Bilgi Kutusu

Komiser Olmak İçin Şartlar Nedir?

Komiserlik mesleği toplum içerisinde en fazla rağbet gören meslekler arasınadır. Komiser olmak isteyen bireylerin sayısı da hayli fazladır. Aynı zamanda pek çok insan komiser olabilmek adına polislik okumak ve bu yolda ilerlemek istiyor. Hayal edilen komiserlik mesleği ile ilgili yoğun bir araştırma yapılması gerekiyor. Doğru bir karar vermek açısından ise komiser olmak için şartlar nedir? Sorusunu cevaplandırabilmek lazımdır.

Komiser Olmak İçin Şartlar Nedir?
Komiser Olmak İçin Şartlar Nedir?

Komiser Nedir?

Komiserlik mesleği toplum içerisinde en saygın mesleklerden biri olarak ifade edilebiliyor. Bu mesleği seçmek isteyenlerin sayısı ise hayli fazladır. Bu sebeple komiserin tam olarak ne işle ilgilendiği bilinmelidir. Toplumun güvenliğini sağlayabilmek amacıyla polis teşkilatı içerisinde çalışan komiserler üçüncü seviyeye kadar yükselen polis memurlarıdır. Bu seviyeye gelebilmek için ise belirli nitelikleri ve tecrübeyi taşımak lazımdır. Aynı zamanda çalışılan kurum ve alanda bu açıdan önemli bir etkende kabul edilebilir. Komiser belirli bir polis örgütünü yönetir ve planlama işleri ile uğraşır.

Komiser Ne İş Yapar?

Komiserin tam manasıyla ne iş yaptığı bilinmelidir. Polis şube müdürlüklerinde çalışan polis memurları olarak tanınırlar. Polis şubelerinde sorumluluk komisere aittir. Bu açıdan karakolun huzurunu sağlayabilmek ve herhangi bir güvenlik sorununa hızlı bir şekilde müdahale edebilmek açısından önem arz ederler.

Komiserler belirli bir polis grubunun yöntemini sağlarlar. Aynı zamanda yapılacakların anlatılması ve gerekliliklerin belirlenmesinde polislere emir verirler. Bulundukları bölgelerde olumsuz işleyen herhangi bir duruma müdahale etmeleri lazımdır. Ayrıca olaylara anında müdahale ederek detayların görüşülmesi işlemleri ile komiser ilgilenir.

Komiser Nasıl Olunur?

Komiser olmak istiyorsanız mutlaka POMEM bölümünden mezun olmanız gereklidir. Lise ya da dengi bir okuldan mezun olduktan sonra POMEM eğitimine dahil olabilirsiniz. Aynı zamanda POMEM eğitimi içerisinden bulunan kişilerinde komiserlik için belirli bir yol kat etmeleri gerecektir.

Farklı bir alanda önlisans eğitimi alçım kişilerde komiser olmak için başvuruda bulunabilirler. Bu kişilerin PAEM eğitimine katılarak polisliğe yükselmesi lazımdır. Ayrıca önlisans mezunları da eğitimlerini lisanslara tamamları durumunda komiser olabiliyor. PAEM eğitimine dâhil olmak için illaki polis olma şartı aranmaz. Gerekli şartları taşıyan kişiler komiser olarak göreve başlayabiliyor.

Komiser Olma Şartları Nelerdir?

Komiser olmak isteyenlerin uyması gerekli olan birçok şart vardır. Bu şartların eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerekir.

Komiser olmak için gerekli şartlar;

  • Mutlaka Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması
  • Lisans mezunu olunması
  • Önlisans eğitimi ile birlikte PAEM eğitime katılarak ardından buradan lisans eğitiminin tamamlanması
  • KPSS sınavına girerek bu sınavda belirlenen yıllar içerisinde P3 puanı dalında 70 ve üzeri alınması
  • Ön sağlık koşullarını karşılıyor olmak
  • Gerekli mülakatları geçmek
  • Boy ve kilo oranının orantılı ve istenilen ölçüde olması
  • Vücudunda herhangi bir ameliyat izinin bulunmaması

Olarak sıralanabilir. Şartları taşımayan bireyler başvurular sürecinde elenecektir. Güvenlik soruşturmasından geçtikten sonra bu aşamaların da doğru bir şekilde tamamlanmış olması yeterli olacaktır.

Komiserin Görevleri Nelerdir?

Komiserler şubelerin bütün işleyişlerinden sorumlu olan kişilerdir. Türkiye cumhuriyetinin vatandaşlarının güvenliğini sağlamak ve emniyet haklarını korumak ile ilgilenirler. Görev yaptıkları karakoldaki şubesinde polis memurlarından sorumlu olurlar.

Ayrıca görevli olduğu karakolun şubesinin eksiklikleri tespit etme bunları tamamlamak ta sorumluklarındandır. Karakol şubesindeki bir yıllık ekonomik planın hazırlanması ve bu ekonomik plana uyulması işleriyle ilgilenir. Yapılanları bir üst rütbelerinden olan polis amirlerine bildirmeleri gerekir.

Komiser Maaşları Ne Kadardır?

Göreve yeni başlamış olan komiserlerin maaşları yaklaşık 4 bin TL iken bir komiserin aldığı maaş süreç boyunca yükselecektir. Bu sebeple ortamla 6-7 bin TL’ye kadar yükselebilir.

Komiser Olmak İçin Şartlar Nedir?
Komiser Olmak İçin Şartlar Nedir?

Komiser İçin İş İmkânları Nelerdi?

Oldukça geniş bir iş imkânı kapasitesine sahiplerdir. Komiserlerin hepsi kamu görevlileridir. Bu sebeple kamu görevlisi olarak uzun yıllar hizmet verebilirler. Komiserlerin polis şube müdürlükleri içerisinde yani karakollarda istihdam edebilmesi lazımdır. Buradan aldıkları görev süreli ile beraber iş hayatına devam edebilirler.

Komiser Yardımcısı Nasıl Olunur?

Komiser yardımcısı olabilmek için ise çeşitli yollar vardır. Bunlarından biri polis akademisinde yatılı bir şekilde okunmasıdır. Ancak eğitim görebilmek için 4 senelik bir sürede üniversite mezunu olunması ve KPSS sınavından en az 70 alınması gerekir.

Komiser Yardımcılığı Sınavlarına Kimler Girebilir?

Bu sınava en az dört yıllık lisans seviyesindeki bir yükseköğretim programından mezun olmuş kişiler girebilir. Ayrıca yükseköğretim tarafından kabul edilmiş yurtdışındaki kurumlardan da mezun olunabilir. Başvuru tarihi itibarı ile meslek içerisinde filen iki yılını doldurmuş olmak lazımdır.

Lise Mezunu Komiser Yardımcısı Olabilir Mi?

Liseden mezun olmuş kişilerin üniversite sınavlarına girmeleri ve kazanmalarının arından Polis Meslek Yüksek okullarına başvurarak 2 yıl eğitim aldıklarını söyleyebiliriz. Eğitimden sonraki yıllarda ise 2 yıl polis memuru olarak çalışmak gerekir. Sonrasında yardımcılığına geçmek için sınava girilir. Komiser yardımcılığı kursu eğitim programları ise en az 9 ay sürebiliyor. Aynı zamanda bu programlar Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanıp Genel Müdürün onayından geçiriliyor.

Üniversite Mezunu Komiser Olabilir Mi?

Komiser olabilmek için mutlaka önlisans ya da lisans mezunu olunmalıdır. Polisler için özel olarak açılmış olan polis okulları ile komiser olunabilir. Komiser yardımcısı yetiştiren PAEM tercih edilebilir.

Paem Sınavına Kimler Girebilir?

Polis Akademisi Başkanlığına bağlı olarak alınan sınav her yıl gerçekleştirilir. Polis Amirleri Eğitim Merkezi üzerinden sınav işlemleri detaylı olarak hazırlanmaya başlanır. Ayrıca emniyet mensubu olmayan lisans mezunları ya da bunlarla denkliği olan Yükseköğretim kurumlarında ki bireyler katılım sağlayabilirler. Kurumdan mezun olan kişilerin ise kadın ve erkek cinsiyete göre belirli sayıda mezun vermesi lazımdır. Bu açıdan 200 kadın ve 1800 erkek olmak üzere toplamda 2.000 öğrenci alımı yapılır.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu