Sağlık

Çocuklarda Çapraşık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda Çapraşık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda Çapraşık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklik döneminden başlayan yanlış uygulamalar, yetersiz beslenme, genetik faktörler gibi birçok nedenle çocuklarda çapraşık diş problemi meydana geliyor. Çapraşık diş problemi sağlık açısından sakıncalı olmakla birlikte çocuğun ilerleyen dönemde estetik açıdan rahatsız hissetmesine de sebep olur. Bu olumsuz durumların önüne geçilmesi için çocuklarda çapraşık diş tedavisi nasıl yapılır? Sorusunun yanıtı bilinmelidir. Bu sağlık sorununun çocukluk döneminde tedavi edilmesi doğru olacaktır.

Çocuklar Çapraşık Diş Nedir?

Çenede düzgün bir hat üzerinde durması gereken dişler yan yana ve sıralı değildir. Dişler çapraşık, eğri, üst üste gelmiş şekilde görülür. Bu duruma diş çapraşıklığı adı verilir. Farklı nedenlerle meydana gelen bu diş problemi doğru tedavi yöntemleriyle tamamen giderilebiliyor.

Çocuklar Çapraşık Diş Neden Olur?

Çocuklarda çapraşık diş oluşmasının altında birçok neden yatıyor. Genetik miras ilk sırada yer alıyor. Çenenin şekli, dişlerin büyüklüğü, renk tonu ve şekilleri genetik mirasın sonucudur. Yani doğuştan gelen özelliklerdir. Diş çapraşıklığı üzerine yapılan araştırmalar da bu problemin nedenlerinden birinin genetik miras olduğunu ortaya koyuyor. Bununla beraber çürük dişler, yanlış diş tedavileri gibi pek çok neden sayılabilir.

Çocuklarda Çapraşık Diş Probleminde Beslenmenin Önemi

Diğer önemli bir neden ise beslenmedir. Bebekler diş çıkarmaya başladıktan sonra bebeğin sürekli olarak yumuşak gıdalar ve püre tarzı besinler tüketmeleri sonucunda dişler koparma, çiğneme ve kesme gibi hareketleri yapamaz.

Dolayısıyla çene kasları yeteri kadar çalışmaz. Çene kasları zamanlar zayıflar. Çene yeterince ve sağlıklı bir şekilde gelişemez. Buna bağlı olarak çene genişleyemediği için dişler için gereken alan oluşmaz. Bunun sonucunda da dişler dar bir alanda sıkışıp kalırlar ki bu da dişlerde çapraşıklık demektir.

Beslenmeye ilişkin bir önemli noktaya daha değinilmelidir. A,K2 ve D vitaminleri çene gelişiminde oldukça önemli vitaminlerdir. Bu vitaminlerin yeteri kadar alınması gerekiyor.

Bu vitamin eksiklikleri çene gelişiminde ciddi bir risk faktörüdür. Bu nedenle bebeklik döneminden itibaren bu vitaminlerin yeteri kadar alınmaları gerekiyor. Bu konuda hekimden destek alınarak beslenme düzeni oluşturulmalıdır.

Çocuklarda Çapraşık Diş Oluşumunda Süt Dişlerinin Etkisi

Süt dişleri yerlerine gelecek olan kalıcı dişlerin yerlerini tutarlar. Kalıcı dişlerin doğru yerlerde ve düzgün çıkmalarına yardım ederler ve daha sonra kendiliğinden dökülürler. Ancak; süt dişleri dökülmeden önce çürüme, kırılma gibi sebeplerle çekilirlerse orada bir boşluk meydana gelir. Yandaki dişler de bu boşluğa kayar. Dolayısıyla süt dişinin o alanda olmaması sebebiyle kalıcı diş çarpık çıkar. Düzgün dizilim olmaz.

Çocuklar Çapraşık Diş Oluşumuna Neden Olan Yanlış Uygulamalar ve Alışkanlıklar

Yanlış uygulamalar ve yanlış alışkanlıklar çocuklarda çapraşık diş oluşumunda oldukça önemli bir faktördür. Bebeklik döneminde kazanılan yanlış alışkanlıklar ilerleyen yaşlarda da devam ediyor. Bu alışkanlıklar dişlerin çapraşık bir hal almasına neden oluyor.

  • Sürekli aynı pozisyonda uyumak
  • İki yaş sonrasında devam eden emzik kullanımı
  • Erken çocukluk döneminde parmak emme
  • Erken çocukluk döneminde uzun süreli biberonla beslenme
  • Diş sıkma
  • Kalem ve benzeri nesnelerin ısırılması
  • Tırnak yeme
  • Sürekli devam eden burun tıkanıklığı, nazal polis gibi sebeplerden ötürü ağızdan nefes alıp verme

Tüm bu alışkanlıklar dişleri çapraşık oluşumuna zemin hazırlıyor.

Çocuklarda Çapraşık Dişlerin Diğer Nedenleri

Dişlerde çapraşık dişlere neden olan diğer faktörlerin de bilinmesi gerekiyor.

  • Süt dişlerindeki çürükler
  • Çene hizasını bozacak yaralanma ya da kırıklar. Diş etlerinde meydana gelen iltihaplanmalar
  • Dişlerin çıkmaması ve gömülü kalması. Özellikle 20 yaş dişlerinin ve köpek dişlerinde bu durum gözlemlenir.
  • Ağız içi ve çene tümörleri
  • Diş tedavilerinin yanlı uygulanması. Diş teli, dolgu gibi uygulamalar örnek verilebilir.
  • Dişlerin normalden çok daha büyük ya da geniş olmaları

Bu gibi durumlar dişlerde çapraşıklığa neden olur. Bunlar diş sağlığı için birer risktir. Bu nedenle bu hususlara önem verilmeli ve uzman hekim kontrolleri ihmal edilmemelidir.

Çocuklarda Çapraşık Diş Oluşumu Önlenebilir Mi?

Çapraşık diş oluşumunun önlenmesi için bazı adımlar atılabilir. Öncelikle yukarıda bahsi geçen birçok nedenin ortadan kaldırılması gerekiyor. Yanlış uygulama ve alışkanlıklar ortadan kaldırılabilir.

Çocuğun beslenmesinde gerekli vitaminleri alması sağlanabilir. Bunlar ebeveynlerin dikkat etmesi gereken konulardır. Ancak; alınacak en önemli tedbir uzman hekim kontrolüdür. Belirli periyodlarla uzman hekim muayenesi yapılmalıdır.

Zira uzman hekim sorunları önceden görecek ve bunun için en erken dönemde önlem alıp gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Önemle belirtilmelidir ki; doğru uzman hekim seçimi de oldukça önemli. Alanında uzman ve tecrübe sahibi uzman diş hekimleri ile çalışılırsa en doğru adım atılmış olur.

Çocuklarda Çapraşık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda Çapraşık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda Çapraşık Diş Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Gelişen teknoloji sayesinde çapraşık diş tedavilerinde pek çok yöntem uygulanıyor. Bu sorun ortodonti bölümü ortodontist adı verilen uzman diş hekimlerince tedavi ediliyor. Bu tedaviler kalıcı tedavilerdir.

Diş teli tedavisi sıklıkla uygulanıyor. Diş tellerinin takılması için belirli bir yaş sınırı yok. 7 yaşından 70 yaşına kadar uygulanabilen bir tedavi şekli. Çocuklar için ortalama 12 yaş diş teli için uygun görülüyor.

Damaklıklarda bu sorunun bir tedavi şekli. Damaklıklar yani diğer adıyla apareyler doğru bir şekilde kullanılırsa diş tellerine gerek kalmadan bu sağlık sorunu giderilebiliyor. Bir diğer ihtimal ise apareylerin düzgün kullanımı durumunda çocuk daha kısa süre diş teli kullanarak tedavi edilebiliyor. Apareylerin kullanımına ilişkin olarak uzman hekimin önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir.

Çocukların diş tedavileri yetişkinler gibi değildir. Elbette çocuklarda bu süreç biraz daha sıkıntılı olabiliyor. Dolayısıyla bu noktada sabırlı olunması gerekiyor. Çocuğa karşı anlayışlı olunması tedavi için motive edilmesi oldukça önemli. Bu konuda uzman hekimle iş birliği içinde başarılı bir tedavi süreci geçirilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu