Bilgi Kutusu

KYK Yurtları Kime Çıkar?

KYK yurtları; devlete bağlı olarak faaliyet gösteren, üniversite içerisinde ön lisans, lisans veya yüksek lisans yapan öğrencilerin barınabildiği ve cüzi ücretler gerektiren yurtlardır. KYK yurtlarında kalan öğrencilerin yaşadığı avantaj sayısının fazla olması, çok sayıda öğrencinin bu yurtlar için başvuru yapmasına neden olur. Yapılan başvurular sonrasında ise; KYK yurtları kime çıkar? Kimlere çıkmaz, yurt çıkmadığı zaman neler yapılabilir, alt konuları da kavranmalıdır.

KYK Yurtları Kime Çıkar?
KYK Yurtları Kime Çıkar?

Kyk Yurtları Herkese Çıkar Mı?

KYK yurtlarında barınma sağlamak isteyen öğrenciler, her üniversite öğrencisinin bu yurtlarda kalıp kalamayacağını bilmek isteyeceklerdir. Bu hususta bilinmesi gerekir ki, her üniversite öğrencinin KYK yurtlarında barınması söz konusu olamaz. Çünkü, her yurt için; belirli sayıda oluşturulmuş kontenjanın bulunması, kız ve erkeklerin ayrı ihtiyaç sayılarına hitap eden yurtların bulunması ve bazı öğrencilerin barınmasına izin verilmemesi söz konusudur. Belirtilen şartların her birinin, olumlu şekilde, aynı anda sağlanmaması durumunda KYK yurtlarında barınma olamayacaktır.

KYK Yurtları Kime Çıkmaz?

Bazı öğrenciler, KYK yurtlarında barınma hakkını kazanamazlar. Bu öğrencilerin belirli öne çıkan özellikleri vardır.

Belirtilen ve KYK yurtlarının çıkmamasına neden olan özellikler ise:

  • Daha önceden KYK yurdunda kalınması ve herhangi bir sebepten dolayı bu yurtlardan atılmanın söz konusu olması
  • Yurt için gereken evraklar arasında yer alan adli sicil kaydında bir sorun bulunması ve bu sorundan dolayı toplu alanlarda barınmanın yasaklanmış olması
  • KYK bilgi sistemi üzerinden açılmış olan yurt başvuru ekranına talep oluşturmayan öğrenciler için KYK yurtları çıkmayacaktır. Yani, üniversite kazanan her insanın doğrudan KYK yurtları için de başvuru yapmış olduğu düşünülmemelidir.
  • Öğrencilik statüsü olarak aktif konumda olmayan öğrenciler, KYK yurtlarında barınma olanağı elde edemezler. Pasif konumda olan, öğrenciliklerini donduran veya ücretli öğrenci olduğu halde ödeme yapamayan insanların KYK yurtlarına çıkmayacak olduğu bilinmelidir.

Başlıca bu sebepleri taşıyan insanlar, KYK yurtlarının kendilerine çıkamayacak olduğunu unutmamalıdır.

Kyk Yurtları Kimlere Çıkar?

KYK yurtlarının çıkacak olduğu insanlar da, çıkamayacak olduğu insanlar gibi bazı kriterlere uygundurlar. Belirtilecek olan kriterlerden birçoğuna uyulması takdirde, KYK yurdunda barınma olanağının yüksek olacağı bilinmelidir.

KYK yurtlarının çıkabilecek olduğu öğrencilerin taşıdığı kriterlerse:

  • İkametgah adreslerinin olduğu bölgeden çok daha uzakta olunması ve uzak bir yerleşim yerinde üniversite okunacak olması
  • Adli sicil kaydı üzerinde, toplu alanlarda yaşanmasına engel teşkil edecek bir kaydın bulunmuyor olması
  • Okul için yerleşme başarı sıralamasının, diğer insanlardan daha yüksekte olması
  • KYK yurtlarında barınmak isteyen kişinin ve bu kişinin ailesinin, maddi imkanlar olarak yüksek gelirlere sahip olmaması
  • Şehit veya gazi çocuğu olmak, ebeveynlerden birinin veya her ikisinin de kaybedilmiş olması ve diğer öncelik sıralamalarında yer almak
  • KYK yurtları için gereken zaman aralıklarında başvuruda bulunmuş olmak, onaylı halde olan başvuru için sonuç bekliyor olmak
  • Aktif öğrencilik statüsünü kayıt yaptırarak veya kaydının bozulmamasını sağlayarak devam ettiren bireyler

Bu şekilde öne çıkan bireyler, KYK yurtlarında barınma olanağı en fazla olan öğrencilerdir. KYK yurtları açıklanırken bu kriterlere uyan öğrenciler için öncelik verilecektir.

Kyk Yurdu Çıkan Öğrenciler Ne Yapmalıdır?

KYK yurduna yapmış olduğu başvuruya olumlu sonuç almış olan ve yurtta barınmak isteyen öğrenciler, KYK tarafından belirlenecek olan zaman diliminde taahhütname onaylaması yapmalıdırlar. İlk olarak, e devlet üzerinden yapılacak olan ‘KYK yurt taahhütname onayı’ araması sonrasında çıkacak belge incelenir.

Belge üzerinde; KYK yurtlarında kalmak için gereken kuralların neler olduğu, yurtta kalınırken hangi olanakların sağlanacak olduğu, sunulacak olan güvenlik içeriklerinin neler olduğu ve yurtta kalacak kişiden kaynaklanan sorunlarda uygulanacak yaptırımlar bildirilir.

Bu taahhütname içeriğinin okunması ve onaylanması sonrasında, kalınacak olan yurdun fiziki yapısı da değerlendirilerek depozito ücreti oluşturulduğu görülür. Hem depozito ücretinin hem de ilk ay için barınma ücreti tamamlandıktan sonra, KYK yurdu çıkan öğrencilerin barınmaya başlamaları mümkündür.

KYK Bursu Almak İçin Hangi Gereklilikler Aranıyor? https://www.pusholder.com/kyk-bursu-almak-icin-gereklilikler/

Kyk Yurdu Çıkmayanlar Ne Yapmalıdır?

KYK yurtlarında barınma olanağı olan öğrencilerin yanı sıra, yedek barınma öğrencisi olan ve yurtta barınma hakkı olmayan öğrenciler de bulunur. İlk olarak, yedek sıralamalarda bulunan öğrenciler, belirli bir zaman dilimi sonrasında KYK yurtlarında barınma hakkı kazanacaklardır. Geçici olarak yapılacak olan barınma için; kısa süreli yurt anlaşmaları, kısa süreli ev kiralamaları veya olanak olması halinde evden geliş gidiş yaparak üniversitelerine devam edebilirler.

Yedekte olan öğrencilere çıkması beklenen KYK yurtları ise; yurt için başvuru yapmasına rağmen kayıt yaptırmayan öğrenci sayısına, taahhütname onayı yapmayan öğrencilerin elenmiş olmasına, mezun olacak öğrencilerin yurt kayıtlarını sildirmelerine göre çıkacaktır.

Yurt kapasitesi ve diğer bekleme süreleri göz önünde tutulduğunda, bir haftayla üç ay içerisinde yedekte kalan öğrencilerin KYK yurtlarına yerleşebildiği fark edilecektir. Süresiz olarak KYK yurtlarında barınma hakkını yitiren öğrencilerin ise; ev veya özel yurtlar sayesinde barınmaları, kendi imkanlarıyla barınma olanaklarını oluşturmaları gerekecektir.

KYK Yurtları Kime Çıkar?
KYK Yurtları Kime Çıkar?

Kyk Yurdunun Kimlere Çıkacağı Nasıl Belirlenir?

KYK yurtlarında kalmak isteyen ve halihazırda yurtlarda kalmakta olan öğrenciler ile velileri, KYK yurtlarının kimlere çıktığının nasıl belirleniyor olduğunu merak edebilir. Öncelikle, her insanın kendisine ve ailesine ait çok sayıda bilginin e devlet üzerinde kayıtlı olduğu unutulmamalıdır. E devlet yardımıyla; öğrencilik durumunun ne olduğu, maddi gelirlerin ve giderlerin neler olduğu, yurtta barınmak isteyen öğrencinin özellikle maddi olarak sahip olduğu tüm olanakları görüntülenebilir.

KYK yurt başvuruları da incelenirken, e devlet üzerinden çok sayıda talep edilmiş olan ve yurtta kalmak isteyen öğrencinin tamamladığı verilerin incelenmesi sağlanır. Öğrencinin sunduğu veriler ile e devlet üzerindeki veriler uyuştuğu takdirde, durumu olmayan öğrenciler ve başarılı öğrenciler önceliğe alınarak bir sıralama yapılır. Bu sıralamayla yurt kontenjanına göre bir yurt yerleştirmesi tamamlanır ve öğrencilerin bazılarına KYK yurtları çıkmış olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu