Teknoloji

Telefonu Gece Şarjda Bırakmanın Zararları

Günümüzde en yaygın kullanılan mobil cihaz cep telefonu haline geldi. Bu yaygın kullanım beraberinde bir takım sorunları da getirdi. Bunlardan ilki ve en önemlisi cep telefonlarının çok kısa sürede biten şarjlarıdır. Şarjların kısa sürede bitmesi de cep telefonlarının gece şarja takılması durumunu beraberinde getiriyor. Ancak telefonu gece şarjda bırakmanın zararları olup olmayacağı sorusu da akılları kurcalamakta.

Telefonu Gece Şarjda Bırakmanın Zararları
Telefonu Gece Şarjda Bırakmanın Zararları

Cep Telefonunu Sabaha Kadar Şarjda Bırakmak Zararlı Mıdır?

Cep telefonunun sabaha kadar şarjda bırakılması halk arasında zararlı olarak düşünülmekte. Hatta kimi insanlar telefonun ya da şarj aletinin patlayabileceği düşüncesine de sahip. Ancak bu düşünce tamamen yanlıştır. Çünkü akıllı telefonlar, şarj olurken bataryanın tamamen dolmasının ardından enerji alımını kesmesini sağlayan bir yazılıma sahipler.

Yani telefonlar bataryaları dolduktan sonra prizden herhangi bir enerji alamıyorlar. Tam dolum seviyesine ulaştığı anda otomatik olarak şarj alma işlemini sonlandırıyorlar. Bu nedenlerden dolayı cep telefonun sabaha kadar şarjda kalmasının herhangi bir zararı bulunmamakta.

Cep Telefonları Satın Alındıklarında Tamamen Şarj Edilmeli Mi?

Eski modelli telefonlarda, telefon satın alındığı gün tüm şarjın bitirilmesi gerekiyordu. Ardından telefon şarja takılıp hiç kullanılmadan batarya dolana kadar şarj ediliyordu. Şuan hala insanlar tarafında uygulanan bu yöntemin aslında temeli bu eski telefonlardan kaynaklanmakta. Ancak akıllı telefonlar artık lityum pillere sahip.

Bu piller sayesinde de telefonun şarjının tamamen bitirilip sonrasında dolana kadar şarj edilmesine gerek kalmıyor. Günümüzde en doğru şarj etme aralığı ise, telefonun şarjı %20 ile %30 arasındayken şarj etme olarak görülüyor. Yani cep telefonu satın alındığında tamamen şarj edilmesine gerek yoktur.

Telefon Şarj Olurken Kullanmak Zararlı Mı?

Günümüzde telefonu şarja takılıyken kullanmayan neredeyse kimse kalmadı. Telefonların şarjda takılı haldeyken kullanılmasının herhangi bir zararı yok. Ancak burada önemli nokta kullanılan şarj cihazının orijinal olması. Eğer orijinal olmayan bir şarj aleti kullanılıyorsa ve telefon şarjdayken kullanım yapılırsa, şarj cihazı çok fazla ısınır. Bu ısınmadan kaynaklı olarak şarj cihazı yanabilir ve telefona zarar verebilir.

Telefon Ekranının Açık Kalması Bataryaya Zarar Verir Mi?

Telefon ekranları genellikle kullanım sonrasında açık olarak bırakılabiliyor ya da unutulabiliyor. Ancak buna çok dikkat edilmesi lazım. Çünkü telefon ekranının açık kalması telefona birçok zarar verebiliyor. Telefonun ekranını açık bırakmak özellikle telefonunun batarya ömrünün kısalmasına büyük katkı sağlıyor. Bu nedenle telefon kullanımından sonra mutlaka ekranın kapatılması gerekiyor. Ayrıca günde 1 ya da 2 kez telefonun kapatılması ve birkaç dakika boyunca kapalı tutulması da telefonun batarya ömrü açısından oldukça sağlıklı olmakta.

Konum Servisi Kullanmak Bataryaya Zarar Veriyor Mu?

Birçok kişi telefondaki konum kullanımın pili hızlıca tükettiğini iddia etmekte. Aslında bu çok da yanlış sayılmaz. Konum ve benzeri servisler genellikle pil tüketimini hızlandırırlar. Ancak pili tamamen mahvetmezler. Çok uzun süreli kullanımda çok az bir pil tüketimi sağlıyorlar. Bu nedenle çok fazla zarar verdiğini söylemek doğru değildir.

Kamera Kullanımı Akıllı Telefonun Bataryasına Zarar Verir Mi?

Kamer kullanımı sırasında telefonun ekranı, işlemcisi ve bataryası yoğun olarak kullanılıyor. Bataryaya tam anlamıyla zarar vermese bile normal kullanıma oranla kamera kullanımı sırasında bataryanın daha fazla kullanıldığını söylemek doğru olacaktır.

Akıllı Telefonların Batarya Ömrü Ne Kadardır?

Akıllı telefonların batarya ömürleri, telefonun markasından markasına göre değişir. Ancak aynı zamanda telefonun kullanıcısının telefonu nasıl kullandığına göre de değişiyor. Yani çok yoğun kullanılan bir telefonun batarya ömrü, az ve normal düzeyde kullanım sağlanan bir telefona göre oldukça kısadır.

Akıllı Telefonların Batarya Ömrünü Neler Olumsuz Etkiler?

Doğru kullanımın sağlanmadığı tüm cep telefonlarının batarya ömrü kısalmaktadır.

Batarya ömrünü olumsuz yönde etkileyen nedenler şu biçimdedir;

  • Arka planda uygulamaların açık olarak bırakılması
  • Yoğun biçimde oyun oynanması ve telefonun dinlendirilmemesi
  • Yan sanayi bataryaların kullanımı

Bu bilgilerin haricinde orijinal olmayan şarj aletlerinin kullanımının da telefonun batarya ömrüne olumsuz etki yapar.

Telefonu Gece Şarjda Bırakmanın Zararları
Telefonu Gece Şarjda Bırakmanın Zararları

Telefonun Batarya Ömrü Nasıl Uzatılır?

Telefonların batarya ömrünü kısaltan etkenler bulunduğu gibi batarya ömrünü uzatma amacıyla yapılabilecek işlemler de bulunuyor. İlk olarak telefon kullanımından sonra yada telefonun kullanılmadığı zamanlarda ekranın mutlaka kapalı tutulması gerekir. Bilindiği üzere açık kalan ekranlar telefonun batarya ömrünü kısaltır. Diğer bir işlem arka planda çalışan uygulamaları kapatmak.

Dünyanın En Çok Satan Telefon Markaları > https://www.pusholder.com/dunyanin-en-cok-satan-telefon-markalari/

Bu uygulamalar kullanıcı tarafından aktif olarak kullanılmasa bile arka planda işlem yapmaya devam eder. Bu da bataryanın sürekli olarak kullanılması ve batarya ömrünün kısalması anlamına gelir. Son olarak pil kalibrasyon işleminin yapılması telefonun batarya ömrü üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Sık sık pil kalibrasyon işleminin yapılması hem telefonun bataryası açısından hem de performansı açısından iyi bir etki yaratıyor.

Akıllı Telefonlarda Orijinal Şarj Aletinin Önemi

Orijinal şarj aletlerinin fiyatlarının sahte olanlara göre yükselmesinin ardından birçok kişi sahte ya da yan sanayi şarj aleti kullanımına geçti. Ancak yan sanayi şarj aleti kullanımı masraftan kaçmaya çalışırken aslında daha büyük masraflara yol açabilecek bir seçenek. Şarj aletinin yeterince güçlü olmaması, telefona yeterince enerji iletememesi en yaygın yan sanayi şarj aleti sorunudur.

Bu durum ortaya çıktığında telefonun batarya kısmı çok fazla ısınır. Aynı zamanda telefon olması gerekenden çok daha yavaş şarj olur. Yani telefon fazla performans harcar ancak yeterince enerjiyi elde edemez. Aynı şekilde yan sanayi şarj aletlerinin kablosunda kullanılan malzemeler, orijinal kablolara göre daha ucuza mal edilir. Bu doğrultuda kablonun kalitesi de düşer. Kalitesiz bir kablo ile şarj etme hem telefonun bataryasına hem de kablonun kendisine zarar verir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu