Hayvanlar Alemi

Sultan Papağanı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Papağan deyince aklımıza bizi muzipçe taklit eden sultan papağını geliyor ve sultan papağanı hakkında bilmeniz gerekenler hakkında derin bir araştırma içeresine giriyoruz. Peki, sultan papağanı hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Sultan papağanlarının erkeklerinin taklit etme yeteneği de vardır. Dişilerin ise taklit yeteneği fazla gelişmiş diyemeyiz.

Beslendikleri genellikle çekirdek, kuru incirin içi, havuç, armut sapı, kiraz sapı, ayçiçeği ve elma sapı gibi besinler tüketiyorlar. En sevdikleri meyve kavun, muz, kayısı, şeftali, üzüm, portakal ve mango en sevdiği sebzeler arsında ise havuç, lahana, mısır, domates, kabak, şalgam yaprağı ve brokoli severler.

Kapalı alanları sevmezler kafeste kalmayı sevmezler daha çok kalabalık ortamları severler özgür olmak isteyen bir kuştur. Ömürleri otalama 15-25’dir. Erkek sultan papağanlarının sesi ıslığa benzer, dişilerin ise sadece bir ötüş türü vardır. Sultan papağanı soğukkanlı hayvanlardır. Sosyalleşmeyi severler.

Sevdikleri sıcaklık on beş derecenin üstü olmalıdır. Sıcaklık on beş derecenin altına indiğin de sultan papağanları kendilerini iyi hissetmezler. Erkek sultan papağanları hareketleri ile dikkat çeker ve sahiplerine bir şeyler anlatmaya çalışırlar. Dişiler ise sakindirler ama kızdıklarında ısırabilirler. Diğer kuşlara göre daha evcilleştirilmesi kolaydır.

Daha çok Afrika ve Amerika tropikal ormanlarında bulunur. Türkiye’de en çok beslenen kuş sultan papağanıdır. Oynamayı severler. Rahatsız olduğunda değişik sesler çıkarta bilir hatta çığlık atabilirler. Sultan papağanları 3 aydan sonra konuşmaya başlarlar. Konuştuklarında sadece birkaç kelime konuşurlar cümle kuramazlar.

Sultan Papağanı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Sultan Papağanı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sultan Papağanı Özellikleri Nedir?

Sultan papağının genel özelliklerin şöyle sıralayabiliriz;

  • Sultan papağanı sarı, beyaz ve gri renklerde türü vardır.
  • Genellikle gözleri siyahtır
  • Boyutu küçüktür
  • Yanakları kırmızı renkte olur
  • Birçoğunun gagası siyahtır. Kıvrık gagası vardır
  • Parlak tüyleri vardır.
  • Sultan papağanı kakadugiller ailesindendir.
  • Ortalama yaşam süresi 20 yıldır
  • Konuşabilir ıslık çalabilir
  • İnsana alışabilir ve eğitilebilir
  • Duygusal hayvanlardır

Sultan papağanı sıcak kanlı insanlarla iletişim kurabilen bir canlı olma özelliği ile diğer canlılardan ayrıldığını gözlemleyebiliyoruz. Esasında sultan papağanların duygusal ve sezgisel özellikleri olduğundan tıpkı insanlar gibi özellik ve karakter bakımından birbirlerinden farklı olabiliyor. Bazı sultan papağanlar kolay eğitilebilen kolay öğrenebilen nitelikte olurken bazıları da sürekli ses çıkartan eğitime kapalı kendi kafasına göre sesler çıkartıp konuştuğunu zanneden nitelikte olabiliyor.

Sultan Papağanı Nasıl Yapılır?

Sultan papağanı tek eşli bir canlıdır. Bu nedenle üremesi için eş seçimi son derece önemlidir. Papağınızın çiftleşerek çoğalmasını istiyorsanız ona bir eş satın almanız gerekiyor. Tabi bu eşi satın alırken papağınıza seçme şansı vermeniz gerekiyor. Bu işlemi papağınızı doğrudan petshopa götürerek yapabilirisiniz. Eğer ki bu şekilde seçme hakkı verme şansınız yoksa eş olacak papağını ayır kafeste muhafaza ederek birililerine alışmasını ve tanımasını sağlamanız gerekiyor. Papağanların birbirlerine karşı tepkilerini gözlemleyerek aynı kafese koyma zamanını kestirebilirsiniz.

Aynı kafeste anı gün veya sonraki günlerde birbirlerine karşı olumsuz davranış sergilerse derhal kafesleri ayırmanın gerekiyor. Sultan papağanlarında cinsiyet ayrımı oldukça güç olmakla birlikte cinsiyette belirleyici tüy yapısı göz hatları gibi cinsiyete özgü durumların değerlendirilmesiyle cinsiyet hakkında bilgi edinilebiliyor. Papağanlar tıpkı insanlar gibi duygusal hayvanlar olduğundan parteri ile üreme amaçlı birlikteliğinden sonra ayırılması son derece üzüntü verici sahnelere bizlere yaşattığı görülebiliyor.

Sultan papağının çiftleşmesi için partner uyum süresinin tamamlanmasıyla birlikte ortam sıcaklığının oda sıcaklığına yakın olan 25-30 derce aralığında nemin ise %55 seviyelerinde olması yumurtlama için ideal koşulların oluştuğu anlamına geliyor. Çiftleşmeden yaklaşık 15 gün sonra dişi sultan papağını yumurtlar ve gün aşırı şeklinde 4 yumurtlama meydana gelir.

Sultan Papağanı Fiyatları Ne Kadar?

Sultan papağının fiyatları genellikle konuşma yetisi gelişme durumuna göre şekilleniyor. Kelime sayısı, cinsi bakımı, eğitimi ve telaffuz netliği de papağının satış fiyatını doğrudan etkileyen unsurlar arsında bulunuyor. Sultan papağanı satış fiyatları yavru olanlarının çok daha ucuz olmakla birlikte, 400 TL’den başlıyor ve tavan fiyatı için net bir rakam söylemek doğru olmuyor.

Çünkü papağanlar insanlar ile iletişim kurabilen canlılar oluğundan çoğu zaman sahibi ile arasında duygusal bağ kurulabiliyor. Bu durum da papağın fiyatlarına sonsuz bir değer aralığı meydana getiriyor. Papağanların konuşa yetisi olduğundan bazı zamanlarda papağını satın almak isteyen ile papağan arasında bir sinerji meydana gelebiliyor. Bu sinerjiden dolayı satın almak isteyen kişi, fiyatı önemsemeden satıcıya istediği fiyatı vererek papağını satın alabiliyor.

Sultan Papağanı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Sultan Papağanı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yavru Sultan Papağanı Hangi Mamayı Yer

Sultan papağanının yavrusu büyüme gelişimini tamamlayıncaya kadar annenin himayesi altındadır. Sizin haricen beslenme programı uygulamanıza veya yem vermenize gerek yoktur. Yuvalıktan cikcikleme sesi duyuluyorsa her şey yolunda anlamına gelir. Burada önemli olan anne papağının beslenmesidir. Yetişkin sultan papağanların beslenmesinde özel yemleri ile birlikte kuru incir, havuç, armut ile kiraz sapı ve çekirdekler kullanılabiliyor.

Diğer taraftan üreme döneminde yavruların yumurtadan çıktığı zamanlarda vitamin takviyesinin uygulanması son derece önemlidir. Papağanlarda tıpkı insanlardaki gibi anne sütü değerinde kursak sütü bulunur. Bu süt papağanların bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile büyüme ve gelişmesinde etkin rol alır.

Bu itibarla yavru papağının bu kursak sütü denen mucizevi gıda ile beslenmesi aşamasında dışarıdan bir müdahale bu beslenmeyi sekteye uğratabilir ve sonuç olarak hasta veya gelişim geriliği olan yavru sultan papağanlar meydana gelebilir.

Kısacası yavru sultan papağın bakımında her şeyi doğal yaşamına ve doğal gidişatına bırakmakta fayda vardır. Beslenmesini tamamlayan belir bir büyüme seviyesi kaydeden yavru papağanlara başlangıç yemlerinden verilebilir. Bu yemleri doğrudan piyasadan hazır halde satın alacağınız gibi özel yem rasyon tariflerini inceleyerek kendinizde hazırlayarak papağanlarınızı en ekonomik şekilde besleyebilirsiniz.

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu