Bilgi Kutusu

Birinci Sınıfa Problemsiz Başlamak İçin Öneriler

Çocukları okul çağına gelen bütün velileri önce bir telaş sarar. Okul seçmeden çocuğun okul için hazırlanmasına kadar ilkokul çağında dikkat edilmesi gereken pek çok şey söz konusudur. Birinci sınıfa problemsiz başlangıç için öneriler arasında ilk sırada şu yer alır ki hiçbir veli çocuğun tamamen başka bir sosyal çevreye dahil olacağını ve kendisi için bunun çok büyük bir değişiklik olduğunu unutmamalıdır. Birinci sınıfa başlamak basit bir konu değildir. Çocuk tamamen bambaşka bir dünyaya adım atacak ve yeni sorumluluklarla tanışacaktır.

Birinci Sınıfa Problemsiz Başlamak İçin Öneriler
Birinci Sınıfa Problemsiz Başlamak İçin Öneriler

Okulun Çocuklar İçin Önemli

Okul çocukların hayatında çok önemli bir dönüm noktasıdır. Özellikle ilkokul çocukların hayata hazırlanması için önemli bir role sahiptir. Ömür boyu başarılı, sağlıklı ve mutlu olmak için herkesin temel eğitimi en iyi şekilde alması gerekir. Okul çocuğu çeşitli tehlikelerden korumak için önlemler alan ve toplumsal bilinç kazandıran bir kurumdur. Çocuğun bu kurumdan en iyi şekilde yararlanması için ailelere de önemli sorumluluklar düşer.

Okulun İlk Günü

Okulun ilk günü bütün çocuklar için hem sevinç hem de kaygı kaynağıdır. Çocukların bir kısmı çok sevinir ve heyecanlanırken bir kısmının ise ağladığı görülebilir. İlk gün okula gelmek istemeyen ya da ağlayan bir çocuğa kimse tepkili yaklaşmamalıdır. Çocukların okulun ilk günü ağlaması çok doğal bir tepkidir. Bu daha sonraki okul hayatları kötü geçecek anlamına gelmez. İlk başta okula gitmek istemeyen çocuklar da velileri telaşlandırmamalıdır.

Bu da doğal karşılanabilir. Anasınıfından henüz ayrılan ve daha oyun oynamak isteyen çocuklar oyun ve okulu ayırmada güçlük çekebilir. Veliler bu tür sorunlar karşısında çok fazla kızgınlık ya da tepki göstermeden çocuğa anlayışla yaklaşmalıdır. Ama çocukların okula devam etmesi de mutlaka desteklenmelidir. Okula gitmenin bir gereklilik ve olumlu bir şey olduğu da hissettirilmelidir.

Anne Babalar Nasıl Davranmalı?

İlk gün okula giderken ne kadar telaşlı olursanız olun çocuğunuza kaygılı olduğunu hissettirmemeye çalışın. Siz ne kadar rahat görünürseniz çocuğunuz da sizden o kadar olumlu etkilenir. Ona bunun kaygı verecek bir durum olmadığını hissettirmeniz çok daha iyi olacaktır. Pek çok arkadaşı olacağını ve kendisine çok iyi davranacaklarını da belirtin. Öğretmeninin de kendisine iyi davranacağını ve okul bittiğinde sizin onu almaya geleceğinizi söyleyin. Bunun hayatında yeni ve güzel bir dönemin başlangıcı olduğunu anlatmaya çalışabilirsiniz.

Çocuğunuzu Okula Bırakıp Uzaklaşın

Pek çok veli aşırı kaygılı olduğu için çocuğunu okul bahçesinde beklemek ya da okulun yakınında bir cafede beklemek isteyebilir. Siz o velilerden olmayın. Anne ve babasının dışarıda onu beklediğini bilen bir çocuk okula alışmakta çok daha fazla zorluk çeker. Belki anasınıfının ilk günü anne babalar içeri alınabilir ya da okul bahçesinde bekleyebilir.

Ama ilkokul başlangıcında böyle bir durum önerilmez. Çocuğunuz her ne kadar sizden ayrılmak istemese de onu okula bıraktıktan sonra siz orada kalmayın. Onun sizi görebileceği herhangi bir yerde beklemeniz de hiç iyi olmaz. Çocuğunuzun kendisine güvenmesi için tek başına okulda kalmaya bir an evvel alışması en iyisidir.

İlk Gün Öncesi Neler Yapılabilir?

Genel olarak bütün ilkokullar çocukların alışması için öncelikle bir tanıtım toplantısı ya da ilk gün bahçede bir gezi düzenleyebilir. Ama böyle bir durum yoksa siz ilk gün okul başlamadan önceki günler çocuğunuzla birlikte gelerek okulu çocuğunuza tanıtabilirsiniz. Okulu gezdirip tuvalet, bahçe ve oyun alanlarını gösterebilirsiniz.

Siz yanında olmadan kendisine güven vermek için neler yapabileceğinizi bir düşünün. Artık onun kendi başına da yapabileceğine olan inancını arttırmaya çalışın. Sakin ve kaygıdan uzak bir şekilde çocuğunuzun hazırlanmasına yardımcı olun. Bunun çok zor bir durum olmadığını aksine heyecan dolu bir başlangıç olduğunu hissettirin.

Okul Çıkışında Dikkatli Olun

Bazı çocuklar için okul çıkışı da sorunlu olabilir. Anne ya da babasını okuldan çıkar çıkmaz göremeyen bir çocuk endişeye kapılabilir. Çocuğunuza okulun çıkışında hemen orada bulunacağınızı söyleyin. Ya da servisle gelecekse servise nasıl bineceğini anlatın.

Eve geldiğinde sizin evde olacağınızı ve bu konuda merak etmemesi gerektiğini de söyleyin. Özellikle ilk günler onu okuldan siz alacaksanız kesinlikle geç kalmamaya çalışın. Ne kadar erken gelebilirseniz o kadar iyi olur.

Öğretmeni ve Ders Programı Hakkında Bilgi Edinin

Çocuğunuzun okulu ve ders programını siz de öğrenin. Okul hakkında bilgi edinin ve çocuğunuzla bunlar hakkında konuşun. Okulun korkulacak değil de pek çok şey öğrenilecek ve arkadaşları ile mutlu olabileceği bir yer olduğunu anlatmaya çalışın. Arkadaşlarını tanımaya çalışın ve çocuğunuzla onlar hakkında sohbet edin. Okula erken getirip de uzun süreli vedalaşmalar yapmaktan kaçının. Çocuğu okulda gereken kişilere teslim edin ya da kapıdan girdiğinden emin olun ve siz ayrılın.

Birinci Sınıfa Problemsiz Başlamak İçin Öneriler
Birinci Sınıfa Problemsiz Başlamak İçin Öneriler

Zamanlama

İlk günler ufak tefek aksaklık yaşansa da çocuğunuzu okula sabahları hazırlamak gittikçe daha kısa sürer. Bir gün önceden çantasını ve kıyafetlerini hazırlamak çok daha iyi olur. Onun erken yatıp erken kalkmaya alışması da kısa sürecektir. Bu süreçte sizin sakin olmanız ve kaygılı görünmemeniz de önemlidir.

Okul Sendromu

Her çocuk olmasa da pek çok çocuk okul sendromu adı verilen bir sorun yaşar. Okula başladıktan bir süre sonra iştahsızlık, heves kaybı, uyku sorunları, alınganlık, aşırı gergin ve sinirli olma gibi sorunlar yaşayabilir. Durduk yerde ağlama ya da mide bulantısı ve baş ağrısı gibi somatik belirtiler de okul sendromunun göstergesi olabilir. Aileler bu süreci sinirlenmeden, evde ders çalışma ve oyun için belli bir düzen oluşturarak ve çocukla konuşup onu psikolojik açıdan güçlendirmeye çalışarak atlatabilir. Gerekirse bir uzmandan yardım alınabilir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu