Bilgi KutusuGündemTeknoloji

Ücretsiz VPN Sağlayıcıları

Ülkemizde ve dünyada sosyal medya uygulamaları ve siteleri oldukça popülerdir. Sosyal medya şirketleri ülkelerden reklam geliri ve potansiyel kullanıcı elde ettiği için çeşitli alanlarda fayda sağlamaktadır. Bu durum ülkelerin bilgi denetleme kurumları tarafından dikkat çekmiş ve ülkelerin bir sosyal pazar olduğu kanaatine varmıştır. Bilgi denetleme kurumları sosyal medya şirketlerine yaptırım uygulamaması için sosyal medya şirketleri ülkelerde çeşitli zaman ve gelişmelerine bağlı olarak temsilci atamalarına başlamıştır. Şirketlerin temsilci atamaları, o şirketin temsilci atadığı ülkeye vergi verme ve yatırım yapması anlamına gelmektedir.

Sosyal Medya Ve VPN

Ülkemizde bulunan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bu konu hakkında sosyal medya şirketlerine, ülkemize temsilci atamaları için bildiri yayınlamıştır. Birçok firma ülkemize temsilci atayacağına dair açıklamalarda bulunmuştur. Ancak bazı firmalar temsilci atama konusunda hiç adım atmamış açıklama dahi yapmamıştır. Geçtiğimiz yıldan bu zamana kadar temsilci atamayan şirketler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından çeşitli yaptırımlara maruz kalmıştır. Şirketlerin temsilci atamadığı gün başına para cezası ile başlayan yaptırımlar, reklam yasağı ve bant daraltılması gibi yaptırımlarla artarak devam etmektedir.

En İyi VPN'ler

Geçtiğimiz sene Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube, TikTok, Pinterest, LinkedIn ve Dailymotion gibi firmalara temsilci bulundurmadıkların dolayı 10’ar milyon lira ceza kesilmişti ve temsilci atamaları için yasa gereği bir ay daha süre tanımıştı. Ülkemizde reklam yasağı kararının verilmesinin ardından 90 gün içerisinde sorumluluklarını yerine getirmeyen firmalara, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için Sulh Ceza Hakimliğine başvuru yapabilecektir.

Bant genişliği daraltılmasını şöyle örneklendirebiliriz. 10 şeritli bir yolu 5 şeride indirmek gibi düşünebiliriz. Bu durum sosyal medya sitelerinde yoğunluklara sebep olacak bu sebep ise sitelerde yavaşlıklara hatta çökmelere neden olacaktır.

Bu durum kullanıcıları sitelere farklı şekilde girme yollarına sokmuştur. Bu yollardan en tercih edileni ücretsiz VPN sağlayıcılarıdır. Temsilcilik açmayan şirketler için bant daraltılması söz konusu olduğundan ülkemizde VPN kullanımının artması beklenmektedir.

VPN Nedir?

VPN (Virtual Private Network) , kullanıcıların kendi bilgisayarları üzerinden farklı ülke ip’leri ile internet sitelerine girme olanağı sağlayan internet teknolojisidir. Ülkelerde yasak olan veya bant genişliği düşük olan sitelere girmek için kullanılır.

Bant genişliği daraltılmasını şöyle örneklendirebiliriz. 10 şeritli bir yolu 5 şeride indirmek gibi düşünebiliriz. Bu durum sosyal medya sitelerinde yoğunluklara sebep olacak bu sebep ise sitelerde yavaşlıklara hatta çökmelere neden olacaktır.

Yabancı VPN’lere Talep Artacak

Sosyal medya sitelerine yapılan yaptırımlar ve bant genişliğinin daraltılması ile, internette yavaşlamalar, videoların yüklenmemesi ve ağ kopmaları gibi sorunlardan dolayı kullanıcılar ilk alternatif çözüm olarak VPN’leri kullanmaya başlayacak. İlk bir hafta, bir ay kullanımları genellikle ücretsiz olan VPN’ler, kullanıcılar tarafından zamanla bir yenisinin arayışlarına başlayacaklardır. Bu durum VPN’lere taleplerin artmasına sebep olacaktır. Bu durumda en çok talep ücretsiz VPN sağlayıcılarına olacaktır. Daha önce bu durum Youtube ve Vikipedi sitelerinin ülkemizde yasaklanması meydana geldiğinde söz konusu olmuştu.

Ayrıca VPN’ler sizlerin konumu farklı bir konumda gösterdiği için, yaptırımlar ortadan kalksa bile kullanıcılar sürekli VPN kullanımı da devam edebilirler.

VPN Nasıl İndirilir? Nasıl Kurulur?

VPN’ler Google, Yandex ve diğer arama motorlarına eklenti olarak eklenebilir. Arama motorlarının marketlerinde ücretsiz veya ücretli olarak eklenti yapabileceğiniz uygulamalar mevcuttur. Ayrıca çok daha profesyonel VPN’ler yada ip değiştiri programlar bilgisayarınıza program olarak kurulabilir. Mobil platformda uygulama olarak VPN indirilebilir. Basit bir ara yüzleri olduğundan kullanımları kolaydır, fakat ücretsiz kullanımlarda reklam çokluğu sebebi ile kullanımı zorlaştırabilir.

VPN Nasıl İndirilir?

VPN’ler Güvenilir Mi?

Bazı VPN’ler aşırı tehlikeli olabilir. Örneğin diğer kullanıcıların ip adreslerini kullanırken sizin ip adresinizi de başka kullanıcılara kullandırtabilir. İllegal bir durum yaşandığında sizleri sıkıntılara sokabilir. Yada cihazınıza virüs yükleyip bilgilerinizi ve cihazınızı bozabilir. Uzak durmanız gereken tehlikeli VPN’lerden bazıları şöyledir; Hola, CrossVPN, OkVPN, SuperVPN gibi ücretsiz VPN’ler sizleri tehlikeye sokabilir.

Güvenli Ücretsiz VPN Sağlayıcılar

Bazı VPN sağlayıcıları tehlikeli diye bütün VPN sağlayıcıları çöp değildir. Ücretsiz olarak kaliteli hizmet veren ve sizleri mağdur etmeyen ücretsiz VPN’ler de vardır. Bu VPN’ler genellikle günlük veya haftalık belirli bir limit verseler de kullanımları kolay ve zararsızlardır. Ancak kaliteli ve sınırsız bir VPN hizmeti almak istiyorsanız belirli ücretler karşılığında uygulamalardan üyelikler alabilirsiniz.

Ücretsiz ve Zararsız VPN’ler

  • ProtonVPN: Kayıt tuma ve gizlilik konusunda İsviçre gizlilik yasalarına uygundur. Birçok sosyal medya platformunda sınırsız çalışır. Ülkemizde 8 sunucusu vardır.
  • Windscribe: Her ay 10 Gb ücretsiz veri sunar. Torrent desteklemesi en önemli özelliğidir.
  • Hide.me: Aynı Windscribe gibi her ay 10 Gb ücretsiz veri sunar. 5 ülkede ücretsiz IP değiştirme imkanı sağlar.
  • NordVPN: Türkiye dahil 59 ülkede kullanılır ve ülkemizde 15 sunucusu vardır.

Bunlara ekstra olarak TunnelBear, OperaMini, Speedify, Betternet VPN gibi birçok firma ücretsiz ve hızlı  internet sizlere sunabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu