Bilgi Kutusu

Veteriner Hekim Nasıl Olunur?

Geçmişten günümüze insanlar hayvanlar ile hep birlikte var olmuşlardır. Gerek ulaşım, gerek giysi, gerek de etinden sütünden ve hatta dostluğundan yararlandığımız hayvanlar bizler için çok değerlidir. Veterinerlik mesleği de hayvanlarla olan ilişki ihtiyacımızdan doğmuştur.

Hayvanlarla ilgilenmek onlara gereken en iyi bakımın yapılması konusunda bilgi sahibidirler. Veteriner hekim olmak isteyen insanların kafasında da veteriner hekim nasıl olunur? Sorusu yer almaktadır. Elbette ki gerekli eğitim ve bilgi sağlayan okullar şüphesiz bu sorunuz için varlar.

Veteriner Hekim Nasıl Olunur?
Veteriner Hekim Nasıl Olunur?

Veteriner Hekim Nedir?

Veteriner hekim hayvanlar ile ilgilenen hayvanlara gerekli bakım ve tedavi sağlayan alanında uzman olarak yetiştirilmiş insanlardır. Mesleği hayvan üzerine olan bu kişiler hayvanlarınızın her hangi bir sıkıntısında ya da hastalanma durumunda sizlerin yardımına koşan kişilerdir.

Veteriner Hekimler Ne İş Yapar?

Veteriner hekim hayvan hastalıklarına bakarlar. Ayrıya hayvanların bulaşıcı hastalıklarına karşı aşılama ve vitamin takviyesi de yaparlar.

Veteriner Hekim Nasıl Olunur?

Öncelikle hayaliniz veteriner hekim olmaksa ve kendinizi bu meslek için hazır hissediyorsanız veterinerlik fakültesine gitmeniz gerekmektedir. Fakültelere girebilmek için ise liseden sonra her sene düzenlenen Yüksek Öğretim Kurumları sınavına girmeniz gerekmektedir.

Veterinerlik için yeterli puanı aldığınız taktirde bu bölüme yerleşmek için tercihlerinize yazabilirsiniz. Ayrıca bu bölüm beş yıllıktır. Veteriner sağlık teknikerliği bölümünden mezun olan bireyler de gerekli stajlarını tamamladıktan sonra klinik ya da dilerler ise hayvan hastanesi açabilirler.

Hangi Üniversitelerde Veterinerlik Fakültesi Vardır?

Ülkemizin nerdeyse her şehrinde veterinerlik fakültesi bulunmaktadır.

Bu üniversitelerden bazılarını şu şekilde sıralayacak olursak bunlar;

  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  • Konya Selçuk Üniversitesi
  • Bursa Uludağ Üniversitesi
  • Samsun 19 Mayıs Üniversitesi
  • Afyon Kocatepe Üniversitesi
  • Ankara Üniversitesi
  • Adana Çukurova Üniversitesi
  • Aksaray Üniversitesi
  • Bingöl Üniversitesi
  • Balıkesir Üniversitesi
  • Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  • İstanbul Üniversitesi
  • Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi
  • Kastamonu Üniversitesi
  • Kafkas Üniversitesi
  • Kırıkkale Üniversitesi
  • Siirt Üniversitesi
  • Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  • Yozgat Bozok Üniversitesi
  • Yakın Doğu Üniversitesi
  • Harran Üniversitesi
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi

Tüm bu üniversitelerden tercih ettiğiniz veterinerlik bölümüne gereken puanı aldıktan sonra yerleşebilirsiniz. Gereken şartları tamamlayıp mezun olunca artık bir veterinersiniz demektir. Sevimli hayvan dostlarınızın tedavisini kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Kimler Veteriner Olabilir?

Öncelikle veteriner olmak için içinizde hayvan sevgisi bulunmalıdır. Hayvanlar ile aranız iyi olur ise bu mesleği severek yapabilirsiniz. Hayvanlar insanların hayatında hep var olmuşlardır. Bu yüzden onların bizlerdeki yeri çok önemlidir. Beş senelik lisans programlarından mezun olunca dilerseniz devlet dairelerinde de çalışabilirsiniz. Ya da yüksek lisans programına başvurup öğretim üyesi olarak bilgilerinizi diğer kuşaktaki veterinerlik öğrencilerine aktarabilirsiniz.

Veteriner Hekimler En Çok Hangi Hayvanlar İle İlgilenirler?

Veteriner hekimler en çok evcil hayvanlarımızla ilgilenmektedirler. Ayrıca en fazla inek ve küçükbaş hayvanlar ile de ilgilenirler. Çünkü onların besin olarak ve protein olarak önemi büyüktür. Kedi, köpek, keçi, koyun, muhabbet kuşu, papağan gibi hayvanlarla da ilgilenirler.

Veteriner Hekimler Nerelerde Çalışırlar?

Veteriner hekimlerin çalışma olanakları çok fazladır. İsterler ise kendi klinikleri açabilirler. Ya da serbest olarak da çalışabilirler. Devlet dairelerinde. Hayvan kesim alanlarında çalışabilirler. Bunun yanı sıra çiftliklerde büyük baş ya da küçük baş hayvanların bakımı ve tedavisinde çalışabilirler.

Günümüzde yaygınlaşan sahipsiz hayvan barınaklarında da veterinerler kaşımıza çıkmaktadır. Tüm hayvanların canı çok kıymetlidir. Veterinerler de hayvanların tedavisi, beslenmesi ve de bakımı konusunda uzmanlardır.

Veteriner Hekim Nasıl Olunur?
Veteriner Hekim Nasıl Olunur?

Veteriner Hekimler En Çok Hangi Hayvanın Tedavisini Yaparken Zorlanır?

Öncelikle her iş gibi bu veterinerlik mesleğin de çok zor tarafları vardır. Hayvanların fizyolojisi de insanların ki kadar karmaşıktır. Ve de bir hayvandan diğer hayvana bu fizyoloji sürekli olarak değişmektedir. Veterinerler için aslında her hayvanın bakımı bir zorluk gerektirir. Bu yüzden de böyle bir sınıflama kişiden kişiye değişmektedir.

Veteriner Hekim Olduktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Her meslek gibi veterinerlik de yapılırken bazı hususlara dikkat edilmelidir. Öncelikle hayvanlara yönelik bir bilgi sahibi olunmalı. Doğru hastalığa doğru tedavi ve de ilaç uygulamalıdır. Veteriner hekim açısından bakarsak da delici ve kesici aletleri dikkatli kullanmalı. Enfeksiyon riskine karşı da eldiven giyip hijyen kurallarına dikkat etmelidir.

Hayvandan insana bulaşan hastalıklara karşı kendini korumalıdır. Hayvanların sağlıklı olması çok önemlidir. Özellikle yeme amaçlı beslenen hayvanların. İnsanların tükettiği besinler ne kadar sağlıklı olursa insan nesli de o kadar sağlıklı olur. Bunun için iyi bir veteriner gözleminde bakım ve tedavisi yapılmalıdır.

Veteriner Hekimlerin Hayvanlar İlişkisi

Her meslek grubu gibi veterinerlik de işine sevgi isteyen bir meslektir. Eğer gerçekten hayvanları seviyorsanız diğer koşullar ne olursa olsun bu mesleği icra edebilirsiniz. Hayvanlar değişik varlıklardır. Onlara sevgi gösterdiğiniz ya da göstermediğiniz zaman hemen bunu anlarlar. Ve de ona göre tepki verirler. Sizler de muhakkak bu tepkinin bilincinde olmalısınız. Ayrıca da tehlikeli hayvanlar ile ilgilenirken ekstra dikkat ve önem vermelisiniz.

İnsanlar Veteriner Hekimlere En Çok Hangi Hayvan Problemleri İçin İhtiyaç Duyarlar?

İnsanlar daha çok evcil hayvanlar için veterinere gelirler. Günümüzde kedi ve köpek gibi hayvanların aşıları, kontrolleri için sık sık gelinmektedir. Ortalama beş evin neredeyse bir tanesinde bir evcil hayvan bulunmaktadır. Ayrıca büyükbaş hayvanların kontrolleri için de sık geliniyor.

Sonuç olarak veteriner hekim olmak istiyorsanız okulunu kazanmalısınız. Gerekli olan eğitim ve beceriden sonra bu mesleği rahatlıkla icra edebilirsiniz. Mezun olduktan sonra çalışacağınız alanlar aslında çok geniştir. Yukarıda bahsettiğimiz alanlara ek olarak hayvanat bahçelerindeki hayvanların sağlığı ve bakımı ile de ilgilenebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu