Bilgi Kutusu

En Ünlü CEO’ların Başarı Sırları

En ünlü olan CEO’ların başarı sırları pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Bu isimlerin başarıyla dolu olan kariyeri dünyada pek çok kişiye ilham olmuş ve olmaya da devam etmektedir.

Çok başarılı olarak nitelediğimiz pek çok ismin, adeta dini ritüelmişçesine bağlılıkla yerine getirmekte olduğu meşhur sabah ve gün içi rutinleri vardır. Onlara sorarsanız başarılarını bu rutinlere borçlu olduklarını ifade ediyorlar. Peki, en ünlü CEO’ların başarı sırları arasında neler yer almaktadır?

Ceo’lar Ne Yapar?

Ünlü CEO'ların Başarı Sırları

CEO, yönetim kurulundan almış olduğu hedefi gerçekleştirme amacıyla strateji oluşturup uygulayan kişilerdir. Yani, şirketlerin bugününü yönetirlerken; yarınlarını da planlayan ve yönetim kuruluna hesap veren öncü bir kişidir. Kısaca CEO, yöneticilerin en başta olan yöneticidir. Yaygın anlayışlara göre CEO’nun temel görevleri arasında, şirketi kâr ettirmek gelmektedir.

Ancak şirket yönetimleri konusunda değişen anlayışla beraber; CEO’lardan beklentiler de zaman içinde değişmiştir. Son zamanlarda yaygın anlayışa göre CEO’lardan; kârlı büyüme dek, çalışan ve de tedarikçilere liderlik etmek, bireylere ya da girişimcilere ilham vermek rollerini üstlenmeleri bekleniyor. Artık CEO’lar iletişimlerinin yeteneklerinin güçlü, şeffaf biçimde ve empati yeteneği olan kişilerden olması beklenmektedir.

Türkiye’nin En Ünlü Ceoları

Türkiye’de hem başarılı hem ünlü pek çok CEO bulunmaktadır.

Bu isimlerden öne çıkanlar;

  • Süreyya Ciliv
  • Ergun Özen
  • Temel Kotil
  • Halil Aydoğan
  • Hüseyin Aydın
  • İrfan Şahin
  • Barış Tünay
  • Haydar Yenigün olarak sıralanabilmektedir.

Ünlü Ceo’ların Günlük Rutinleri

Dünyaca ünlü CEO’ların başlıca rutinleri vardır. Bunlardan bazılarını sizler için derledik.

  1. Richard Branson

Gün doğduğu gibi uyanabilme için yatmadan önce perdelerinin tümünü açık bırakıyor. Erken saatleri yüzüp ya da uçurtma sörfüyle zamanını değerlendiriyor. Bu egzersiz rutininde vitamini bol olan bir kahvaltı ile tamamlıyor.

  1. Warren Buffet

6:45’te uyanmasının ardından ofise gitmeden önce günlük gazetelerin çoğunu okuyor. Gerçek bir okuma delisidir; günün %80’ini okuyarak geçirmektedir.

  1. Arianna Huffington

Her güne istisnasız olarak otuz dakika meditasyonla başlıyor. Yeterli bir uyku konusunda hayli takıntılıdır. Tüm cihazlarını yatmadan kapatıyor ve odasının dışında da tutuyor.

  1. Bill Gates

Sabah uyandığında bir saat koşu bandında antrenmanını yapıyor.

  1. Mark Zuckerberg

Tüm gece çalışmadıysa sabahleyin 8:00’de mutlaka kalkıyor. Hayatında fazla bir karar verme gerekliliği olmasın diye de, her gün aynı tişörtü giyiyor.

  1. Steve Jobs

Steve Jobs her sabah aynanın karşısında kendisine motivasyon konuşması yapıyor. Aynada kendi kendine “Bugün hayatımın son günü olsaydı, birazdan yapacağım işlerden mutluluk duyar mıydım?” şeklinde kendine soruyor. Cevabı üst üste “hayır” olursa, bir yerlerde değişikliğe gitmesi gerektiğini biliyor. Jobs aynı zamanda mobilyalarından giyime yılmaz bir biçimde minimalizm savunucusu ve siyah tişört-mavi kot de Jobs’un günlük rutiniydi. Bu rutinleri, başarılarının bir nedeni olarak da görürler.

Ceo’ların Görevleri Nelerdir?

Ünlü CEO'ların Başarı Sırları

Dünyaca ünlü liderlerin sürdürülebilir bir verimli çalışma kültürleri bulunmaktadır. Milyonlarca dolarlık olan inovasyon girişimlerinin arkasında pek çok üretkenlik ipuçları vardır. Başarılı lider kişilerin verimlilik adına uygulamaya dikkat etmiş oldukları günlük pratikleri sağlarlar. Başarılı bir şirket yönetimlerinde iyi bir ekip, güçlü şirket politikası, inovasyon ve aynı zamanda çeşitli liderlik becerileri başta olmak üzere pek çok kritik olan etkenler var.

Bütün bu etkenleri kapsayıcı olan en önemli yetkinliklerden biri ise verimliliktir. Şirketlerin başarısının sürdürülebilir olabilmesi için tüm iş süreçlerinin verimlilikle ve odaklı olarak yürütülmesi gerekiyor. Sizler için başarılı CEO’ların verimlilik için uyguladıkları çeşitli yöntemleri derledik. CEO yönetim kurulundan almış olduğu hedefleri gerçekleştirmek için stratejiler oluşturup uygulayan; şirketlerin bugününü yönetirken yarınlarını da planlamakta ve yönetim kuruluna hesap veren kişilerdir.

CEO, yöneticilerin yöneticisi olarak bilinir. Büyük şirketlerde yer alan yönetim kuruluyla icra kurulunun arasında bağlantıları kuran kişidir. Yaygın bir anlayışa göre CEO’nun birincil görevi şirketi kâr ettirmektir. Ancak bu biraz da olsa eksik bir tanımdır. Çünkü şirketlerin varoluş sebebini yalnızca kâr etmeye indirgemek yüzeysel ve kısa vadeli olan bir bakış açısıdır. Kârlılık işin her bir aşamasının doğru yapıldığının kanıtıdır.

CEO’ların Görevleri Neden Önemlidir?

Eğer bir şirket kâr ediyorsa pek çok doğruyu aynı anda yapıyor anlamına gelir. Doğru bir alanlarda faaliyet gösteriyorsa, doğru insanlar ile işbirliği yapıyor, verimli şekilde çalışıyor, uygun olan fiyatla satıyor, müşterisini memnun ediyor anlamına da gelmektedir. Bunların bir tanesi dahi eksik olsa şirketin kârlılığı azalır hatta yok bile olur. Şirketler elbette ki kâr etmelidir ama kâr bir amaç olmanın ötesinde, “işin doğru yapıldığının” da kanıtıdır.

CEO’nun temel görevi, bütün bu doğruların aynı anda yapılmasını sağlayacak işlemleri yürütmektir. Bir şirketin temel amacını sadece kâr etmeye indirgemek şirketlerin sadece hissedarların menfaatleri için olduğunu kabul etmek anlamına gelir. Oysaki hissedarlar dışında şirketlerin pek çok paydaşı (değer ortakları) bulunur. Çalışanları, bayileri ya da tedarikçileri vardır.

CEO’ların Temel Görevleri

Bir şirketin sahibi olanlar paydaşlarına kâr oranını dağıtırken çalışanlarına, tedarikçilerine iş imkânı sağlar; müşterilerine fayda üretirler. CEO’lar yalnızca hissedarlara değil aynı zamanda da müşterilere, çalışanlara, sendikalara, bayilere, devlete, sivil toplum kuruluşlarına ve kamuoyuna karşı da sorumlu olmalıdırlar. Çünkü bu paydaşlar olmazsa şirketler var olmaz.

Eski zamanlarda CEO’lar finans kökenli olurlardı.  Patronlar, para işlerinden anlamakta olan, maliyetleri azaltıp şirketlere en çok kârı ettirecek yani hissedarların menfaatlerini gözetecek olan insanları, bu özelliklerin tamamına sahip olan bireyleri CEO yaparlardı.

Bugün ise artık CEO’lardan sadece hissedarların değil de; müşterilerin, çalışanların ve genel olarak bütün paydaşların çıkarının tamamını birden korumaları isteniyor. CEO’lar artık yalnızca bugünü yönetmekten değil, şirketlerin uzun dönemde kalıcı olabilmesini sağlamaktan ve bütün paydaşların gelecekte bile şirketin varlığından faydalanmasını tümüyle sağlamaktan sorumludurlar.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu