Rusya’nın İkinci Koronavirüs Aşısı Etkinlik Oranı Belli Oldu
Dünyada merakla beklenen Covid–19 virüsü için yapılan aşı çalışmaları ve etkileri merakla bekleniyor. Virüsün mutasyona uğraması sonucu, dünya genelinde aşının işe yarayıp yaramayacağı merak konusu oldu. Rusya tarafından geliştirilen ikinci Covid–19 aşısı için belirtilen etkinlik oranı açıklandı. Rusya Devlet Viroloji ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi Vektör’ün sahip olduğu laboratuvarda geliştirilen, etkisi yüksek olan “EpiVac Corona” aşısı için Faz 1 ve Faz 2 denemeleri açıklandı.
İçindekiler
EpiVac Corona %100 Etkili
Rusya Devlet Viroloji ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi olan Vektör laboratuvarında geliştirilen aşı denemeleri sonucunda %100 etkinlik alındı. İnaktif aşı, Covid–19 aşısı olacak özelliğe sahiptir. Faz 1 ve Faz 2 denemesi sonucunda başarılı olan EpiVac Corona aşısı 21 günlük periyotta 2 doz olarak uygulanacağı açıklandı. Rusya Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Gamaleya Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen, Moskova tarafından geliştirilen ilk Covid–19 aşısı olan Sputnik V aşısının %91,4 oranında başarı sağladığı belirtildi. Vektör Bilim Merkezi bünyesinde geliştirilen yeni EpiVac Corona aşısı ise Covid–19 için geliştirilen 2. aşı oldu.
Sputnik V %95 Başarı Oranı Gösterdi
Rusya Gamaleya Enstitüsü bünyesinde geliştirilen ve ikinci doz ile %92’den %95 oranına etkisi yükselen Sputnik V, dozu 10 $’dan daha düşük fiyata yurtdışında satılacağı belirtildi. 2021 Şubat ayı itibari ile uluslararası piyasalarda 2 doz için toplamda 20 $’dan düşük olarak sarılacak. Rus vatandaşları için bu ücretin alınmayacağı duyuruldu.
Rusya’da Covid–19 Zorlaşıyor
Rusya’da Covid–19 her geçen gün daha kötü duruma geliyor. Kremlin Sözcüsü tarafından Dmitriy Pskov tarafından yapılan açıklamada ülkede yer alan epidemiyolojik durumun daha fazla kötüleştiği belirtildi. Rusya’nın Başbakan Yardımcısı olan Tatyana Golikova ise hastanede 274 bin yatak ayrılan Covid–19 hastasının olduğu açıklandı. Yatakların %78,2 oranının ise dün sabahtan itibaren dolduğuna dikkat çekildi. Rusya’nın 6 bölgesinde ise yataklar %90 oranında doldu.
2021 Yılında Toplu Aşılama Başlıyor
Rusya’da geliştirilen “Sputnik V” ve “EpiVakCorona” aşıları ise toplu aşılama olarak başlatılacak. Sputnik V aşısı için 117 bin üretim yapıldığı, 2021 yılsonuna kadar ise 2 milyon üzerinde aşı üretileceği duyuruldu. Vektör Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen EpiVakCorona aşısının tüm denemelerinin yılsonuna dek biteceği ve toplu taşımanın başlatılacağı belirtildi. İnsan Sağlığı ve Tüketici Hakları Koruma Sevisi Başkanı tarafından yapılan açıklamada ise virüs test sonuçlarının 48 saat içerisinde açıklanacağı belirtildi.
Rusya’da Covid–19 Son Durum
Popova tarafından yapılan açıklamaya göre Covid-19’un her yıl yaşanması, soğuk havalarda ise daha aktif hale geleceği belirtildi. Yapılan yorumlara göre bir tür grip şeklinde sürekli hayatımızda olacağına dair bir algı yaratan açıklama, akıllara yeni tür grip mi sorusunu getirdi. Günlük Rusya vaka tablosuna bakıldığında ise ölü vakaları artış göstererek 491 seviyesine ulaştı. Bu rakam Rusya genelinde ulaşılan en yüksek rakam olarak kayda geçti. Toplam ölüm vaka sayısı ise 37.031 olarak belirtildi. Rusya’da son 24 saate bakıldığında ise Covid–19 vaka sayısı 24.326 artış göstererek toplamda 2.138.828 rakamına ulaştı. Rusya virüsten iyileşenlerin sayısını ise 23.226 artış göstererek toplamda 1.634.671 olarak belirledi. Moskova’da ise son durum; 5.838 artışla 556.417 rakamına ulaşarak vaka sayısında artış görüldü. Ölüm vakası ise 76 kişi artış göstererek 8.455 rakamına yükseldi.
Aşı Denemelerinde İlk Deneme Yapanlar Arasında Putin’in Kızı Var
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından yapılan duyuruyla tüm dünyada yeni aşının yankıları konuşulmaya başlanmıştı. Covid–19 için geliştirilen aşı denemelerinde yer alan kişiler arasında ise Vladimir Putin’in kızı da bulundu. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü tarafından yapılan açıklamaya göre aşı bulunsa da dünya genelinde 1–2 yıl daha virüsün devamlılığı olacağı belirtildi.
Sputnik V Aşısı Hakkında
Aşının antikor ve hücresel bağışıklık oluşturduğu kişiler arasında Putin’in kızı da ilk denemelerde yer aldı. Aşılama sonrası kızında görülen belirtiler arasında ateşinin 38° olduğunu belirten Putin, ertesi gün ise 37° küsür olduğunu belirtti. İkinci dozda ise ateşinin tekrar yükseldiğini ve sonrasında ateş sorununun ortadan kalktığının altını çizdi. Antikorun artık yüksek düzeyde olduğunu sözlerine ekledi.
Bilim Kurulu’nun Aşıya İlişkin Açıklamaları
Prof. Dr. Özlü tarafından yapılan açıklamada, dünya genelinde aşı ile ilgili büyük bir heyecan olduğu ancak gerekli araştırmalar olmaması halinde net bir konuşma yapmanın mümkün olmadığı belirtildi. Aşı öncelikle etkisi itibari ile ne düzeyde koruma sağlıyor, ne denli güvenilir, aşıda uygulanması gereken doz nedir bu sorulara cevap bulunması gerekiyor. Her yaştan ya da her risk grubuna kişiye uygulanması konusunda alınan önlemler nedir cevap bulmalıdır. Doz maliyeti, üretim sayısı ve kapasitesi konusunda da daha elle tutulur cevaplara ihtiyaç duyulacak.
Güvenilir olan aşılar dahi olsa dünyada yer alan insanların riske atılması mümkün değildir. Tüm risk gruplarına ve hedeflenen kişilere yönelik aşılama çalışmalarının ne süre ile devam edeceği merak konusudur. Güvenilir bir aşı olması için gerekli ve yeterli bilimsel testlere, araştırmaya tabii tutulması önemlidir. Aksi halde uzun vadede kuşkuların olması nedeniyle aşılama konusunda bazı kişilerin karşı çıkması mümkün olabilir. Her ülkenin geliştirmek istediği aşılar bulunuyor.
Birçok ülkede test aşamasında ya da deneme sürecinde olan aşılar için hızlı bir program çok güvenilir görünmüyor. Aşıların bulunması virüsü tamamen ortadan kaldırmayacak gibi görünüyor. Bilim Kurulu tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında 1–2 yıl hatta bazı açıklamalara göre her yıl devam eden kronik bir grip gibi mevsimsel hastalığa dönüşme olasılığı da mevcut görünüyor. İlerleyen dönemlerde rüm gelişmeler herkes tarafından şimdiden merak ediliyor.