Ekonomi

Dünya’da Yaşanan En Büyük Ekonomik Krizler

Hayatımızda her zaman parasal sıkıntılar çekeriz. Bu sıkıntılar genellikle piyasa ile alakalıdır. Tüketimin ve üretimin sürekli artması ayrıca işsizliğin belirli bir oranda artışı bu sıkıntıları meydana getirmektedir. Özellikle dünya’da yaşanan en büyük ekonomik krizler insanlığı olumsuz yönde etkilemiştir. Parasal sıkıntılar ve iş sıkıntıları her zaman insanları etkilemiştir.

Büyük Buhran

Ekonomik krizler sonucunda iş kaybı ve büyük oranda maddi sıkıntılar meydana gelmektedir. Bu krizlere savaşlar, hastalıklar, doğal afetler sonucunda ekonomik krizler oluşmaktadır. Ekonomik kriz sonucunda insanlar büyük sıkıntılar çekerken, ne yazık ki fırsat gözeten yerler de kazanç sağlamaya çalışırlar. Eskiden günümüze kadar bu krizler farklı olarak ortaya çıkmaktadır.

En Eski 1172 Krizi

Günümüzde izleri olan bu kriz, dünya üzerinde yaşanılan krizlerin oldukça benzeridir. Banka ve kredi senaryosu ile bilinen bir ekonomik kriz olmuştur. Tam olarak Londra içinde başlayarak zamanla Avrupa’nın tüm kesimini ile geçirmiştir. Kriz ile beraber insanlar bir çıkış yolu aramaya girmişlerdir. Ticaret ve para konusunda oldukça usta olan Britanya 1960 lar da oldukça zengin olmuştur. Bu durum olumsuzlukların kapısını açmıştır.

Bankalar tarafından herkese artık şartsız bir şekilde kredi verilmeye başladı. Daha sonra banka ortaklarından olan Alexander Fordyce fazla borçları nedeniyle kaçma kararı alarak kısa sürede kaçmıştır. Bu durumu gören halk ise bankalara artık güvenmeyerek, tüm paralarını çekmişlerdir. Bunun sonucunda 1972 krizi başlamış ve diğer ülkelere de yayılarak olumsuz sonuçlar doğurmuştur.

1929 Da Başlayan Büyük Buhran

Bütün insanların işsiz ve parasız kalarak büyük sıkıntılar yaşamasına neden olan Buhran, kapladığı tüm ülkeleri oldukça kötü ve olumsuz olarak etkilemiştir. Ekonomik kriz 1929 da başlayarak tam olarak 10 yıl devam etmiştir. Etkisini uzun seneler boyu gösteren bu durum insanlar üzerinde çok büyük bunalımlara sebep olmuştur. Üretimi bile durduran bu kriz çok fazla olumsuzluklara yok açmaktadır.

Buhran sadece bir kesimi değil ayrıca tüm faaliyetleri kısıtlamıştır. Özellikle işsizliğin artışı ile tarım alanlarını da olumsuz olarak etkilemiştir. Hiç beklenmedik bir anda borsa da meydana gelen düşüş ABD’yi ters yönde etkilemiştir. Sanayi ve ticaret sektörü olumsuz olarak etkilenerek büyük çapta fakirleşmeye neden olmuştur.

1973 Petrolle Gelen Kriz

Petrol yatakları her zaman, ülkeler arasında paylaşılamayan özel kaynaklardır. Özellikle petrolü paylaşmayan ülkeler arasında meydana gelen bir kriz durumu olmuştur. OPEC yani petrolü ihraç eden ülkeler birden petrolün bir varili için belirlenmiş yüzde 70 oranında bir artış yapmaktadırlar. Bu artışın ardından bir açıklama yapmış ve fiyat güncellemiştir.

Petrolle Gelen Kriz

Daha sonra bu uygulama sonucunda ABD İsrail’e büyük boyutta hak vermiştir. Bunun sonucunda savaş durumuna bağlı olarak İsrail’e destek veren ülkelere petrol ihraç edilemeyeceği kararı çıkmıştır. Bunun sonucunda bu karara uyan ülkeler de kendi bünyelerinde petrol artışını onaylamış ve fiyatları arttırarak krizi başlatmıştır.

2014 Rusya Krizi

Hala etkisi devam eden bu kriz çok sayıda olumsuz sonuçlara yer almaktadır. Sadece Rusya değil aynı zamanda diğer komşu ülkelerinde etkilendiği büyük bir kriz olmuştur. Aynı zamanda Rusya Merkez Bankası da bu krizden doğrudan etkilenmiştir. Krizin artması ile beraber halk da olumsuz olarak etkilenmiş ve zor durumda kalmıştır. İnsanlar borçlarını ödemekte zorlanmış ve ekonomi hızlı bir şekilde çökme yaşamıştır. Putin bu durumu düzeltmek amacıyla birçok yenilik yapmıştır. Ve krizin etkilerini zamanla en az düzeye indirmiştir. Bu kriz Dünya’da yaşanan en büyük ekonomik krizler arasında yer almaktadır. Sonuç olarak halen krizin etkileri günümüzde etkileri sürmekte ve olumsuzlukları halen olabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu