Ekonomi

Emekli Maaşı Hesaplama 2022

Uzunca bir süre devam eden çalışma ve iş hayatından sonra emekli olmak herkesin hayalidir. Özellikle belirli bir yaştan son kişinin emekli maaşı alması, işe gitmemesi ve zamanını sevdiği işlere ayırması heyecan ve mutluluk vericidir. Ancak emekli maaşı hesaplama 2022 yılı için en çok merak edilen konular arasındadır. Çünkü asgari ücrete yapılan ciddi zamlardan sonra emeklilerin maaşlarının ne kadar olacağı da merak ediliyor.

Türkiye’de çalışma hayatına yön veren 34A, 4B ve 4C sistemleri bulunuyor ve emeklilik iş ve işlemleri de bu sistemlere göre düzenleniyor. SGK’da maaşını merak edenler için emeklilik hesaplama robotu da bulunuyor. Ayrıca e-Devlet platformundan 4B emekli maaşı hesaplamak da mümkündür.

Emekli Maaşı Hesaplama 2022
Emekli Maaşı Hesaplama 2022

İçindekiler

Ne Zaman Emekli Olurum?

Bugün birçok kişi ne zaman emekli olacağını araştırıp bu konuda sorular soruyor ve cevaplarını arıyor. Ne zaman emekli olacağım? Aslında emeklilik süresinin hesaplanmasında çalışanın işe başlama tarihi, mevcut yaşı, cinsiyeti gibi birçok kriter etkili olmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kişilerin çalışma, sigortalılık ve emeklilik durumları hakkında geniş ve kapsamlı çalışmalar yapılmaktadır. SGK kendi özel yazılımı ile emeklilik yaşının kolayca hesaplanmasını sağlayarak kişinin ne zaman emekli olacağını belirtiyor.

Emeklilik süresini öğrenmek için SGK emeklilik robotunu kullanırken;

  • SGK’nın mobil uygulamasına ya da masaüstü portalına giriş yapın
  • Arama butonuna ne zaman emekli yazarak ilgili pencereyi bulun
  • Bulduğunuz ve girdiğiniz emeklilik hesaplama alanında, bir takım bilgilerin girilmesi gerekecektir.

Bu bilgiler şunlardır;

  • Emekliliği hesaplanacak kişinin cinsiyeti
  • Emekliliği hesaplanacak kişinin doğum tarihi
  • Emekliliği hesaplanacak kişinin işe başlama tarihi
  • Emekliliği hesaplanacak kişinin ödenen prim gün sayısı
  • Emekliliği hesaplanacak kişi erkekse askerlik süresi
  • 3 bin 600’üncü günün doldurulduğu tarih

Söz konusu bilgiler sayfasında yer alan tüm bilgileri girdikten sonra gönder seçeneğini tıkladığınızda emeklilik tarihiniz ekrana gelecektir.

Emeklilik Şartları

Emeklilik söz konusu olduğunda emeklilik şartları ülkemizde kadınlar için ve erkeler için farklı farklıdır. Kadınlarda yaş ve erkeklerde emeklilik yaşı birbirinden farklı olduğu gibi, kadınlarda doğum borçlanmaları erkeklerde ise askerlik borçlanmaları emekliliğe etki eder.

Yaş, sigorta başlangıç tarihi, prim ödemesi gibi çeşitli koşulları sağlayan çalışanların süresi dahlinde emekli olmaları mümkündür. SGK, 15 yıllık hizmet ve 3600 prim gününü tamamlamaları halinde erken emekliliği kolaylaştırıyor. Ayrıca kadın ve erkekler askerlik, yaş, maluliyet, maluliyet, maluliyet gibi durumlarda erken emekli olabilirler. Çalışanların 3600 gün çalışma sürelerini tamamlamaları emeklilik için bir şarttır. Bunu sağlayanlar yaşları da tutarsa emekli olabilirler.

Bu bilgilere göre kadınlar için 3600 gün emeklilik şartı şu şekildedir;

  • Kadınlar için 15 yıl hizmet ve 3600 prim gününün tamamlanması
  • Kadınlar 23 Mayıs 2002’den önce emeklilik süresini tamamlamışlarsa 50 yıl,
  • 24 Mayıs 2002 ile 23 Mayıs 2005 tarihleri arasında sürelerini tamamlayan kadınlar 52
  • 24 Mayıs 2005 ile 23 Mayıs 2008 tarihleri arasında emekliliğe esas gün sayısını tamamlayanlar ise 54 yaşında emekli olurlar.
  • 24 Mayıs 2008 ile 23 Mayıs 2011 tarihleri ​​arasında vermişse 56 yaşında emekliliği hak ederler

Kadın çalışanlar, 24 Mayıs 2011 tarihinden sonra sigortalı gün sayısını tamamlamışlarsa bu durumda ise kadınlar için emeklilik yaşı 58 olacaktır.

4a Emekli Maaşı

Kişinin emekli olduktan sonra emeklilik maaş tutarı hesaplanırken, çalışma süresine, ödenen prim gün sayısına ve prim tutarına göre hesaplamalar yapılır. Buna göre aynı sürelerde çalışsalar bile çalışırken maaşı yüksek olan kişiden daha fazla prim ödeneceği için emekli maaşı da daha fazla olacaktır.

Emeklilik hesaplamalarında ve emekli maaş hesaplamalarında aslında esas olan konu kişinin 4A ya da 4B’li olduğu değil, çalıştığı işin tehlike sınıfı, sigorta başlama süresi, emekliliğe ayrıldığı süre ve kişinin cinsiyeti önemlidir. Çünkü Türkiye’de emeklilik ve çalışma hayatında kadınlara has pozitif bir ayrımcılık tanınır ve kadınların emeklilik yaşı ile erkeklerin emeklilik yaşları birbirinden farklıdır. Sosyal Sigortala Kurumu olan SGK kişilerin çalışma süreleri içinde ve emekli olduktan sora da onların özlük ve maaşları ile ilgili her bir detayı dikkatlice takip eder.

Bu aşçıdan SGK şeffaf olarak herkesin kendi maaşını görebilmesini de özel robotları sayesinde sağlıyor. SGK’nin internet sitesine girerek ve oradan arama butonunu kullanarak maaş hesaplama alanına girerek maaşlarınızı hesaplayabilirsiniz. Ancak burada maaşların eksiksiz ve doğru şekilde hesaplanabilmesi için istenen bilgilerin doğru olarak girilmesi gerekmektedir.

4A emeklisi olan vatandaşların emeklilik maaşlarını SGK tarafından yayınlansan otomatik maaş robotları tarafından da hesaplanabilir. 4A emeklileri için maaşlarını hesaplarken, “uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/” adresine girmeleri gerekiyor. Burada TC kimlik numarası istenecek ve SHK sicil numarası sorulacak, bunların dışında istenen kişisel bilgilerin de doldurularak işlem tamamlanırsa emekliler maaşlarını ne kadar olduğunu görebileler.

Emekli Maaşı Hesaplama 2022
Emekli Maaşı Hesaplama 2022

4b Emekli Maaşı

Emeklilerin maaşlarının hesaplanması için belirlenmiş ve uygulamağa konulmuş tablolar bulunmaktadır. 4B sınıfı için de belirlenen emeklilik kuralları ve usuller bulunuyor. Herhangi bir kendine özel iş yerinde çalışarak sigortalılığını sağlayan ve daha önceki yıllarda Bağ-Kur olarak ifade edilen sigorta türü ile kendini sigortalayan kişiler emeklilik maaşı alırlar.

2022 yılı başında yapılan ek maaş artışı ile birlikte emekliliklerin maaşlarının ne kadar olduğu konusunda basit işlemlerle sonuca varılabilir.

Sosyal Sigortala Kurumu’nun sağladığı özel bir hizmet alanı olan sanal maaş hesaplama robotu için uyg.sgk.gov.tr internet adresinin içinde yer alan Emekli Maaşı Hesaplama alanında diledikleri kişinin maaşını hesaplama şansına sahipler. 4B’liler için de bilgiler sunan sistemde emeklinin kişisel bilgiler girildikten sonra maaş hesapla butonu ile güncel maaşlar hesaplanabilir.

İsteğe bağlı olarak sigortalı olan ve daha önce adına Bağ-kur denilen sigorta türüne sahip olanlar bugün 4B’li olarak tanımlanıyor. BAĞ-KUR’la olan yani 4B’li olarak çalışarak emeklilik prim gün sayısını ve süresini tamamlayanlar emekli olarak emekli maaşlarını hak ederler. 4B Bağ-Kur emekli maaşı için vatandaşlar e-devlet sistemine başvurarak ne kadar maaş alacaklarını görebilirler.

4A ve 4B’nin dışında olan 4C kamu çalışanları da https://uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ adresinden gerekli bilgileri doldurarak emekli maaşlarını sorgulayabilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu