Bilgi Kutusu

Kışın Evi Isıtmanın Yolları

Ülkemizin coğrafi şartlarından dolayı kış ayları sert ve soğuk geçiyor. Özellikle yüksek kesimler ve doğu bölgeleri kış aylarında dondurucu soğukları yaşıyor. Bu aylarda insanların da en büyük sorunlarından biri ısınmadır. İnsanlar evlerini ve iş yerlerini ısıtmak için farklı enerji kaynaklarından yararlanırlar. Doğalgaz, kömür ve elektrik gibi farklı kaynaklar ile evler ısıtılıyor. Bu enerji kaynakları ile farklı kalorifer sistemi çalıştırılıyor.

Kalorifer sistemi de bağlı oluğu hat ile binayı ve evleri ısıtıyor. Fakat havaların soğuk olmasından dolayı bu ısıyı muhafaza etmek te zorlaşıyor. Bu sorun çoğu kez yüksek enerji tüketimine ve faturalara yansıyor. Bu da gereksiz yere fazladan enerji bedeli ödememize yol açacaktır.

Kışın Evi Isıtmanın Yolları
Kışın Evi Isıtmanın Yolları

Kış Aylarında Ev Isısını Muhafaza Etmenin Yolları

Kış aylarında özellikle hava sıcaklığının çok düşük olduğu yerlerde evdeki ısıyı muhafaza edemediğiniz taktirde ne kadar enerji tüketimi yaparsanız yapın hem ev ısısını dengede tutamazsınız hem de yüksek faturalardan kurtulamazsınız. Onun için ev sıcaklığını muhafaza etmeniz ve kalorifer sıcaklığını evde tutmanız gerekecektir. Bu sıcaklığı muhafaza etmenin ve kışın evi ısıtmanın yolları şunlardır;

  • Isı yalıtım sisteminin yapılması
  • Kalın perde kullanımı
  • Zeminde halı olması
  • Radyatörlerin arkasına Alüminyum plaklar koyulması
  • Kombi ısı kontrolün devreye sokulması
  • Kapı ve pencerelerdeki boşlukların doldurulması
  • Banyo kapısının açık bırakılması
  • Güneş ışığından maksimum faydalanmak

Bu yöntemleri uyguladığınız taktirde hem eviniz daha fazla ısınacak hem de faturalarınız ödenmesi gereken tutarda sabit kalacaktır. Ekstra bir enerji israfı da yapmamış olacaksınız.

Isı Yalıtım Sisteminin Yapılması

Isı yalıtım ısı kontrolünün ve enerji tasarrufunun en büyük yöntemidir. Bu yöntem enerji tasarrufunu yüzde kırk gibi bir düzeyde düşürür. Mantolama diye de bilinen bu yöntemde strafor ile evin her tarafı sarılır. Straforlar 3, 5 veya 7 cm kalınlığında olur ve camların dışında tüm evi kaplar. Bu malzeme ısıyı içeriye veya dışarıya çıkarmaz. Isıyı bulunduğu yerde muhafaza eden strafor duvarlara dışarıdan özel bir yapıştırıcı ve özel çiviler ile monte edilir. Daha sonra üzerine sıva yapılarak mantolamadan faydalanılır. Mantolama cam ve kapı kenarlarına bir yapılarak büyük enerji tasarrufu sağlar. Isı yalıtım işlemi duvarların dışında tavana da yapılabilir. Bu işlem de apartmanlarda en üst katta oturan evin tavanına uygulanır. Yine mantolamanın dışında özel bir sıva ile de ısı yalıtım uygulanabilir.

Kalın Perde Kullanımı

Camlardan gelebilecek hava evdeki ısıyı hızlı bir şekilde düşürecektir. Evde ne kadar fazla pencere varsa o kadar ısı kaybı muhtemeldir. Pencerelerden içeri sızan hava da perde yardımı ile kontrol edilebilir. Pencereleri kapatması için kullanılan perdenin biraz kalın olması ısı yalıtımı için de çok uygun olacaktır. Perdeler kapalı olduğu zaman dışarıdan gelen hava direk odaya yansımayacak ve belli bir mesafede ısınarak yayılacaktır. Yine bu perdeler kalorifer peteğinin önüne geçmemesi gerekiyor. Perdenin arkasında kalan petek sıcaklığı perdeye takılarak odaya rahat bir şekilde yayılmaz. Bu da ısı kaybına yol açacaktır.

Zeminde Halı Olması

Evlerde zeminler her zaman soğuk olur. Ev alttan ısıtma ile ısınmıyor ile zemin her zaman soğuk olacaktır. Onun için zemini halı ile kapatmanız gerekecektir. Bu şekilde hem ısı kaybının önüne geçmiş olursunuz hem de yere çıplak ayakla bastığınızda soğukluk yaşamazsınız. Bunun için uygulanan en güzel yöntem büyük bir halı ile odanın tamamının ısısını kontrol etmektir. Fakat bu dekoratif bir görüntü oluşturmadığı için kadınlar tarafından tercih edilmiyor. Onun yerine küçük halılarla zeminin olabildiğince kapanması hedeflenmelidir.

Radyatörlerin Arkasına Alüminyum Plaklar Koyulması

Kalorifer petekleri yani radyatörler ısıyı en fazla üst kısmından yayar. Bunun dışında yanlardan da ısı yaydığı fakat üst kısmı kadar olmadığı biliniyor. Duvarların önünde olan radyatörün duvarları boşu boşuna ısıtmasını engellemek için duvarla arasına bir alüminyum plak koyulması yeterlidir. Bu şekilde alüminyum plak ısıyı odanın içine yansıtacaktır. Ayrıca Radyatörün üst kısmına ısıyı yönlendirecek bir parçanın koyulması ısıyı direk yukarı değil de evin içine doğru vermesini sağlayacaktır. Bu yöntem ile ısı eve daha iyi bir şekilde yayılacaktır.

Kışın Evi Isıtmanın Yolları
Kışın Evi Isıtmanın Yolları

Kombi Isı Kontrolün Devreye Sokulması

Kombiler iki farklı şekilde yanar. Birincisi belli bir dereceye ayarlanır ve suyun sıcaklığını hep o derecede tutar. Diğer yöntem ise oda sıcaklığıdır. Oda sıcaklığında yanan kombi tüm enerjisini odanın sıcaklığına göre ayarlar. Oda sıcaklığı istenen seviyeye geldiği zaman otomatik olarak durur. Isı kontrolü iyi yapılan bir evde oda sıcaklığına göre çalışan kombi daha uygun ve daha tasarrufludur. Hem de oda sıcaklığı hep aynı derecede olduğu için ev halkı da ani soğuma yaşamayacaktır.

Kapı Ve Pencerelerdeki Boşlukların Doldurulması

Isı kaçağının en önemli nedenlerinden birisi kapı ve pencerelerdir. Özellikle çelik kapı ve balkon kapıları büyük bir ısı kaybına yol açar. Onun için Çelik kapı ve balkon kapısının iç kısımlarına mutlaka izolasyon bandı çekilmelidir. Bu şekilde ısı kaybının da önüne geçmiş oluşunuz. Yine aynı işlem pencere kenarlarına ve cam içlerine de yapılmalıdır.

Banyo Kapısının Açık Bırakılması

Banyolar hem içeri kısımda kaldıkları için hem de her tarafları fayans olduğu için ısı kontrolü en fazla olan yerlerdir. Onun için banyo sıcaklığından faydalanmak gerekiyor. Banyo kapısının açık bırakıldığı durumlarda ısı dengesi yaşanacağından dolayı sıcaklığından da faydalanmış olacaksınız.

Güneş Işığından Maksimum Faydalanmak

Kış aylarında güneş ışınları fazla sıcaklık vermese bile güneşli günlerde bunlardan faydalanmak gerekiyor. Onun için gündüz saatlerinde özellikle güneşi gören pencerelerin güneşliği açılmalıdır. Hatta sıcak havalarda pencereler de açılarak hem ev havalandırılmalı hem de dışarıdaki sıcaklığın içeri girmesi sağlanmalıdır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu