyi-gelir/

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu