Rottweiler Özelllikleri ve Bakımı
Rottweiler köpeğini bakım yapmak isteyen kişiler, Rottweiler özellikleri ve bakımı ile ilgili bilgi edinmelidirler. Bu ırk, süs köpekleri arasında değildir. Bundan dolayı bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Kökeni Almanya’dır. 1800’lü senelerde nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya gelmiştir.
Ancak yapılan çalışmalar sonucunda ırkın devamı sağlanmıştır. İtaat, bekçi köpeği ve polis köpeği yarışmalarına katılarak kendini göstermiştir. Sevgi dolu, sadık, kendinden emin ve özgüveni yüksektir. Fiziksel görüntüsü, ne kadar asil bir hayvan olduğunu açıkça göstermektedir. Bu nedenle onun duruşuna hayran olmanız imkansızdır.
Bu ırkın erken dönemlerde sosyalleşmeye başlaması çok önemlidir. Çünkü karakteri itibariyle biraz sert ve saldırgandır. Küçük yaşta insanlara ve çocuklara alışmaları, aile köpeği olabilmeleri açısından önemlidir. Kendi başlarına davranmayı severler. Bu yüzden bazı konularda inatçılıklarını ortaya koyabilirler.
Bu tarz olumsuz davranışlarına maruz kalmamak için onu çok profesyonel bir şekilde eğitmeniz gerekiyor. Kötü bir eğitimde geçtiğinde ise tahmin edemeyeceğiniz kadar saldırganlaşabilir.
Hatta acıya karşı dayanıklılığı artar. Onu sakinleştirmek, nasıl bir eğitimden geçtiğine bağlıdır. Yüksek tempo gerektiren yoğun bir egzersiz yapmaya ihtiyacı olur. Onunla koşu ve yürüyüş yapmanız, birlikte oyunlar oynamanız, karakterinde olumlu gelişimler yaşanmasını sağlar.
Aile üyelerine ve sevdiklerine her zaman güzel bir yaklaşım sergiler. Ancak bu durum yabancılar için geçerli değildir. Çünkü onlara saldırma eğilimi yüksektir. Her tanıştığıyla yakın temas içerisine girmez. Mesafesini korumayı çok iyi bilir. Bazı insanlar utangaç olduklarını düşünürler. Ancak bu durum utangaçlığından dolayı kaynaklanmaz.
Aksine korumacı olmasından dolayı böyle bir davranış içerisine girerler. Evinize gelen misafirleri sizin için tehdit olarak gördüklerinde davranışları hemen değişir. Çünkü bekçilik duyguları kendini belli etmeye başlar. Sahibinin komutlarını çok iyi dinlerler. Eğer sahibi ona saldırmasını emrederse bunu ciddi ciddi yerine getirirler. Ve zapt edilemez bir köpek olurlar. Ancak ortada hiçbir sebep yokken saldırıya geçmezler. Bu ırk, bir insana saldırıyor ise mutlaka bir sebebi vardır.
Rottweiler köpeklerini ilk kez gördüğünüz zaman bir anda korkmanız normaldir. Sanki hemen saldıracaklarmış gibi bir görüntüleri vardır. Ancak göründükleri gibi değillerdir. Eğitildiklerinde tam bir dost olurlar. Hatta çocuklarınıza iyi bir bakıcılık bile yapabilirler. Ama bunun için sosyalleşmeleri gerekmektedir. Aksi halde yaklaşımları farklılaşır.
Aynı cinsiyete sahip olan ve kendisinden daha küçük görünen köpeklere üstünlük göstermeye çalışırlar. Bunu engellemek için onu dışarıya çıkardığınız zaman yanınıza tasmanızı almalısınız. Aynı zamanda dışardayken onu yalnız bırakmamanız gerekir. Çünkü gerekli anlarda ona hemen müdahale edebilmeniz önemlidir. Kapalı alanlarda çok fazla aktiflikleri yoktur. Aynı zamanda böyle yerlerde fazla hareket etmek de onlara göre değildir.
Bahçeli evlerde yetiştirilmesi daha uygun görülmüştür. Ancak ona yalnız kalabileceği bir kulübe yapmamalısınız. Sizinle birlikte yaşaması, sosyal bir hayvan olabilmesi için önemlidir. Yalnız kaldığında agresif bir canlı haline gelebilir. Daha sıcak kanlı olabilmesi için onu kendinizden uzaklaştırmamanız gerekir.
Bahçenizi güvenli hale getirip onu serbest bırakabilirsiniz. Böylece herkes için daha güvenli bir ortamda yaşamış olur. Özellikle de kaçıp gidebileceği yerlerin kapatılması gerekir. Aksi halde hiç beklemediğiniz bir anda sizi bırakıp gidebilir. Bazı insanlar Rottweiler köpeklerinin saldırgan, tehlikeli, agresif ve yırtıcı olduklarını düşünürler. Ancak bu köpekler, ne şekilde ve nasıl bir ortamda yetiştirildiklerine bağlı olarak bir gelişim gösterirler.
İçindekiler
Rottweiler Özellikleri Nedir?
Rottweiler köpeklerinin özellikleri şunlardır:
- Güçlü bir bedeni vardır.
- Atletiktir.
- Alın kısmı yuvarlaktır.
- Geniş kafalıdır.
- Gelişmiş bir çeneye sahiptirler.
- Göz renkleri koyu kahverengidir.
- Üçgen yapılı kulakları vardır.
- Siyah ve geniş burunludur.
- Çok sıkı ve kısa tüyleri vardır.
- 11 ila 13 yıl boyunca yaşayabilirler.
- Ailelerine her şeyden daha fazla önem verirler.
- Ailesini koruma özellikleri çok baskındır.
- Güçlü ve koruyucudur.
- Asker ve polis ile görevlere katılabilirler.
- İtaatkardır.
- Havlama iç güdüleri yüksektir.
- Zeka seviyeleri yüksektir.
- Sosyalleşmek bu köpekler için çok önemlidir.
Bu köpekler tehlike anlarını hemen fark edebilirler. Fark ettiklerinde ise harekete geçmek için asla beklemezler. Öngörüleri yüksektir. Dikkatli olduklarından dolayı sizin göremediklerinizi bile görürler.
Rottweiler Bakımı Nasıl Yapılır?
Özgürlükçü yapısından dolayı dar alanlarda yaşamayı sevmezler. Bundan dolayı daha geniş bir yaşam alanı oluşturmanız gerekir. Bu ırkın egzersize fazlaca ihtiyaç duyması, sürekli dışarı çıkarılması gerektiğini ortaya çıkarır. Haftada birkaç kez tüy taraması yapmanız gerekir. Fazla banyo yaptırılmaya gelmeyen bir köpektir.
Çünkü banyo sonrasında hastalıklara yakalanma riski artmaktadır. Ancak kirlendikleri zaman banyo ihtiyaçlarını yerine getirmelisiniz. Ama bunu yaparken havanın çok sıcak olması gerekir. Soğuk veya yağışlı havalarda kesinlikle banyo yaptırmayın. Diş, ağız, kulak ve göz bakımını ihmal etmemelisiniz.
Tırnaklarının fazla uzamalarına izin vermemeniz gerekir. Uzadıkları zaman mutlaka kısaltmalısınız. Haftada bir ya da iki defa dişleri fırçalanmalıdır. Ağzı ve kulakları enfeksiyon kapmaya çok müsaittir. Bu bölgeleri günlük olarak kontrol etmeniz gerekir. Hatta temizlik konusunda gerekli görülürse veteriner hekime gidilebilir. Kendileriyle ilgilenildiği zaman daha mutlu olurlar.
Rottweiler Fiyatları Ne Kadar?
Rottweiler fiyatları 2.000 – 5.000 TL arasındadır. Ancak genel olarak 4.000 TL bir fiyat verdiğiniz zaman uluslararası standartlarına uygun olan ideal bir Rottweiler alabilirsiniz.
Yavru Rottweiler Hangi Mamayı Yer
Rottweiler yavru köpeğine bakarken en fazla dikkat edilmesi gereken nokta, nasıl bir mama yedirdiğinizdir. En başta kalitesiz mamalardan kesinlikle uzak durmanız gerekir. Yavruların çene yapısına uygun olan mamalardan alınmalıdır. Kuru mamalar tercih edilerek daha sağlıklı bir beslenme sağlanmalıdır. Yaş mamalar, bu dönemdeki köpeklere göre değildir. Özel içeriğe sahip olan kuru mamalar, yavrunun büyümesine destek sağlar.