Spor

Ashtanga Yoga Nedir?

Yoga, insanın aynı anda hem bedenine hem de ruhuna dokunan, Uzakdoğu kökenli mucizevi bir öğretidir. Bedeninizdeki kemikleri ve kasları esnetirken bedensel kuvveti ve esnekliği arttırır. Bedeninizle birlikte zihninizi de arındırır, temizler, ruhu dinginleştirir.

İnsanın kendi bedenine ve dış çevresine karşı farkındalığını arttırır. Yoganın sıcaktan soğuğa, hareketliden durguna pek çok farklı çeşidi vardır ve her biri farklı bir amaca hizmet eder. Bu çeşitlerden biri olan ashtanga yoga Uzakdoğu öğretisine gönül veren kişiler tarafından sevilen bir yoga versiyonudur. Peki, nedir bu ashtanga yoga?

Ashtanga Yoga Nedir?
Ashtanga Yoga Nedir?

Ashtanga Yoga İsminin Anlamı

Ashtanga, Sanskrit dilinde sekiz kol ya da sekiz basamak anlamlarına gelir. Milattan önce 200 ile 400 yılları arasında yogi Patanlaji’nin yazdığı sekiz basamaklı bir yoga öğretisidir. Dış dünya ve kendi iç dünyamız ile ilişkimize, postürümüze, nefes egzersizlerine, odaklanmaya ve meditasyona dayanan sekiz basamaktan oluşur.

Ashtanga Yoga Tarihçesi

Ashtanga yoganın ilk ortaya çıkışı yaklaşık olarak M.Ö. (milattan önce) 200 ile 400 yılları arasında gerçekleşir. Yüzlerce yıl önce bugünkü Hindistan sınırları içinde yaşamış olan yogi Patanjali adlı bilginin yazdığı Yoga Korunta adlı antik yazıtlarda adı geçer. Budizm’de Patanjali’nin bir insan olmadığı düşünülür. Bu yazıtları yazarak insanlığa hediye eden yüce bir ruh veya çok başlı bir yılanın reenkarnasyon ile insan olarak yeniden doğmuş olduğuna inanılır.

  1. yüzyıla kadar bilgeler ve keşişler arasında kalan bu öğreti, 20. yüzyılda geleneksel Hatha yoganın modern bir yorumu olarak geniş kitlelere tanıtıldı. Ünlü yogi Sri K.Pttabhi Jois, hocasının ona öğrettiklerinin üzerine modern yenilikler ekleyerek bugünkü ashtanga yogayı oluşturdu. Günümüzde hala aynı sistem uygulanıyor ve yoga severler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Ashtanga Yoga Nasıl Yapılır?

Yoga Patanjali’nin sekiz basamaklı sistemi sırasıyla aşağıdaki gibidir.

  • Yama (Dış çevre ile ilişki basamağı)
  • Niyama (Kendi iç dünyamız ile ilişki basamağı)
  • Asana (Duruş pratikleri basamağı)
  • Pranayama (Nefes egzersizleri basamağı)
  • Pratyahara (Geri çekilimeler basamağı)
  • Dharana (Odaklanma basamağı)
  • Dhyana (Meditasyon basamağı)
  • Samadhi (İkilemleri çözümleme basamağı)

Bu basamakların her biri kişiyi bedensel ve zihinsel olarak farkındalık, rahatlık, huzur ve hem bedensel hem de ruhsal esneklik ile dolu bir hayata ulaştırır.

Birinci Basmak: Yama

Yama, tutum ve davranışların gözden geçirildiği, irdelendiği ve gerektiğinde değiştirildiği kısımdır. Dış çevre ile ilişkimizi çoğunlukla tutum ve davranışlarımız belirler. Düşünceler duyguları, duygular tutum ve davranışları şekillendirir. Bu nedenle ilk basamakta dış çevre hakkındaki düşünceleri doğru tutum ve davranışlar doğuracak şekilde yeniden programlama üzerine çalışılır. Değiştirebileceğimiz şeyleri güzelleştirebileceğimizi ama değiştiremeyeceğimiz şeyler için kendimize ya da çevremize öfke duymamamız, acımasız davranmamamız gerektiğinin tohumlarını zihne eker.

İkinci Basamak: Niyama

Yoga Patanjali’nin ikinci adımı olan niyama, yama adımında yapılan düşünce çalışmalarını kendi içimize yönlendirir. Kişinin kendisiyle ilgili olumlu ve olumsuz tüm düşünceleri gözden geçirilir, olumsuz düşünceler daha pozitif duygular yaratacak şekilde güncellenir. Bu şekilde kendini sevmeyi, kendine şefkat göstermeyi ve öz farkındalığı yükseltir. Kişi sahip olduğu ve olmadığı, başardığı ve başarısız olduğu, iyi ve kötü tüm yönleri ile kendisini olduğu gibi kabul eder ve sevmeyi öğrenir.

Üçüncü Basamak: Asana

Asana, beden duruşları anlamına gelen Sansktrit dilinde bir kelimedir. Üçüncü basamak fiziksel hareketlere odaklanır. Patanjali’ye göre asanaların iki önemli özelliği vardır; Sthira ve Sukha. Sthira süreklilik, Sukha ise rahat bir duruş sergileme anlamına gelir. Bir duruşu çalışırken o duruşu düzgün yapmak konusunda kararlı olunmalı, pes edilmemeli ve o duruşta rahatça duraksayacak kadar iyi olana dek pratik devam ettirilmelidir. Bu iki özellik, asana çalışmaları esnasında aynı anda ve denge halinde bulunmalıdır.

Dördüncü Basamak: Pranayama

Sanskritçedeki Prana (yaşam enerjisi) ve Ayama (uzamak, genişlemek) kelimelerinin birleşiminden oluşur. Bu adımda uzun, büyük ve sakin nefesler almaya odaklanılır. Nefes kontrolünün kazanılması düzgün duruş, temiz bir zihin ve odaklanma için elzemdir.

Beşinci Basamak: Pratyahara

Beşinci adım kişinin dış uyaranlardan tamamen kendini kopardığı kısımdır. Beş duyu organının dış çevreden gelen hiçbir uyaranı algılamadığı, beynin dış dünya ile bağını kopardığı aşamadır bu. Meditasyona geçiş için gerekli bir adımdır.

Altıncı Basamak: Dharana

Dharana kelime anlamı “tutmak”tır. Dikkati tek bir noktada tutma, bir anda tek bir düşünceye veya işe odaklanma çalışması yapılır. Odaklanma gerçekleşmediği takdirde meditasyon aşamasına geçilmez.

Yedinci Basamak: Dhyana

Dhyana, meditasyon basamağıdır. Bu noktaya gelene kadar kişi çevresini ve kendisini kabullenmiş, bedenini esnetip gevşetmiş, dış uyaranlara kendini kapamış ve tamamen odaklanmış haldedir. Zihin temiz, dingin ve tamamen açıktır. Açılan zihinde düşünceler nehirdeki kuru yapraklar gibi akar. Meditasyondaki kişi bu düşüncelerin zihninden akmasına izin vererek kendisi hakkında iç görü kazanır ve zihnini rahatsız eden düşüncelerden arınır.

Sekizinci Basamak: Samadhi

Son adımda kişi çevresi, bedeni, ruhu, zihni, düşünceleri ve tüm evren ile bir bütün haline gelir. Biz evrenin içindeyizdir, evren de bizim içimizdedir. Evrendeki her şey birbiri ile bağlantı içindedir ve sekizinci basamakta kişi de o bağı kurar.

Ashtanga Yoga Nedir?
Ashtanga Yoga Nedir?

Ashtanga Yoganın Faydaları

Ashtanga yoganın zihinsel, bedensel ve ruhsal pek çok faydası vardır.

  • Kasları kuvvetlendirir, bedensel dayanıklılığı arttırır.
  • Terleme yoluyla kimyasal toksinleri, düşünce akışı yoluyla da toksik düşünceleri temizler.
  • Uyku sorunları ve insomnia rahatsızlığını çözer. Kişi çok daha kaliteli bir uyku düzenine kavuşur.
  • Eklem ağrı başta olmak üzere kronik ağrıları hafifletir.
  • Öz farkındalığı arttırır.
  • Kişinin kendisi ve çevresi ile bağ kurmasını sağlar ya da bu bağı güçlendirir.

Bunların yanı sıra kilo kontrolü, esnekliği arttırma, depresyon ve anksiyete sorunlarına da iyi geldiği bilinir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu