Sağlık

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebekler diş çıkarmaya başladıklarında son derece huzursuz bir şekilde davranırlar. Bu süreç içerisinde anne adayı da oldukça sıkıntılı bir dönem geçirir. Diş çıkarma döneminde bebekte meydana gelen birçok belirti bulunur. Her anne adayının bu belirtileri iyi bilmesi ve ona göre hareket etmeleri gerekir. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri oldukça fazladır. Anneler, bu dönemde bebeklerine daha fazla ilgi göstermelidirler.

Bebekler genellikle 6 aylık olduklarında diş çıkarma sürecine girerler. Ancak 6 aydan önce diş çıkaran bebeklerde bulunmaktadır. Bu durum tamamen bebeğe göre farklılık göstermektedir. Bazı bebeklerse 12 aylık olduklarında diş çıkarabilirler. Bebeğinizin erken ya da geç zamanlarda diş çıkarmasını sorun etmeyiniz. Önemli olan diş çıkarma döneminin rahat bir şekilde atlatılmasıdır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Ateş

Ateş, bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında ilk sırada yer alır. Diş çıkaran bebeklerde genel olarak karşılaşılan temel belirti ateştir. Dişin çıkması için diş etinde meydana gelen şişlik, ateşe sebebiyet verebilir. Diş çıkarma sürecinde meydana gelen ateş, maksimum 38 derece olur. Ateşin yükselmesi halinde bebeğinize ılık suyla duş aldırabilirsiniz.

Ateşten dolayı üşüme halinde olan bebeğinizin üzerini kesinlikle örtmeyin ya da bebeğinize kalın elbiseler giydirmeyin. Doktorunuzun bebeğiniz için verdiği ateş düşürücüleri içirebilirsiniz. Ancak her ateş belirtisi, diş çıkarmaya işaret değildir. Eğer bebeğinizin diş etlerinde herhangi bir değişim yoksa ateş, farklı bir hastalığın belirtisi olabilir. Ebeveynler bu konuda dikkatli davranmalıdırlar.

Salya Artışı

Salya artışı da bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasındadır. Salya artışı yaşayan bebeklerin hemen hepsi diş çıkarma dönemindendirler. Bebeğinizin salyasını kontrol ederek diş çıkarıp çıkarmadığını anlayabilirsiniz. Salya, bebeklerde yaygın olarak görülen bir durumdur. Ancak diş çıkarma dönemine gelindiğinde salyada artış yaşanır. Salyanın sürekli olarak akması bebeğinizin diş çıkardığının bir göstergesidir. Salya artışı, bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında ilk gözlemlenen durumdur. Diğer belirtilerden önce salya artışını görmeniz mümkündür. Bebeğiniz henüz diğer belirtileri göstermese bile salyada artış yaşanması, diş çıkarma belirtisi olarak kabul edilir.

Huzursuzluk

Bebeklerde diş çıkarma döneminde yaşanan en belirgin durum, huzursuzluk halidir. Diş, diş etini yarmaya başladığı anda bebeğin ağrı yaşamasına neden olur. Bu ağrıdan dolayı da bebeklerde huzursuz olurlar. Anne adayı bu dönemde bebeğini mutlu etmekte biraz zorlanabilir. Çünkü bebeğin huzursuz olması, her şeyini etkiler. Diş çıkaran tüm bebeklerin huzursuz olmaları son derece normal bir durumdur.

Yaşanan ağrılar, bebeğin günlük yaşantısını olumsuz etkiler. Bu süreçte anne adayı her ne kadar onu mutlu etmek için çabalasa da etkili bir sonuç elde edemez. Diş, damağı yarıp çıkmadığı sürece bebek kolay kolay rahatlayamaz. Bu nedenle bebeklerde diş çıkarma, son derece zorlu bir dönem olarak kabul edilir.

İştahsızlık

Diş çıkarma döneminde yaşanan ağrılar, bebeğin iştahsız olmasına neden olabilir. İştahsızlık, bebeklerde diş çıkarma belirtilerindendir. Eğer bebeğinizi anne sütü ile besliyorsanız, sık sık emzirmeye çalışın. Anne sütü, bebeğinizin rahatlamasına neden olacaktır. Bunun yanında eğer ek gıda vermeye başlamışsanız, kuru gıdalardan uzak durun. Çorba, püre ya da meyve ezmesi gibi ürünleri verebilirsiniz.

Ağrıdan dolayı beslenmek istemeyen ya da yememek için ağlayan bebeklerin sayısı oldukça fazladır. Bu dönemde anne adayı bebeğine nasıl davranması gerektiğini iyi bilmelidir. Onu rahatlatacak aktiviteler yapması, ağrısını unutmasına neden olabilir. Ancak bu iştahsızlık durumu normalden daha uzun bir süre devam ederse doktora gitmenizde fayda vardır.

Ağzına Bir Şeyler Alma İstediği

Diş çıkarma dönemlerinde bebekler, diş etlerinde meydana gelen kaşıntıdan rahatsız oldukları için ağızlarına bir şeyler almaya yeltenirler. Bunun yanında annelerini emerken, anne göğsünü diş etlerine sürmeye çalışır veya ısırırlar. Bu nedenle özellikle de diş çıkarma döneminde bebekler ellerine geçen her şeyi ağızlarına götürmek isterler.

Bir şey bulamadıklarında ise parmaklarını ağızlarına sokarlar. Bu tür durumlarda bebeklerin, diş eti kaşınmaları için kullanabilecekleri özel ürünler bulunmaktadır. Bebeğinizin eline geçen her şeyi ağzına alması, hijyen açısından doğru değildir. Anne adayları bu konuda dikkat etmelidirler. Bebekler her an her şeyi ağızlarına aldıklarından dolayı kolay mikrop kapabilirler.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Ağrı

Diş çıkarma döneminde yaşanan ağrı, dişin diş etinden çıkması ile son bulur. Ancak diş, diş etinden çıkana kadar yaşanan ağrı bebeği son derece rahatsız eder. Bu ağrı yüzünden bebek huzursuz, iştahsız ve uykusuz hale gelir. Bebekler ağrıdan dolayı sürekli ağlama halinde de olabilir. Diş çıktıktan sonra bu ağrı tamamen geçecektir.

İshal

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında yer alan ishal, en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Bazı uzmanlar ishal durumunun salya artışından dolayı meydana geldiğini söylemektedirler. Ancak bazı uzmanlar da bu iki durumun birbiri ile bağlantılı olmadığını savunmaktadırlar. Yine de anne adayları ishalin, diş çıkarma belirtileri arasında olduğunu bilmelidirler. İshal süresi gözlemlenmeli ve beklenmeyen bir durum söz konusu olduğunda doktora gidilmelidir.

Diğer Belirtiler

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri, oldukça çeşitlidir. Belirtilerin hepsi de bebekte meydana gelmeyebilir. Ancak yaygın olarak görülen genel belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtilerden ön plana çıkanlar yukarıda açıklanmıştır.

Bunlar dışında bebeklerde görülen diş çıkarma belirtileri ise şunlardır:

  • Ağız ve çenede meydana gelen kızarıklık
  • Uykusuzluk
  • Öksürük
  • Kulak ağrısı
  • Kulağı sürekli olarak çekiştirme
  • Diş etinde kanama
  • Kusma

Bu gibi durumlar da bebeklerde diş çıkarma belirtisi olarak kabul edilir. Özellikle de kulak ağrısı ve kulağı sürekli olarak çekiştirme halleri, yaygın olarak gözlemlenen belirtiler arasındadır. Ancak kusma, her bebekte meydana gelmeyebilir. Salyada artış yaşanması, kusmayı tetikleyen bir durumdur. Ancak bebek çok sık bir şekilde kusuyorsa mutlaka doktora gitmeniz gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu