Tarih

Tarih Öncesi Dönemde 10 Mağara Sanatı

Tarih öncesi mağara duvarlarına çizilmiş resimler yaklaşık 40.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Mağara duvarlarındaki çizimlerin ne anlama geldiği bilinmemektedir. Genellikle yaşayan alanlarda ve erişilmesi mümkün olmayan yerlerde çizimlerin yapıldığı kaydedilmiştir. Mağaralardaki çizimlerin başka insanlarla iletişim kurmak için yapıldığı da bazı teoriler içindedir.

Tarih Öncesi Dönemde 10 Mağara Sanatı
Tarih Öncesi Dönemde 10 Mağara Sanatı

Mağara Resmi Nedir?

İlkel insanların tanımadıkları dünyadan hayatta kalmak ve korunmak için mağara resimleri yapmışlardır. Mağaralar ilkel insanları kötü hava şartlarından ve vahşi hayvanlardan koruyordu. Taşlardan keskiler yapıp duvar resimleri yapıyorlardı. Mağaralarda ilk yapılan resimlerin renkli olmadıkları görülmektedir. Mağara duvarlarına çamur ıslak iken sürülüp figürler yapıldığı düşünülüyor. İlerleyen zamanlarda çakmak taşı ve diğer sert taş kütleleri ile duvarlar kazınarak resimler çizildiği görülüyor.

Mağara Duvarlarına İlk Resim Ne Zaman Çizilmiştir?

Mağara resimleri şimdiye kadar en eski olarak bilinen İspanya’da 65.000 yıllık Neandertaller’in yaptığı biliniyor. Arkeolojik mağara kazılarında yüksek teknoloji analizleri ile yapılan araştırmalarda mağara resimlerinin en az 65.000 yıllık olduğunu söylemişlerdir.

Neden Mağara Resimleri Yapıldı?

İlkel insanların o dönemlerde bir nevi iz bırakmak veya kalıcı olmak hatırlanmak için yapmış oldukları söylenmektedir. Mağara resimlerinin gün içinde yaşadıkları olayları bir şekilde birbirlerine aktardıkları biliniyor. Yani bu resimleri iletişim amacı ile yaptıkları söyleniyor. Gelecekteki nesillere nasıl güçlü olduklarını bu resimlerle göstermiş oluyorlar. Günümüzden 60.000 yıl önce yaşanmış olan Aurignasian, Magdalenian ve Solutrion yüksek Paleolitik çağın üç halidir. Magdalenian çağı 20.000 yıl önce Paleolitik dönemi kapatır ve günümüze Mezolitik ve Neolitik çağ olarak taşınır.

Paleolitik Dönem Mağara Sanatı

Bilimsel adıyla Paleotik çağ olarak bilinen asıl adı Kaba Taş Devri veya Yontma Taş devridir. Yaklaşık günümüzden 2 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Mağaralarda ve kaya sığınaklarında yaşamışlardır. Kültürleri ve karakteristik çizgileri ile bilinmektedirler. Dönem boyunca soğukluk nedeniyle buzul çağ ortaya çıkmıştır. Buzul çağın etkisiyle insanlar mağaralarda yaşamaya mecbur kalmışlardır. Anadolu’da bulunan Yarımburgaz Mağarası ilk yerleşim yerleridir.

Mezolitik Dönem

Mezolitik dönem Anadolu da 14000 – 9000 yıllarında yaşanmıştır. Buzul dönemi bitmiş buzulların erimesi ile deniz seviyesinde yükselmeler olmuştur. Bu değişiklik insanlarda hayvansal ürünler haricinde su ürünleri ve su bitkileri tüketmeye başlamasını sağlamıştır. Araştırmalar sonucunda ilk tarıma ait izler bu dönemde bulunmuştur. Toprak kaplar bu dönemde üretilmiştir. İlkel insanlar artık mağaraları bırakıp su kenarlarında yaşamaya başlamıştır.

Mağara Resimleri Sanat Mı?

Mağara resimleri kimileri için bir sanat, kimileri için de derin anlamları anlatan bir mitoloji. 19. yüzyıllarda araştırılmaya başlanan mağaralar insanları hayrete düşürmüş ve kuşku içinde bırakmıştır. Araştıranları oldukça etkileyen bu duvar resimleri kimilerine göre o zamanda yaşayan insanların bir amaca veya iletişim için yapıldığına inanmaktadırlar. Diğer araştırmacılara göre ise bu resimlerin bir ayin veya tapınma olduğuna inanmaktadırlar.

Tarih Öncesi Dönemde 10 Mağara Sanatı
Tarih Öncesi Dönemde 10 Mağara Sanatı

Tarih Öncesi Mağaralar

Mağara resimleri bizlere binlerce yıl önce insanlığın nasıl olduğunu anlatmaktadır. Dünyanın dört bir tarafında olan bu mağaralar çok iyi korunmuştur.

Tarih öncesi dönemde 10 mağara sanatı şunlardır:

  • Eller Mağarası: Arjantin’in güneyinde yer almaktadır. Duvardaki çizimler 13.000 – 9.000 yılları arasında olduğu düşünülüyor. Duvardaki şablonlardan ismini almaktadır. Genellikle duvardaki ellerin sol el olması ressamların sağ ellerinde boya şişelerinin olması sebebi ile olduğu tahmin edilmektedir.
  • Magura Mağarası: Bulgaristan’da yer alan Magura mağarası’ndaki çizimler şimdiki günümüzden yaklaşık 8000 – 4000 yıl öncesine dayanmaktadır. Mağara duvarlarına çizilmiş devasa büyüklükte 700 resim bulunuyor. Avlanan insanlar, dans eden insanlar ve çeşitli vahşi hayvan resimleri vardır. Bu resimleri yarasa dışkısı ile çizilmiş olması oldukça ilginçtir.
  • Bhimbetka: Hindistan’da bulunan mağarada 600’den fazla resim vardır. 12.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Kırmızı ve beyaz boyalarla yapılmış ve ara ara yeşil ve sarı renklerde kullanılmıştır. Resimlerde mağarada yaşayan insanlar, bunların yanı sıra kaplanlar, aslanlar ve timsah gibi vahşi hayvanların resimleri de bulunuyor.
  • Serra da capivara: Brezilya’da bulunan mağara da içinde birçok kaya sığınağı da bulunan ulusal bir parktır. 25.000 yıl öncesine aittir. Avlanma sahneleri, ritüel sahneleri ve hayvan resimleri çizilmiştir.
  • Las Gaal: Somali de bulunan bu mağara dev bir komplekstir. Günümüze kadar çok iyi korunarak gelmiştir. Duvar çizimlerinde tören cübbesi içinde inekler, zürafalar, insanlar ve evcil köpek resimleri vardır.
  • Acacus Dağları: Sahra çölünde bulunan bir dağ dizisidir. Kaya sanatlarıyla ünlenen dağların tarihi 14.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Oldukça ilginç çizimler yer almaktadır.
  • Chauvet Mağarası: Fransa’nın güneyinde yer alan Chauvet mağarası 32.000 yılına dayanıyor. Mağaranın adı mağarayı keşfeden 1994 tarihinde Jean-Marie Chauvet almıştır. Tarih öncesinden en önemli sanatlardan biri olarak gösterilmektedir. 2014 yılında UNESCO tarafından Kültürel Miras Listesi’ne alınmıştır.
  • Kakadu Kaya Çizimleri: Avustralya’nın kuzeyinde yer almaktadır. Çizimlerin 20.000 yıl öncesine dayandığı söylenir. Bölgede 5000’i aşkın sanat bölgesi bulunmaktadır.
  • Altamira Mağarası: İspanya’nın kuzeyinde bulunan mağaradaki çizimler 19. yüzyılın sonlarında keşfedilmiştir. Duvardaki resimlerin çok iyi korunmuş ve yüksek kalitede olması çok fazla dikkat çekmiştir.
  • Lascaux Mağarası: Fransa’da yer alan mağaradaki resimler 17.000 yaşındadır. İçindeki bazı resimler dünyadaki en iyi ve en ünlü mağara sanatı olarak kabul edilmiştir. Resimlerin en ünlüsü Boğaların Büyük Salonu adlı resimdir. Duvardaki resimlerde boğalar, atlar ve geyikler yer almaktadır.

Türkiye’de Mağara Resimleri

Anadolu’da ilk izlenimler Şamanizm’in neolitik çağına kadar uzanmaktadır. Göbeklitepe’den, Çatalhöyük’e, Körtiktepe’den Balıkesir mağaralarına kadar çok fazla buluntu vardır. Bin yıldan daha eski zamanlarda ayinlerin yapıldığı işaret edilmektedir. Balıkesir Baltalıin ve İnkaya mağaralarında duvar resimleri görmek mümkündür. Balıkesir’de yer alan bu iki mağarada yaklaşık 8 bin yıllık duvar resimleri bulunmuştur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu