GündemTeknoloji

Korona Günlerinde Bilgisayar Görme Sendromuna Dikkat

Dünyayı ve ülkemizi derinden etkileyen ve yaralayan pandemi salgını nedeniyle zamanımızın büyük bir çoğunluğunu evde geçirmek zorunda kalıyoruz. Bu durum ev ortamında kendimize aktivite bulmamıza sebep oluyor. Bazı kişiler ise böyle bir aktiviteye hiç ihtiyaç duymuyor. Bilgisayar ve cep telefonlarıyla vakit geçirmek bu kişilere yetiyor. Ancak koronavirüsten korunayım derken bilgisayarları ve cep telefonları sebebiyle zarar gören insanlarda bulunuyor. Bilgisayar ve cep telefonu başında zaman geçirme süresi hafife alınsa da önlemi alınmadığında çok büyük hasarlara sebep olabiliyor.

Korona Günlerinde Bilgisayar Görme Sendromuna Dikkat
Korona Günlerinde Bilgisayar Görme Sendromuna Dikkat

Korona Günlerinde Zaman Geçirmek

Korona sebebiyle sokaklarda dolaşmak oldukça tehlikeli. Özellikle kalabalık ortamlardan uzak durmak gerekiyor. Bu dönemde birçok kişi işlerini evden idare etmek ve çalışmak zorunda kalıyor. Bu işlerin büyük bir çoğunluğu da pc başında yapılıyor. Ancak sürekli olarak bilgisayar ekranına bakmak, bir süre sonra baktığın her noktada bilgisayar görmene sebep olabiliyor. Bunun sebebinide sürekli olarak bilgisauar ekranına odaklanmak oluşturuyor. Gündüz saatlerde aydınlık ortamda bilgisayara sürekli bakmak çok belirgin bir görmeye sebep olmuyor ancak akşam karanlığında ışıklar kapalıyken bilgisayara sürekli bakmak baktığın her yerde bilgisayar ekranını görmene sebep oluyor.

Pandemi Döneminde Bilgisayar Kullanımına Dikkat

Bilgisayar en kaliteli zaman geçirme şeklini ortaya çıkarsa da bu kullanıma sınırlama getirmek gerekiyor.

Eğer bu kullanıma sınır konulmazsa;

  • Gözlerde kanlanma,
  • Gözlerde acı,
  • Göz yaşarması,
  • Göz tansiyonu,
  • Omurga ve eklem sorunları,
  • Sosyal hayattan uzaklaşma,
  • Hayal görme

Gibi sorunlar yaşanabiliyor. Bu sorunlardan kurtulmanın tek yöntemini ise bilgisayar kullan aya sınır getirmek oluşturuyor. Özellikle gece bilgisayar kullanmak ve geç saatlere kadar bilgisayar ekranına bakmak zamanla gözlerde kızarma ve geçici görme kayıplarına sebep olabiliyor.

Bilgisayar Ekranı Neden İnsanın Gözlerini Alıyor?

Bilgisayarın insanın gözlerini alması bir göz yanılmasını ortaya koyuyor. İnsanların gözleriyle bakması ve beyinleriyle algılaması durumu söz konusu olurken, bilgisayar ışınları ve merak duygusu bilgisayar başından ayrılmamayı beyne sürekli iletiyor. Bu durum kişilerin bilgisayar başında oturmasını bir gereklilik haline getiriyor. Bunun yanı sıra kişiler bilgisayar başındayken sürekli akıllarına bir şey geliyor ve akıllarına gelen o şeyi araştırmaya başlarlar.

Hatta bu anda bazen kısa süre olacak şekilde unutma yaşarlar. Bu durum bilgisayarın zararlı özellikleri arasına girer. Bilgisayar ekranına sürekli bakan bir insan direk olarak bilgisayara empoze olur ve diğer nesneleri bilgisayara odaklı olduğu için görmez. Bir süre sonra bilgisayar başından kalktıktan sonra ise başka nesnelere baktığında lk olarak bilgisayarı görür. Bu durum bazen bilgisayar ekranının hafızaya kazınmış olmasından bazen ise kişinin hayal gücünden kaynaklanır.

Korona Günlerinde Bilgisayar Görme Sendromuna Dikkat
Korona Günlerinde Bilgisayar Görme Sendromuna Dikkat

Baktığımız Her Yerde Neden Bilgisayar Ekranını Görürüz?

Sürekli aynı noktaya baktığımızda da ortaya çıkan görüntüler zinciri sürekli bilgisayar ekranına baktığımızda da ortaya çıkabiliyor. Bu durumu çıplak gözle güneşe baktığımızda güneşin gözlerimizi alması durumuna benzetebiliriz. Güneşe baktığımızda güneş ışınları gözlerimiz üzerinde bir nokta gibi kalır ve bir süre bu noktayla beraber diğer nesne ve objeleri birlikte görürüz. Bu geçici bir durumdur.

Bunun en önemli sebebi gözlerimizin hassas olması ve ışınlardan etkilenmesidir. Diğer sebebi ise beynimizin o ışını unutmamasıdır. Bilgisayar başında uzun süre oturup sonrasında baktığımız yerlerde bilgisayarı görme durumumuz da bilgisayar ekranından gözümüze yansıyan ışınlar ve beynimizin bu ışınları hemen unutmamasındandır.

Korona Günlerinde Bilgisayar Görme Sendromundan Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Korona günlerinde bilgisayardan uzak durmak şarttır diye bir öneride bulunmak durumumuz göz önünde bulundurulduğunda imkansız gibi görünüyor. Ancak bilgisayar veya cep telefonu başında durduğumuz sürelere bir kısıtlama getirmek mümkün olabilir. Bunun için bilgisayarın yanı sıra kendimize farklı aktiviteler bulmalıyız. Örneğin bilgisayar başındayken tv ekranını da açık bırakarak ara sıra tv ekranına bakmayı deneyebiliriz.

O anda tv ekranında daha ilgi çekici bir yayın varsa ilgimiz direkt olarak tv ekranına kayacaktır. Bu durum birkaç saniye dahi olsa bilgisayar ekranından kopmamızı sağlar. Böylelikle bilgisayar ekranına dalıp gitmekten kurtulmamız mümkündür. Bilgisayar ekranına bakmaya kısa süreliğine ara verdiğimizde gözümüzün önünde duran o ekran görüntüsünü unutabilmemiz mümkün olacaktır. Bu sayede hem bilgisayara olan adaptasyonumuz ortadan kalkacak hem de hafızamızdaki o görüntü silinecektir.

Geceleri Bilgisayar Kullanımına Sınırlama Getirme

Hepimizin en çok yaptığı hatalardan biri de gece saatlerinde bilgisayar başında zaman geçirmeye çalışmaktır. Bu durum kişiyi çok daha sarsıcı bir şekilde etkiler.

Gece bilgisayar başında oturmak;

  • Uykusuzluk,
  • Sosyal hayata adapte olamama,
  • Hafızadan son görüntüleri silememe,
  • Beynin o görüntüye kilitlenmesi gibi sorunları ortaya çıkarıyor.

Bu durum bir süre sonra psikolojik anlamda ortaya büyük sorunların çıkmasına yol açıyor. Bu durumdan kurtulmanın tek yolunu ise gece bilgisayar kullanımına ara vermek oluşturuyor. Aynı zamanda gözlerin kapanması sonrası bilgisayardaki ekran görüntüsünün ve en son görünen ekranın gözün önünden gitmemesine sebep oluyor.

Bilgisayar Görme Sendromu Kalıcı Bir Sendrom Mu?

Bilgisayar görme sendromu günümüzde ortaya çıkan bir sendromu oluşturmuyor. Eski yıllarda da bilgisayar başında uyuklayan, sabahlayan ve bir türlü bilgisayar başından ayrılamayan insanlar vardı. Günümüzde ise bu durum daha yoğun bir hal aldı. Kişilerin bilgisayar başında sıkıntılarını gidermek için oyun oynamaları, araştırma yapmaları, sohbet etmeleri ve farklı aktivitelerle uğraşmaları kişileri bilgisayara daha bağımlı hale getirdi.

Sosyal çevre ve diğer yakınlarına uzak olan insanlar bu kaynaşma ortamını internet ve bilgisayar başında arıyor. Kişilerin sevdikleri ve hoşlandıkları etkinlikleri artık eskisi gibi yapamıyor olmaları kişilerin bir mecburiyetten dolayı bilgisayar başında olmasına yol açtı. Durumun böyle olması da pandemi günlerinde bilgisayar görme sendromunu ortaya çıkardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu