Bilgi Kutusu

İşaret Dili Harfleri ve Anlamları

İşaret dili, işitme problemi olan kişiler için oluşturulmuş bir iletişim türüdür. El, kol, parmak ve vücut hareketlerinin bir arada kullanılması ile karşı tarafa fikirlerin aktarılmasına işaret dili deniliyor. Düşündüklerini doğru bir şekilde anlatamayan ve iletişim güçlüğü yaşan kişiler için işaret dili harfleri önemli bir iletişim fırsatı olmaktadır. İşaret dilini ve harflerini öğrenen kişiler kolay bir iletişim kurarak problemlerini anlatma şansı elde ederler. İşaret dili harflerinin sayısı ve anlamları farklı olması dilin tam anlamıyla öğrenilmesi sanıldığı kadar değildir.

İşaret Dili Harfleri
İşaret Dili Harfleri

İşitme Engellileri İçin İşaret Dili ve Harflerin Avantajları

Vücut dili kullanılarak kişilerin kendini tanıtma fırsatı sunan işaret dili hem Türkiye’de hem dünyada yaygınlaşmaya devam ediyor.

İşaret dilinde yer harflerin işitme engeli sorunu yaşayan kişilere sağladığı avantajlar şunlardır.

  • İşaret dili her ülkenin kendi alfabe ve gramerine göre düzenlendiği için kolay öğrenilmesini sağlar.
  • Kullanılan alfabe ülkenin alfabesi olduğu halde öğrenilmesi biraz zor olmaktadır.
  • Var olan sözel diler işaret dili arasında önemli farklar bulunuyor.
  • İki ülke vatandaşın işaret dili sorunsuz bir şekilde anlaşması bazen imkansız olabilir.

İşaret dilinde evrensel bir alfabe olmaması ve aynı gramerin olmamasından ülkeler arasında farklılıklar ortaya çıkabiliyor.

İşaret Dilinde Görsel Kılavuzunda Bulunan Harfler

Türk işaret dili alfabesinde normal alfabede yer alan tüm harfler bulunuyor. Türk işaret dili alfabesi üzerinde yapılan çalışmalar 1995 yıllına kadar dayanıyor. Görsel kılavuzunun oluşturulması ile artık işaret dilinin öğrenilmesi kolay hale gelmiştir. İşitme engeli olan kişilerin aynı zamanda konuşmama problemi olması nedeniyle işaret dili önemli bir yöntem oluyor.

Her İşaret Dili İçin Farklı Gramer

Hem ülkemizde hem de farklı ülkelerde kullanılan işaret dillerinde farklı gramerler bulunuyor. Çok da pratik olmayan bu dil için aynı zamanda özel gramer hazırlanmaktadır. Özellikle işaret dili harfleri ve gramerleri konusunda bilgi olanlar dili öğrenme konusunda daha az sorun yaşarlar. Ancak işaret dilinin sözel bir yapının olması öğrenmeyi de etkiliyor. İşaret dilinde genellikle ek kullanma gibi bir durum bulunmuyor.

Türk İşaret Dili Alfabesi

Dünyada birçok işaret dili alfabesi ve grameri olduğu Türklerin kendine işaret dili alfabesi bulunuyor. Parmak alfabesi olarak tanımlanan işaret dilinde tek el kullanılıyor. Ancak bu durum Türk İşaret Alfabesinde farklı oluyor. Türkçe alfabesinde bulunan 29 harf için farklı bir el hareket bulunuyor. Bazı harflerde tek el kullanırken bazı harfler içinde çift el kullanılıyor.

Türk İşaret Dilinde Bulunan Sayılar

Türk işaret dilinde bulunan sayıların gösterilmesi tek el ile ifade ediliyor. Tek basamaklı, iki basamaklı sayılar peş peşe gösterimi yapılırken üç basamaklı sayılarda bu durum daha farklı olmaktadır. Örnek olarak 200 sayısı 2 rakamın alından çeneye doğru indirilmesi şeklinde yapılırken 2000 sayısı ise 2 sayısının çeneye inerek daha sonra dışarıya yapılan hareket ile gösterilir.

İşaret Dili Hareketleri ve Anlamları

Dil bilgisinde harfler belli bir kurala göre yan yana geliyor. Ancak işaret dilinde sözcükler, işaretler, el şekli ve vücut hareketlerinden farklı durumlar söz konusu olmaktadır.

İşaret Dili Anlamları

Aynı açı ve konumda bulunurken farklı el hareketleri ile farklı anlamlar olurken sadece konum değiştirilerek de farklı bir anlam yaşanabilir. Bazı durumlarda işaret dilinde yapılan hareketlere göre kullanılan cümlede fiziksel bir durum meydana gelebilir.

İşaret Dilinin ve Harflerin Önemi

İşaret dilinin tarihi geçmiş yıllara dayanması ve işitme engelleri için bir iletişim aracı olmasından dolayı oldukça önemlidir. İletişim bakımından oldukça önemli olan bu dil günümüzde pek çok sektör, kamu, okul ve engelli öğrenciler sayesinde üst düzeye çıkmıştır. Birçok alanda kullanımı yaygınlaşan bu dile olan gereksinim giderek artıyor. İşaret dilinin kendine göre bir has yapının olması diğer dillerden ayırmaktadır.

İşaret Dili Evrensel Mi?

İşaret diğer diğer göre evrensel bir yönü bulunmuyor. Ülkeden ülkeye değiştiği gibi hatta bölgeden bölgeye göre değişmektedir. Bunun nedeni her ülkenin kendine özgü bir alfabenin kullanılmasıdır. İşaret dilinin evrenselliği konusunda yapılan araştırmalarda aynı sonuçlara ulaşılmıştır. Dünya üzerinden yüzden fazla bir işaret dili olduğu tahmin ediliyor. Konuşma ve işitme engeli olan kişiler el, kol ve mimik hareketleriyle anlaşması farklı olmasına da neden olmaktadır.

İşaret Dili Harfleri
İşaret Dili Harfleri

İşaret Dilinin Tarihçesi

Geçmişte yaşayan işitme ve konuşma engeli olan kişilerin birbirleriyle anlaştığı farklı işaret dilleri bulunmaktadır. Aynı zaman 1700’lü yıllarda işitme engeli olan kişilerin kullanmış olduğu işaret dili ve grameri olduğu söylenilmektedir. Türkiye’de işaret dili 1902 yılında Sultan Abdülhamit dönemine kadar dayanıyor. Bu dönemde bazı yerlerde açılan dilsizler okulu ile işaret dili eğitimler verilmiştir. Dünyada bulunan ülkeler tarafından işaret dili için yeni gelişmeler yaşanmıştır. İşaret dili alanında kat edilen gelişmeler sonucunda günümüze kadar gelmiştir.

İşaret Dili Öğrenme Yolları

İşaret dili öğrenirken bir yabancı dil öğrenme sırasında yaşanan sorunlarla karşılaşılmaktadır. Yabancı dilden farkı el ve kol hareketlerin kullanılması durumudur. Evrensel bir yapıya sahip işaret dilinin öğrenilmesi oldukça sabır ve zahmet istemektedir. Ancak gerekli eğitimlerin alınması halinde işaret dili öğrenebilir. Temel seviyede öğrenilen işaret dili aynı zamanda ileri bir seviye çıkarılması da mümkündür.

İşaret Dili Eğitimi

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle beraber uzaktan eğitim ile dil eğitimi almak kolay hale gelmiştir. İşaret dili için birçok eğitim kurumu olmasının yanında İstanbul İşletme Enstitüsü bünyesinde işaret dili eğitimleri veriliyor. Çevrimiçi olarak verilen eğitimlere katılarak işaret harflerini öğrenerek dili kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. İşaret dili eğitiminde en önemli faktörlerden birisi el, yüz ve mimik hareketlerinin öğrenilmesidir. Bu hareketlerin öğrenilmesi halinde karşınızdaki kişi ile iletişim kurabilirsiniz. İşaret dili engelli kişiler ile engelsiz kişiler arasında bir köprü vazifesi görür.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu