Kışın Evinizi Sıcak Tutmanın 14 Basit ve Ucuz Yolu
Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte insanlarda yakıt tedirginliği de başlamış oldu. Artan zamlar ve gelir yetersizliği nedeni ile sürekli değişen ekonomi düzeyi yakıt giderlerine yansıdı. Ülkemizde ise oldukça sert geçen soğuk aylarda kışın evinizi Sıcak tutmanın 14 basit ve ucuz yolu nedir ve zorlanmadan kışı atlatmanın imkanı var mıdır?
İçindekiler
- 1 Soba Sistemi
- 2 Dış Yalıtım Sistemi
- 3 Hava Boşluğu Sorunu
- 4 Folyo Sistemi
- 5 Perde Seçiminin Önemi
- 6 Halı Etkisi
- 7 Boş Odaların Kapılarının Kapalı Olması
- 8 Pişen Yemeklerin Buharlarının Değerlendirilmesi
- 9 Tekstil Ürünlerinin Etkisi
- 10 Petek Üstü Raflar İşe Yarar Mı?
- 11 Çift Camlı Pencerelerin Önemi
- 12 Petek Radyatör Temizliği
- 13 Çatı Yalıtımı
- 14 Yer Yalıtımı
Soba Sistemi
Doğalgaz ve kazan dairesi olmayan evlerde soba kurulumu yapılır. Tabii bu da odun kömür masrafı olarak geri döner. Bu durumda sadece bir odayı ısıtmadan aynı anda tüm odalarda sıcaklığı hissetmenin yolu uzun borulardan geçer. Ara hol büyük ise veya salon odası büyükse tam ortaya kurulan soba tüm odalara etki edecektir. Ayrıca daha az masraflı olup tek bir odada toplanmayı da önleyecektir.
Dış Yalıtım Sistemi
Son yıllarda gelişen dış yalıtım sistemi evlerin ihtiyacı olduğunu sıcağı hapsetme konusunda çok başarılı olduğu görülmüştür. Dış cepheyi köpük levhalar ile kaplayıp üzerine çekilen sıva evde hissedilen sıcaklık oranını yükseltmeye yeter. İşte bu nedenle evlerde ısı yalıtım sistemi kesinlikle tavsiye edilir. Bu sayede hem faturalar cep yakmamış hem de üşümeden bir kış geçirmek mümkündür.
Hava Boşluğu Sorunu
Pencere ve kapılarda bulunan hava boşlukları fazlasıyla soğuğu içeri davet eder. Bunu önlemek için kış mevsiminde havalandırma boşluklarını sıkıca kapatarak nemi ve ısıyı eve hapsetmek daha doğru olur. Böylece peteklerin fazladan çalışması engellenir.
Folyo Sistemi
Eskiden oldukça sık kullanılan bu yöntem günümüzde estetik kaygı nedeni ile unutulmuş durumda. Ancak doldukça etkili olan folyo yöntemi ile petekler daha verimli bir hale getirilebilir. Peteklerin arka duvarına yapıştırılan folyolar ile radyatörler ısıyı duvara vermeden folyo yardımı ile direkt olarak oda içine verir. Bu şekilde eve yansıyan ısı oranı ciddi derece fark eder.
Perde Seçiminin Önemi
Basit ve işe yaramaz bir yöntem olarak görünse de sık pileler her zaman işe yaramıştır. Yaz aylarında tavsiye edilmese de kış aylarında kurtarıcı olabilir. Dokusu kalın olan sık pileler pencereden giren soğuk havanın hızını keserek içerisinin sıcak kalmasını sağlar.
Halı Etkisi
Halılar eski zamanlardan bu yana ayakların sıcak kalmasını sağlayan yegane ev eşyası olmuştur. Eskilerin deyimi ile ayaklarını sıcak tut başın üşümesin sözü işte tam da burada etkili olur. Kış ayları boyunca en çok yerlerde hissettiğimiz soğuk havalarda ayakların üşüyüpte vücutta çok fazla hissedilmesini engeller. Hem de ev içinde yerden gelen soğuğu keser. Böylece yünlü ve kalın dokuma halı seçimi evde sıcaklığı en ucuz yoldan hissetmeyi sağlar.
Boş Odaların Kapılarının Kapalı Olması
Evde sıcaklığı daha fazla hissetmenin diğer yolu boş odaların kapılarının kapalı kalmasıdır. Böylelikle soğuk hava diğer odaları geçiş olarak kullanıp ortak alanlara yayılmaz. Bu en etkili ısınma yollarından biridir.
Pişen Yemeklerin Buharlarının Değerlendirilmesi
Mutfak diğer odalara yakın olsa da olmasa da burada pişen yemekler veya ısınan suların buharı sıcaklıkta çok büyük paya sahiptir. En azından ev içinde nem yaparak sıcaklığı arttırır. Bu da ucuz yöntemlerden biridir.
Tekstil Ürünlerinin Etkisi
Tekstil ürünleri kış aylarında en çok sığındığımız malzemeler oluyor. Yünlü ve kalın battaniyeler, örme kıyafetler, kalın örtüler ısınmaya pay biçen yollardan biri. O halde ev içinde otururken kaloriferi çok fazla açmaya gerek yok ve üzerimize giydiğimiz kalın kıyafetler hem hasta olmaya devam engel olur hem de tasarruf ettirir.
Petek Üstü Raflar İşe Yarar Mı?
Petek üstlerinde bulunan raflar ısıyı yatay bir yöne çevirir. Böylece dikey giden ısı dalgaları o yönü ısırmaz her yöne dağılır. Bu da en ucuz ve basit yöntemlerden ama en etkili olanlardan biridir.
Çift Camlı Pencerelerin Önemi
Çift katlı pencereler hem yağmur geçirmez hem de ses dalgalarını engeller. Aynı zamanda ısı geçirmez özelliği sayesinde kış aylarında istenilen düzeyde ısınma sağlar. Evlerin bilhassa büyük açık balkonlarını çift camlı pencereler ile kaplatarak ısı tasarrufu elde etmek kaçınılmazdır.
Petek Radyatör Temizliği
Radyatör ve petekler yaz ayları ve hatta kış ayları boyunca çok fazla kir toplar. Bu da ısı geçirgenliğini azaltır. Petek ve radyatörleri aylık düzenli temizlemek işi geçişi için oldukça önemlidir.
Çatı Yalıtımı
Sadece dış cephe değil çatı yalıtımı da vardır. Çatı üstüne döşenen brennard yalıtım yünleri ısıyı çok fazla hapseder. Yıllarca İskandinav ülkelerinde kullanılan bu yöntem sayesinde soğuk kış ayları hem sıcak hem de huzurlu geçer.
Yer Yalıtımı
İngiltere’de yapılan bir araştırma da ısı sorunu yaşayan evlerde sorunun kaynağının yerden olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine parke altına döşenen köpük, strafor veya yünler ısı geçirgenliği için yegane seçimlerden biri olarak görünür. Bu sayede ısıyı en fazla engelleyen döşemeler bu sefer ısıyı en fazla hapseden bölge olur. Kısacası evin dört bir yanını kaplayıp soğuk geçmesini engellemek kış aylarında kabarık faturaların gelmesini engeller. Yaz aylarında bu durum asla sorun olmaz çünkü köpük, yün gibi malzemeler nemi geçirmez. Soğuğu da nemi de geçirmeyen bu malzemeler hem kış hem de yaz ayları için en iyi örnekler olarak gösterilebilir.
Ev ısıtma yöntemlerinde kış aylarının karasal iklime maruz kalan ülkemizde ne kadar çetin geçtiği malumdur. Özellikle deniz kenarı bölgelerde esen Poyraz rüzgarları çok fazla soğuğu iletir. Bu da ev içinde petekleri sonuna kadar açıp ev içinde ince kıyafetler ile dolaşmaya neden olur. Dışarıda soğuk ve içeride aşırı sıcak dengesizlik yaratır. Hem faturalara hem de sağlığa zararlı bu durumu önlemek yukarıda sayılanlar kadar basit. Doğaya ve de çocuklara daha faydalı olması için bu yöntemleri takip etmek çok daha yararlı olacaktır.