Bilgi Kutusu

Dünya’nın En Yoksul 15 Ülkesi

Sahip olduğu varlıklarla, ekonomik yapısıyla ve kişi başına düşen milli geliriyle yoksulluk sınırlarında yer alan farklı kıtalardan ülkeler vardır. Özellikle Afrika ülkeleri bu konuda oldukça ön plana çıkıyor. Sizler için dünya üzerindeki en yoksul 15 ülkeyi listeledik.

Dünya'nın En Yoksul 15 Ülkesi
Dünya’nın En Yoksul 15 Ülkesi

1- Burundi

Afrika’nın orta bölümlerinde yer alan Burundi, dünyanın en yoksul ülkeleri listesinde ilk sırada yer alıyor. Denize kıyısı bulunmayan bu Afrika ülkesinde kişi başına düşen milli gelir sadece 275 Dolar’dır.

2- Orta Afrika Cumhuriyeti

Afrika kıtasının ismini taşıyan iki ülkeden birisi olan Orta Afrika Cumhuriyeti, en yoksul ülkeler listesinde ikinci sırada yer alıyor. Oldukça kuru ve sıcak bir iklime sahip olan ülkenin, denize kıyısı bulunmuyor. Orta Afrika Cumhuriyeti’nde kişi başına düşen milli gelir ise 306 dolar seviyelerindedir.

3- Nijer

Afrika kıtasının batısında yer alan Nijer; Batı Afrika’da en geniş toprağa sahip olan ülkedir. Bunun yanı sıra bölgedeki en düşük nüfuslu ülke olan Nijer’de kişi başına düşen milli gelir 356 dolar seviyelerindedir. Çevresinde Nijerya, Cezayir ve Libya gibi gelişmiş Afrika ülkeleri olan Nijer; Batı Afrika’da yer alan en yoksul ülkedir.

4- Malavi

Afrika’nın güneyinde yer alan Malavi, 24 farklı eyaletten oluşan bir ülkedir. Zambia, Tanzanya ve Mozambik ile komşu olan bu ülkenin denize kıyısı bulunmuyor. Ülke topraklarının yaklaşık %20’sini Nyasa Gölü oluşturmaktadır. Bölgedeki en geri kalmış ülkelerden birisi olan Malavi’de kişi başına düşen milli gelir 381 dolar düzeylerindedir.

5- Madagaskar

Afrika kıtasına bağlı bir ada ülkesi olan Madagaskar, en yoksul ülkeler arasında kişi başına düşen 411 dolar ile beşinci sırada yer alıyor. Hint Okyanusu’nun batısında yer alan ülke, Madagaskar Kanalı ile kendisini Afrika ana kıtasından ayırmaktadır. Ayrıca Madagaskar adası, dünyanın en büyük dördüncü adası olarak dikkat çekiyor.

6- Liberya

Batı Afrika kıyısında yer alan Liberya, dünyanın en yoksul ülkeleri arasında altıncı sırada yer alıyor. Ülkede kişi başına düşen milli gelir 455 dolar seviyelerindedir. Denize kıyısı olan bir ülke olmasına rağmen oldukça karmaşık bir kıyı şeridine sahiptir. 560 kilometreyi bulan kumlu kıyı şeridinde bataklıklar oldukça fazla yer kapladığı için riskli bir bölge olarak dikkat çekiyor.

7- Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Afrika kıtasının orta kısmında yer alan Demokratik Kongo Cumhuriyeti, eskiden Zaire olarak varlık sürdüren ülkedir. 40 kilometrelik bir sahil şeridi olan ülke, Atlas Okyanusu sınırlarını çizmektedir. Kişi başına düşen milli geliri 456 dolar olan ülke, dünyanın en yoksul yedinci ülkesi konumunda bulunuyor.

8- Togo

Batı Afrika’da Benin Körfezi’nin kıyısında yer alan Togo, dünyanın en yoksul sekizinci ülkesidir. Halkın %80’inin tarımla uğraştığı ülkede kişi başına düşen milli gelir, 547 Dolar’dır. Yaz aylarını oldukça sıcak geçiren ülkede, kuraklık önemli sorunlardan birisidir.

9- Somali

Doğu Afrika’da bulunan Somali, konum olarak Aden Körfezi ve Hint Okyanusu’nun kıyısında yer alıyor. Kurak bir bölge olan Somali, Afrika’nın en az yağış alan yerlerindendir. Halkı daha çok tarım ve hayvancılıkla uğraşan Somali’de, kişi başına düşen milli gelir, 551 Dolar’dır. Ülkede Somali dilinin yanı sıra; Arapça, İtalyanca, Fransızca ve İngilizce gibi farklı diller de konuşulmaktadır.

10- Sierra Leone

Batı Afrika’da bulunan Sierra Leone, dünyanın en yoksul onuncu ülkesidir. Bölgede çok sayıda aslan bulunduğu için Portekizliler ülkeye ”aslanlı dağlar” anlamına gelen bu ismi vermiştir. Elmas madenlerine oldukça sık rastlanan ülke, yoğun sömürge altındadır. Sömürgecilerin kışkırtması ile çıkan iç savaşlar, ülkenin fakirleşmesindeki en büyük etkenlerdendir. Sierra Leone’de kişi başına düşen yıllık milli gelir 693 Dolar’dır.

11- Eritre

Doğu Afrika’nın kuzeyinde yer alan Eritre’de, ülkenin doğusu ve kuzeydoğusu Kızıldeniz boyunca uzanmaktadır. 6 farklı bölgeden oluşan Eritre’de, eski dönemlerde oldukça fazla sayıda fil olduğu biliniyor. Birçok büyük savaşta kullanılan bu filler, ülkenin en dikkat çeken özellikleri arasında yer alıyor. Dünyanın en yoksul on birinci ülkesi olan Eritre’de kişi başına düşen yıllık milli gelir 754 Dolar’dır.

Dünya'nın En Yoksul 15 Ülkesi
Dünya’nın En Yoksul 15 Ülkesi

12- Tanzanya

Dünyanın en yoksul on ikinci ülkesi olan Tanzanya, Afrika’nın orta doğu bölgesinde ve Hint Okyanusu’nun kıyısında yer alıyor. Toplamda 26 bölgeden oluşan Tanzanya, UNESCO tarafından koruma altına alınan ülkelerden birisidir. Kişi başına düşen yıllık milli geliri 864 dolar ülkenin çoğunluğu tarımla uğraşmaktadır. Konum olarak önemli bir bölgede yer alan Tanzanya; Afrika’nın en yüksek dağı olan Kilimanjaro’ya da yakındır.

13- Zimbabwe

Afrika kıtasının güneyinde yer alan Zimbabwe, denize kıyısı olmayan Afrika ülkelerinden birisidir. Oldukça sıcak bir ülke olan Zimbabwe’de yaz sıcaklıkları 35 derecenin üzerinde seyrediyor. Kişi başına düşen yıllık milli geliri 890 olan Zimbabwe, dünyanın en yoksul on üçüncü ülkesi konumunda bulunuyor. Ülkede İngilizce ile beraber 15 farklı dil konuşulmaktadır.

14- Senegal

Batı Afrika’da yer alan Senegal’in batısında Atlas Okyanusu yer alıyor. Kişi başına düşen yıllık milli geliri 910 dolar ülke, dünyanın en yoksul on dördüncü ülkesidir. Resmi dili Fransızca olan ülkede, nüfusun %94’ünü Müslümanlar oluşturmaktadır. Uzun yıllar Fransız sömürgesi altında yaşayan ülke, toplamda 14 farklı bölgeye ayrılmıştır.

15- Tacikistan

Orta Asya’da bulunan ve bölgenin en küçük ülkesi Tacikistan, dünyanın en yoksul ülkeleri arasında on beşinci sırada yer alıyor. Oldukça yüksek ve dağlık bir bölge olan Tacikistan’da, dağların yüksekliği 7.500 metreye kadar uzanıyor. Resmi bir dini olmayan ülkenin, yaklaşık %98’ini Müslümanlar oluşturmaktadır. Yüksek dağlardan oluşan ülke, yazları oldukça yüksek sıcaklıklar yaşar. Tacikistan’da kişi başına düşen yıllık milli gelir ise 925 dolar seviyelerindedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu