Teknoloji

Güneş Sistemindeki En Uzak Nesne Keşfedildi

Geçtiğimiz günlerde bilim dünyası adına son derece ilginç bir gelişme yaşandı. Güneş Sistemi’ndeki en uzak nesne keşfedildi. Elbette nesneyi duyurabilmek için hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak gerekiyordu ve bunun için birtakım gözlemler yapıldı. Bu ilginç gelişme hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız makalenin devamını okuyabilirsiniz.

Güneş Sistemindeki En Uzak Nesne Keşfedildi
Güneş Sistemindeki En Uzak Nesne Keşfedildi

Güneş Sistemi Nedir?

Güneş sistemi, güneş ve çekim etkisi altına aldığı 8 gezegen, bilinen 150 uyduları, beş cüce gezegen, onların 8 uydusu ve devamındaki keşfedilmiş bütün cisimlere verilen addır. Bu gezegen içerisinde şimdiye kadar bulunan en uzak nesnenin keşfedilmesi koskoca evrende bilmediğimiz birçok şeyin olduğunu düşündürtüyor. Ayrıca güneş sistemi Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ü barındırması bir yana binlerce küçük göktaşları, toz parçacıkları ve buzsu cisimleri de barındırır.

Güneş Sisteminin Özellikleri Nelerdir?

Bildiğimiz ve kavrayabildiğimiz kadarıyla güneş sistemi çok uzun araştırmalar ve gözlemler sonucu halen tam anlamıyla anlaşılabilmiş değildir. Teknoloji ve imkanların gelişebilmesiyle hakkında daha fazla bilgi sahibi olunacağı kesindir.

Ayrıca bilinmesi gereken birkaç özelliği vardır:

  • Gezegenler güneş etrafında basıklığı az eliptik yörüngeler üzerinde döner.
  • Güneş’in kütlesi tüm sistemin %69’unu oluşturur.
  • Uranüs ve Venüs hariç tüm gezegenler ve Güneş saat yönünün tersine döner.

Bu bilgiler son derece yararlı ve bilinmesi gereken bilgilerdir. Ayrıca Venüs’ün yüzeyinin oldukça sıcak olması, Merkür’ün Güneş’e en yakın gezegen olması, Dünya’nın tek uydusunun Ay olması gibi bilgiler de son derece önemlidir.

Güneş Sisteminde Keşfedilen Nesne

Bu zamana kadar Güneş Sistemi içerisinde keşfedilen birden fazla ilginç nesne oldu. Bu nesnelerin birkaçının ne olduğu ya da ne amaçla bulunduğu bulunamadı fakat araştırmalar ve gözlemler azalmadan devam etti. En son keşfedilen ise 2018 AG37 adlı garip bir nesne. Bu nesnenin Güneş’in etrafında bir kez dönmesi yaklaşık bin yıl sürüyor. Bilim insanları şimdilik bu nesnenin yaklaşık 400 kilometre genişliğinde olduğunu açıkladı. Ayrıca Güneş’e en uzak nesne olan FarOut’u dışarıda bıraktığı söylenebilir. Buz açısından oldukça zengin olan nesne planetoid yani küçük gezegenler konumunda yer alıyor. Bilim insanları Güneş’e çok uzak olup radyasyondan etkilenmemiş olması sebebiyle nesnenin erken Güneş Sisteminin kalıntısı olabileceği hakkında yorum yapıyor.

Güneş Sistemi Neden Bu Kadar Önemli?

Dünyamızın da içinde yer aldığı Güneş Sistemi keşfedilen birçok gezegen ve cismin yer alması bir yana keşfedilmeyen gizemli ve sessiz evreni de barındırıyor. Bunun için bilim insanları sadece son dönemlerde değil yıllardır bu konu hakkında araştırma yapıyor. Örneğin Mars’ın iki uyduya sahip olması, Jüpiter’in gezegenler kategorisinden çıkarılması, Satürn’ün Güneş Sistemindeki en büyük 2. gezegen olması ve daha nice bilgi Güneş Sistemini daha gizemli ve ilginç hale getiriyor. Ayrıca Samanyolu Galaksisi’nde bulunması da cabası.

Güneş Sistemindeki Gezegenler Hakkında Bilinmeyenler

Elbette çoğunu bildiğimizi sandığımız gezegenler bilinmeyen sırlarla dolu. Bu sırları çözebilmek için araştırmacılar ve bilim insanları tüm gözlem ve deney yöntemlerini kullanarak bilgi aktarmaya çalışıyor.

Örneğin bilinmeyen özellikler şunlar:

  • Gezegen olmaktan çıkarılan Jüpiter’in bilinmeyen kırmızı noktası vardır. Bu noktanın çapı Dünya’nın yaklaşık 3 katı kadar büyüklüğe sahip.
  • Satürn’ün buzlardan ve kayalardan oluşan halkaları Jüpiter, Uranüs ve Neptün’ün halkalarıyla benzerlik gösterse de aslında bilim insanları bunun eşsiz olduğunu söylüyor.
  • Mars’ta bulunan demir oksit gazı, gezegenin kırmızı olmasını sağlıyor. Havadaki toz parçacıklarının güneş ışığını emerek atmosferi tutması ise dev fırtınalara sebebiyet veriyor.
  • Düşük iç sıcaklığına sahip olan Neptün’de sebebi bilinmeyen 1500 mph’den daha fazla hızda jet rüzgarları mevcut.

Bu ve buna benzer birçok bilinmeyen bilgiler her geçen gün daha iyi bir şekilde açığa çıkıyor ve bu sayede biz de yeni bilgiler elde etmiş oluyoruz. Tüm bu sebeplerden dolayı aslında Güneş Sistemi’nde bilinmeyen çok sayıda nesne ve toz parçasının bulunması olası.

Güneş Sistemindeki En Uzak Nesne Keşfedildi
Güneş Sistemindeki En Uzak Nesne Keşfedildi

Güneş Sistemi Nasıl Oluştu?

Bir teoriye göre Güneş Sistemi 6 milyar yıl önce dev bir moleküler bulutun çökmesi sonucu oluştu. Ayrıca çok büyük patlayan yıldızların merkezinde kimyasal elementlere rastlanması süpernova faktörünü ortaya koydu. 100 milyon yıl sonra içeri çöken bulutsunun merkezinde hidrojen yoğunluğu tespit edildi. Kütle çekimi hidrostatik dengeye ulaşana kadar devam etti. Bu sayede Güneş artık bir yıldız olmuştu.

Geri kalan toz taneciklerinden de gezegenler meydana geldi. Her yıl yaklaşık olarak 15 cm büyüyen gezegenlerin şu anki halini alması milyonlarca yıl sürdü. Bazı gezegenler patlayan gaz devi haline geldi, bazıları ise buz devi. Gelecek ile ilgili olan teoriye göre ise Güneş’in bundan 6.4 milyar yıl sonra çekirdeğinin ısısı artacak ve hidrojen yığınına dönecek.

Güneş Sistemi İçerisinde Bilinmeyen Cisimler Olabilir Mi?

Güneş sistemi son derece karışık ve bilinmeyenlerle dolu bir evren. Üstelik yalnızca Güneş Sistemi içerisinde değil Samanyolu Galaksisinde de keşfedilmeyi bekleyen bir sürü cisim ve toz parçacığı var. Bütün bunları keşfedilmek için çok fazla vaktimiz yok ama imkanımız var. Yeni gezegenler ve hatta gezegenlikten çıkarılanlar, uzay ve uydu sistemleri, Samanyolu Galaksisi, Güneş Sistemi ve daha birçoğu bilinmezliğini korumaya devam ediyor. Ancak elbette giderek daha fazla bilgi sahibi olacağımız bir Dünya’da yaşıyoruz. En önemlisi ise keşfedilmeyi bekleyen cisimlere daha bilgi sahibi ve tecrübeli bir şekilde, araştırmaya ve incelemeye dayalı yaklaşım sergilemek. Luna 10, Cassini–Huygens, Sojourner, Apollo 15, 16 ve 17 gibi uzay araçlarını bilinmeyen bu evrenlere göndererek bilgi öğrenebilir ve bunun hakkında daha fazla araştırma yapabiliriz. İşin sırrı merak etmekte.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu