Bilgi Kutusu

Ay Hakkında Bilinmeyen 10 Gerçek Bilgi

Ay, Dünya’nın uydusu ve Güneş sistemi içerisinde büyüklük bakımından beşinci olan uydudur. Ay, Dünya’ya 384.403 km uzaklıkta yer alır. Dünya’ya en yakın olan uydudur. Bu uydunun özellikleri birçok araştırmacı tarafından incelenip kayıtlara geçmiştir. Bu bilgiler birçok insanın Ay hakkında bilmediği gerçeklerdir. Ay’ın bazı bilim insanlarına göre garip bir geçmişi bulunmaktadır. İddia edilen bilgilere göre Ay yaklaşık beş milyar kadar yıl önce başka bir gezegenden kopmuştur. Bu kopma durumu çok büyük bir halde olmuştur.

Ay’ın böyle bir geçmişe sahip olma olasılığı oldukça ilginç bir durum oluşturmuştur. Ay’ın daha birçok bilinmeyen gerçek özellikleri vardır. Ay teknoloji biliminin gelişmesi ile birlikte oldukça fazla incelenmeye başlanmıştır. Dünya’nın uydusu olarak oldukça büyük bir öneme sahiptir. Ay, birçok bilim adamının dikkatini çeken özelliklere sahiptir. Özellikle astronotlar gönderilerek bu uydu yakından incelenmeye çalışılmıştır.

Farklı bir atmosfer yapısı ve farklı hava koşulları Ay’ın kendine has özelliklere sahip olmasını sağlamıştır. Özellikle günümüzde bu konu üzerinde birçok bilim adamı derin araştırmalar yapılmaktadır. Ay’ın ilginç bilgileri her geçen gün bilim sayesinde ortaya çıkmaktadır. Birçok insana göre Ay sadece dünyanın uydusu özelliğini taşır. Ancak hem atmosferi hem sahip olduğu yer yüzü şartları araştırılmaya değerdir. Bu bakımdan Ay, en çok incelenen uydu olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle teleskop icat edildikten sonra Ay ile ilgili derin incelemelere başlanmıştır. Bu incelemeler sonucunda Ay’ın ne kadar ilginç özelliklere sahip olduğunun farkına varılmıştır. Bu ilginç durumların başında Ay’ın pürüzsüz bir yapıda olduğu sanılırken aslında hiç de öyle olmadığı görülmüştür.

Özellikle son yıllarda Ay’da yaşam olabileceği konusunda görüşler ortaya çıkmıştır. Ay, önceleri sadece dünyanın uydusu olarak görülürken şuan ki yüzyılda çok daha fazla özellikler kazanmıştır. Ay her yıl belli bir miktarda dünyadan uzaklaşmaktadır. Bundan milyarlarca yıl önce Ay Dünya’ya daha yakın bir konumda bulunmaktaydı. Ancak zamanla Dünya’dan uzaklaşmıştır ve gittikçe de uzaklaşmaktadır. Ay, tek başına bir ışık kaynağı değildir. Güneşten gelen ışınları yüzeyinde tutabilme özelliğine sahiptir.

Bu tuttuğu ışınları Dünya’da gece yaşandığı zaman görmekteyiz. Ay, aynı zamanda edebiyata konu olacak kadar özel bir anlam taşır. Tüm bu özelliklere sahip olan Ay’ın daha bilinmeyen ve çözülemeyen birçok özelliği olabilir. Bilimin ve astrolojinin hızlıca ilerleme gösterdiği bu yüzyıllarda Ay son derece dikkatle incelenmeye alınmış bir uydudur. Yıllar geçtikçe Dünya’dan uzaklaşma göstermektedir. Bu uzaklaşma her yıl belli oranda olmaktadır. Ay son derece ilginç özelliklere sahip olan bir uydudur.

Ay’ın Şekli Yuvarlak Değildir

Hepimizin doğru sandığı Ay’ın yuvarlak olduğu bilgisi aslında doğru değildir. Bu, Ay ile ilgili ilginç bilgiler arasındadır. Ay’ın şekli yuvarlak değil ovaldir. Yani yumurtaya benzer bir şekli vardır. Bu bilgi sanılanının tam aksi bir durumdur. Çünkü insanların birçoğu Ay’ın oval değil yuvarlak olduğunu bilmektedir. Ay’da bazen depremlerin olduğu bilinmektedir. Bu duruma dünyanın yerçekiminin neden olduğu ileri sürülmektedir.

Yüzeyindeki Kaya Tozları Barut Gibi Kokmaktadır

Ay’da yeryüzünde var olan kaya tozları bulunur. Bu kaya tozlarının tıpkı barut kokusu gibi bir kokuya sahip olduğu söylenmektedir. Astronotların bu konuda verdikleri bilgi bu yöndedir.

Dolunay En Parlak Evredir

Ay gece için muhteşem bir ışık kaynağıdır. Ay’ın evrelerinden olan dolunay, yine ayın evrelerinden olan yarım aydan yaklaşık beş katı daha parlaktır. Bu parlaklık dünyadan bakıldığında bile çok net olarak belirgin olmaktadır.

Güneş Sisteminin En Büyük Krateri Ay’dadır

Güneş sisteminden bulunan gezegenlerin hiçbirinde Ay’daki kadar büyük bir krater bulunmamaktadır. Bu krater oldukça büyüktür ve Güneş sistemi içerisindeki kraterlerin en büyüğü olarak bilinir. Meteorlar Ay yüzeyine düştükleri zaman parçalanmazlar. Bu yüzden Ay yüzeyinde çukurlar meydana gelir. Bu çukurlar krater adı verilen çukurluklardır. Bu yüzden Ay yüzeyinde oldukça fazla krater bulunmaktadır.

Ay’ın Yer Yüzünde Oluşan İz Milyonlarca Sene Kalabilir

Ay, Dünya’dan çok daha farklı bir hava koşuluna sahiptir. Ay’da dünyadaki hava koşullarına benzer bir durum yoktur. Bu hava koşullarının olmamasından dolayı Ay’ın yeryüzünde bulunan herhangi bir iz milyonlarca sene bozulmadan kalabilir. Bu durum tamamen Ay’ın kendine has sahip olduğu atmosfer özelliklerinden ve hava koşullarından kaynaklanmaktadır.

Ay Hakkında Bilinmeyen 10 Gerçek Bilgi
Ay Hakkında Bilinmeyen 10 Gerçek Bilgi

Ay’da Gece-Gündüz Yaşanmaz

Ay’da gece gündüz kavramları yoktur çünkü atmosfer ortamı bulunmamaktadır. Yani Ay’da gündüz ve gece durumu yaşanmaz. Bu yönüyle Ay çok farklı bir yapıya sahiptir. Ay’da atmosfer bulunmadığı için ısıyı tutmaya sebep olacak gaz da bulunmamaktadır. Ay yüzeyi, güneş ışınlarını tutabilme özelliğine sahiptir. Ay’da sıcaklık farkı oldukça yüksek yaşanır. Ay yüzeyinde ses yayılmamaktadır ve hava her zaman karanlık olmaktadır.

Dünya’nın Ağırlığı Ay’dan Daha Fazladır

Ay, Güneş sistemindeki yer alan uydulardan büyüklük bakımından 5. sıradadır. Ancak bu kadar büyük bir uydu dünyadan daha tam 81 kat daha az bir ağırlığa sahiptir. Bu durumda yine Ay’ın bilinmeyen gerçekleri arasında yer almaktadır. Ay’ın çekirdeği de Dünya’nın çekirdeği gibi sıvı bir haldedir.

Ay’da Wi-fi Bulunması

Ay’ın bilinmeyen gerçekleri arasında yer alan bu durum doğrudur. Ay’da bulunan Wi-fi Dünya’dan gönderilmektedir. Bu Wi-fi kızılötesi teleskop aracılığı ile gönderilmektedir.

Ay’da Yer Çekimi Oldukça Azdır

Dünyada bulunan yer çekimi aya göre daha fazladır. Ay’da bulunan yer çekimi oldukça azdır. Dünyada 100 kilo olan bir kişi Ay’a gittiğinde 20 kilo olur.

Ay’da 3 Tür Kaya Bulunur

Ay’ın yeryüzü incelendiğinde 3 tip kayaya rastlanmıştır. Bu kayalar abartozit, breş ve bazalttır. Ay’da yeryüzünde su ve toprak bulunmaz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu