Bilgi Kutusu

Kuymak Tarifi – Evde Kuymak Nasıl Yapılır?

Bazı kesimlerde kuymak, bazı kesimlerde ise mıhlama adı kullanılmaktadır. Ancak Karadeniz bölgesine göre bu lezzetin adı genel olarak kuymaktır. Adını fazlaca duyduğumuz lezzetlerden biri olan kuymak, Karadeniz mutfağında ün yapmış bir kahvaltılıktır. Peynir ile tereyağın muhteşem birleşimi olan kuymak, Türkiye’nin birçok yerinde zevkle yenilmektedir. Ancak Karadeniz bölgesinde bu lezzete verilen önem daha bir ayrıdır.

Yöresel lezzet olarak kabul edilen kuymak, oldukça basit şekilde hazırlanmaktadır. Ancak kuymak hazırlamak için bazı püf noktaları bilmeniz gerekir. Lezzetli bir kuymak yapabilmeniz için kuymak tarifi aşağıda verilmiştir. Bir kere kuymak yapmaya başladığınızda bu lezzeti asla sofralarınızdan eksik etmeyeceksiniz. Ama kuymak yapmak, sandığınız kadar kolay değildir. Bunun için tarifte yazılanları birebir uygulamanız gerekir.

Kuymak Tarifi
Kuymak Tarifi

Kuymak İçin Gerekli Malzemeler

Kuymak için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 4 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 kase telli peynir ve kaşar peyniri
  • Tuz

Bu malzemeleri kullanarak mükemmel bir kuymak yapabilirsiniz. Kuymak için malzemelerin eksik olmaması gerekir. Kuymağa tuz atarken miktarı, kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Eğer peynirleriniz tuzlu ise kuymağa ekstradan tuz atmanıza gerek yoktur. Ayrıca kuymak için kullanılan tereyağın organik olması, çok önemlidir. Organik tereyağı ile yapılan kuymak, son derece lezzetli olur.

Kuymak Yapılışı

Kuymak yapmak için öncelikle doğru bir tava tercih etmelisiniz. Teflon ya da bakır bir tava ideal olur. Tavanın içerisine 2 yemek kaşığı tereyağını ekleyin. Daha sonra yağın iyice erimesini bekleyin. Ardından tuzu ve 4 yemek kaşığı kadar mısır ununu yağın üzerine ekleyin. Unu bir süre kavurun. Unu, rengi dönünceye kadar karıştırmanız gerekir. Kavrulma bittikten sonra 2 su bardağı suyu unun üzerine koyun.

Topaklanma olmaması için suyun olmasına dikkat edin. Ayrıca su eklerken bir taraftan karıştırma yapmayı unutmayın. Ocağın altını kısarak mısır ununun suyunu çekmesini bekleyin. 5 dakika kadar pişirmeniz yeterli olacaktır. 5 dakika sonunda peynirlerinizi de kuymağınızın üzerine ekleyin. Peynirler tamamen eriyip, tereyağı kuymağın üzerine çıkınca ocağın altını kapatınız. Kuymağı sıcakken servis etmeniz gerekir. Bu nedenle beklemeden yemelisiniz.

Kuymak Yapmanın Püf Noktaları

Kuymak yapmanın püf noktaları bilmek, hem iyi hem de lezzetli bir kuymak yapabilmenizi sağlar. Kuymağı yapmaya başlamadan evvel, tavanızı mutlaka ısıtın. Eğer yumuşak bir tat elde etmek istiyorsanız, kuymağa su koymak yerine süt koyabilirsiniz. Kuymağın yapımında kullanılan peynir özeldir. Bu peyniri bulmakta biraz zorlanabilirsiniz. Eğer kuymak peynirini bulamazsanız, kaşar gibi hemen eriyen peynirleri kullanabilirsiniz.

Peynirlerin geneli tuzludur. Bu nedenle kuymağa tuz eklerken dikkatli olmalısınız. Mısır ununu kavururken de dikkatli olmanız gerekir. Unun rengi dönmeye başlayana kadar kavurma yapmalısınız. Böylece kuymağınızın rengi altın sarısı gibi olacaktır. Kuymak yaparken karıştırma işlemi de önemlidir. Çünkü kuymağı hızlıca karıştırmak çok önemlidir. Eğer hızlı karıştırmazsanız, kuymağınız topak topak olur.

Kuymak Peyniri Nasıl Olmalıdır?

Kuymakta önemli olan malzemelerin başında peynir gelir. Çünkü kuymağa tadını veren peynirdir. Eğer kuymak peynirini doğru almazsanız, aradığınız tadı bulamayabilirsiniz. Kuymak için kullanılan özel bir peynir vardır. Bu peynirin adı kolot peyniridir. Kolot peyniri, inek sütü kullanılarak yapılan bir peynir çeşididir. Ancak bu peyniri her yerde bulamayabilirsiniz. Kolot peyniri yerine başka peynirleri de kullanabilirsiniz. Ancak kullanacağınız peynirin erime özelliğine sahip olması önemlidir. Eğer peynir erimezse kuymağınız olmaz. Bu nedenle peynirin erime özelliğine çok fazla dikkat etmelisiniz.

Kuymak İle Mıhlama Aynı Şeyler Mi?

Kuymak ve mıhlama aslında aynı şey sayılırlar. Ancak bazı yörelerde kuymak ve mıhlama ayrı şeyler olarak kabul edilmektedir. Kuymakla mıhlama arasında malzeme yönünden bir farlılık yoktur. Kuymak yaparken ön planda tutulan malzeme mısır unudur. Mıhlama yaparken ise peynir ön planda tutulur. Bu yönden kuymakla mıhlama ayrı olarak değerlendirilir. Ancak tat ve görüntü açısından herhangi bir farklılık bulunmamaktadır.

Kuymak Hangi Bölgeye Özgü Bir Lezzettir?

Kuymak denildiğinde akla hemen Karadeniz bölgesi gelmektedir. Ancak Karadeniz şehirlerinin her birinde farklı bir kuymak tarifi bulunmaktadır. Kuymak genellikle Trabzon’a özgü bir lezzet olarak kabul edilmektedir. Ancak Trabzon’un yanı sıra Artvin, Iğdır, Rize, Gaziantep ve Malatya yörelerine özgü kuymak da bulunmaktadır. Kuymak, hem yöre halkının hem de Karadeniz’e gelen turistlerin sevdiği bir kahvaltılıktır.

Hatta Karadenizliler, kuymak olmadan kahvaltı sofralarına oturmazlar. Bu nedenle kuymak denildi mi akan sular durur. Trabzon kuymağı, hem Türkiye hem de dünya genelinde tanınan bir lezzet olmayı başarmıştır. Bugün birçok insan sırf kuymak yiyebilmek için Trabzon’a ve diğer Karadeniz illerine gitmektedirler.

Artvin Bölgesine Özel Kuymak Tarifi

Öncelikle tencereye kaymak koyun. Kaymağı güzelce yakın ve üzerine mısır ununu ekleyin. Mısır ununu yavaşça eklemeniz gerekir. Mısır ununu ve kaymağı güzelce kavurun. Kavurma sırasında azar azar su ekleyin. Unun kavrulması tamamlanınca kaymağın yağı, kuymağın yüzüne çıkar. Bu meydana gelince ocağı kapatın ve kuymağı servis edin.

Kuymak Tarifi
Kuymak Tarifi

Rize Bölgesine Özel Kuymak Tarifi

Tereyağını eriterek üzerine mısır ununu ekleyin. Mısır unu kızarınca üzerine su ekleyin. Kuymağın yağı çıkmaya başlayınca telli peyniri ekleyin. Peyniri ekledikten sonra güzelce karıştırın.

Iğdır Bölgesine Özel Kuymak Tarifi

Tavaya organik tereyağını ekleyin. Yağın iyice erimesini bekleyin. Yağ eridikten sonra üzerine zerdeçal koyun. Tuzu, suyu ve unu yağın üzerine ekleyin. Ekleme yaptıktan sonra karışımı hızlı hızlı karıştırmaya başlayın. Daha sonra kuymağın üzerine kepleme denilen karışımı dökün. Kepleme, kuymak yapımında pek alışageldiğimiz bir ürün değildir. Bu ürün aslında İran’a özgü bir karışımdır. Iğdır’a özgü kuymağı yapmak isteyenler, bu karışımı kullanmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu